Malacca | Episode 05 | Trishaw Ride / Beca - MYTRAVELLICIOUS

Top Ad unit 728 × 90

random

Malacca | Episode 05 | Trishaw Ride / Beca

Location: Asia » Malaysia » Malacca City

Sebelum perjalanan

Siapa yang pernah dengar lagu
"Abang Beca, Abang Beca di tengah jalan.."
Saya!!!!

Oklah, kali ini aku ingin menceritakan tentang
satu jenis pengangkutan traditional
yang di kenali sebagai Beca

TRISHAW in english...
the name reminds me one of the novel title I had read a long time ago..

Pilihla yang mana satu yang anda nak naik
Sesungguhnya jika anda ke bandar Melaka
Maka terserempaklah dengan banyak beca

Berwarna-warni
Dan mengikut peredaran zaman
beca sekarang dah moden
ada sound woofer
memainkan lagu mengalahkan kelab malam

Kebanyakan Beca berada di area A'Famosa

bukan sekadar memainkan lagu-lagu zaman dahulu
bahkan lagu-lagu Lady Gaga pun ada

Bak kata org Sarawak selalu cakap,
"Ko adaaaaaaaa???? sikkk adaaaa..."
"angkat muka ko"

Kalo orang malaya cakap "Nan Hado"

Lagi-lagi beca

Aku tertarik dengan cara mereka menghias beca-beca mereka
sungguh kreatif
ada yang menggunakan bunga-bunga plastik
labuji-labuji
lampu lip-lap-lip-lap (sarawak: lampu cabik)

dan ada jugak yang tidak ketinggalan untuk meletakkan patung Barbie....
Motif letak patung Barbie???
maybe nak tarik pelanggan kanak2....

yeee...control macho tekla....

Pekerjaan membawa beca aku rasanya sangat menguntungkan
sebab itu, kebanyakan angka beca semakin meningkat

sebagai contoh
aku naik dari AFamosa ke Replica Kapal Flo De Mar
perjalan pendek tu je dah RM 10...
tu pun aku dah cukup tawar menawar
kalau pusing satu bandar Melaka?
ambik kau.....

dalam perjalanan

aku mestilah memilih beca yang sangat Vogue....
mula-mula aku target beca main lagu Lady Gaga
But, terpilih beca memainkan lagu Maher Zain...

Adoi.... insaf pulak aku tetiba

colourful beca!

Ni aku nak kongsikan
Video perjalanan beca aku

Siapa yang tak pernah cuba naik beca
Please, cubalah
Mula-mula memang aku malas nak cuba


But at least kita dah naik beca at least once in a lifetime
eventhough bosan...
Enjoy riding a Trishaw in Malacca..
I Love Malacca :)
:)



Malacca other stories:
Episode 08 | Clock Tower Mamak Stall
Episode 07 | A Famosa
Episode 06 | Jonker 88 Restaurant
Episode 05 | Trishaw Ride / Beca
Episode 04 | Riverine Coffeehouse
Episode 03 | Malacca River Cruise
Episode 02 | Jalan-Jalan Guesthouse
Episode 01 | Weekend Trip Summary
Malacca | Episode 05 | Trishaw Ride / Beca Reviewed by Abang Fadli on 10:00 AM Rating: 5

2 comments:

  1. Ngerina ajak nengar lagu Lady Gaga dimain sidak.. haha... Update juak sidak ya...

    ReplyDelete
  2. How much per ride now? Last time i asked it was rm40

    ReplyDelete

Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you! Any comment with the html link will be deleted. Thank you

All Rights Reserved by MYTRAVELLICIOUS © 2009 - 2017
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.