09 August 2011

Malacca | Episode 07 | A Famosa

Location: Asia » Malaysia » Malacca City » A Famosa

Aku rasa rata-rata semua tahu apa itu A'Famosa
kalau pegi Melaka tapi tak tau A'Famosa
Tak tau la nak cakap apakan

Malas aku nak cerita panjang
aku mengambil kesempatan untuk berkunjung di A'Famosa

Aku selalu sangat ke Melaka
tapi agak malas untuk menjadi tourist

Tapi, kerana travel kali ini untuk merasa sendiri travel di tempat sendiri (Malaysia!)
jadi, aku cuba untuk menjadi ala-ala pelancongla

Yang tak best nya... ramai sangat org on the weekend
kena carik time yang bagus jika untuk ambik gamba tempat ni
contohnya awal-awal pagi ke kan..

 
Pernah dengar nama Alfonso de'Alburque?
of course la kan
itula nama yg paling popular sekali dalam subjek sejarah

Si mamat nie lah yang construct building A'Famosa nie
dalam taun 1512 --> giler power sejarah aku.... dapat A2 je SPM...
A'Famosa nilah kubu tentera portugis sehinggalah datangnya si Stamford Raffles


 
A'Famosa nie free...
boleh wonder-wonder around
nothing much here...
then you can go up to the St Paul Ruins
or sekitar situ adalah muzium kot
tapi berbayar
tak interested lahh...

yang lain nanti aku citerkannn
ok!!!

remember...
travel deliciously.....
from mytravellicous..



Malacca other stories:
Episode 08 | Clock Tower Mamak Stall
Episode 07 | A Famosa
Episode 06 | Jonker 88 Restaurant
Episode 05 | Trishaw Ride / Beca
Episode 04 | Riverine Coffeehouse
Episode 03 | Malacca River Cruise
Episode 02 | Jalan-Jalan Guesthouse
Episode 01 | Weekend Trip Summary

3 comments:

  1. mek suka Melaka! 3 bulan mek berkampung sia... very feeling2 old school bandar ya, mek suka stone pavement nya.... ada pegi jonkerwalk?

    ReplyDelete
  2. Lom pernah gik pergi Melaka.. Aaa.. Apa kaitan ngn gambar pusak ya ngan Melaka? Alfonso dolok inang pusak ka?

    ReplyDelete
  3. Lom molah entry A Famosa.. gambar dah da hehe.. Lak link terus jak ke situk sbb info lam blog tuk dah cukup bagus.. Selamat berposa Fadli :)

    ReplyDelete

Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you!