Cars Free Day, Jakarta, Indonesia + Video Blog | 50 days Backpacking Journey | Episode 08 - MYTRAVELLICIOUS

Top Ad unit 728 × 90

random

Cars Free Day, Jakarta, Indonesia + Video Blog | 50 days Backpacking Journey | Episode 08

Backpacking for 50days| Episode 08
Jakarta, INDONESIA
Cars Free Day


WATCH NOW! Travel Video Blog: mytravellicious at Cars Free Day, Jakarta, Indonesia
Visit my Youtube channel for more videos!: www.youtube.com/mytravellicious


Aku di tengah-tengah jalan raya yang selalunya sesak. Tapi pada Hari Bebas Kereta, anda boleh berbasikal di jalan ini, malah berbaring sekali.

Hello hello hello......


Aku masih lagi ingin menceritakan perjalanan aku di sekitar bandar "macet" Jakarta, Indonesia.


Entri kali ini adalah tentang Cars Free Day, ataupun ditranslatekan "Hari Bebas Kereta".


Aktiviti berbasikal adalah aktiviti pilihan utama semasa Cars Free Day

Actually, aku memang pun tidak tahu menahu tentang event ini memang wujud di Jakarta. Dah diperkenalkan sejak 2007 ok!.


Nasib baik aku ada kawan dari Couchsurfing Jakarta, Eric, yang mengajak aku untuk ke sini.


"I'll picking u up around 6am"...


wow! so early.....


FYI, this event, start from 6am till 11am.


Ada yang jogging, ada yang berbasikal. Ada jugak yang menggunakan baju yang sama untuk menandakan mereka adalah satu kumpulan. Tambahan pula, a lot of company buat promotion this time.

Will take place start from Senayan traffic circle on Jalan Sudirman, to the "Selamat Datang" Monument at the Hotel Grand Indonesia traffic circle on Jalan Thamrin all the way to north of MONAS at the Central Jakarta.


Memang menarik activiti tau. Diadakan setiap 2 minggu sekali pada hari AHAD.


This is the guy Im talking about. His name is Eric. One of my couchsurfer in Jakarta. Thanks ya Eric for brought me to this event! 

Yang paling bestnya, aktiviti ini memang disokong sepenuhnya oleh penduduk disitu. I was shocked ramai giler orang datang.


Memang salah satu aktiviti famili di hujung minggu.


Most of them cycling. Berbagai-bagai jenis basikal boleh dilihat.

Ini adalah roundabout utama, dekat Hotel Grand Indonesia.

Hotel Grand Indonesia

Ada yang jogging, and ada jugak yang membawa jenis-jenis alat yang lain. Seperti "galah panjang" versi robot.... aiyoo...larikkkkk....


Aku setuju sangat dengan aktiviti ini. Selain promote penduduk exercise di hujung minggu, boleh merapatkan silaturrahim sekeluarga. Dan juga sedikit sebanyak dapat mengurangkan pencemaran udara. Ia adalah seperti Earth hour lah!. Earth hour sekali setahun. Cars free day 2 minggu sekali.


Ada live band jugak time tu.....

Ini adalah salah satu kumpulan basikal, motif nak pamer basikal camtu?

Oleh itu, aku rasa, Malaysia patut jugak memperkenalkan aktiviti ini. Banyak kebaikan nya...... Aku tak dapat bayangkan aku nak bawak ape ek kalo ada Cars Free Day, nak tunggang kuda boleh? ataupun main tarik daun kelapa ke? Aku part yang dudok la....



Ini adalah kumpulan basikal yang lain (Jenis yang berlainan)

Ini old school punya!

Anyway, enjoy my video and photos ok!.......



Its a Cars Free Day in Jakarta!


Inilah yang seakan-akan GALAH PANJANG robot yang aku katakan.... hahahaha!... boleh camtu? benda tu boleh melantun-lantun!


Cars Free Day, Jakarta, Indonesia + Video Blog | 50 days Backpacking Journey | Episode 08 Reviewed by Abang Fadli on 10:40 PM Rating: 5

7 comments:

  1. Nice photos! (And never know about this event myself).

    ReplyDelete
  2. Last abis gambar ya mun sik salah namanya eksoskeleton... Asalnya nang polah k stuntman.. P nektok banyak orang yang OKU pakei.. K senang sidak nak bergerak la... Nway, lamak menar dah aku sik berbasikal.. RIndu ngan zaman ya ehhss...

    ReplyDelete
  3. would love to visit Jakarta during car free day, heard the jam is very serious over there =.=

    ReplyDelete
  4. patut kita kat malaysia pun buat gini kan.

    basikal fixie dah melantun-lantun banyaknya.:P

    ReplyDelete
  5. slalu gak jln sepanjang jln thamrin tu dr sarinah ke grand indonesia, tp x tau lak ade hr cenggini.. >_<

    ReplyDelete
  6. setiap 2 minggu event ni dia buat?? hari apa dia buat?

    ReplyDelete
  7. @Anonymous_X: Tq, just a simple camera... u should know....

    @AmirFX: untuk OKU?? Oh ok......hebat

    @Nath: yup! Really serious problem!

    @Robotkuning: Memang patut.... a-ah, fixie mmg dah makin melambat and macam dah jadi trend...

    @Hana_Maroo: If u campur ngan local, confirm diorang ade bgtau nye....

    @Adib Roslin: Yup, every 2weeks...on Sunday

    ReplyDelete

Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you! Any comment with the html link will be deleted. Thank you

All Rights Reserved by MYTRAVELLICIOUS © 2009 - 2017
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.