Siem Reap | Episode 03 | Preah Prohm Rath Monastry

Location: Asia » Cambodia » Siem Reap » Preah Prohm Rath Monastry



Hot! Hot! Panas! Panas!

That was my thought sepanjang aku kat Sieam Reap.



Kepanasan di Cambodia telah mengalahkan kepanasan di planet Gaban.

Aku yang menggunakan Fair & Lovely ini pun telah menjadi Dark & Not So Lovely right now!



Oleh sebab kepanasan yang membara, my travelmate mengambil keputusan untuk TIDO!

Aku pulak, tak ingin membazirkan masa untuk tidur telah mengambil keputusan untuk berjalan di persekitaran Siem Reap ini dengan menggunakan basikal BMX yang telah disewa khas.



Tiba-tiba, di sebelah jalan utama Siem Reap ini, aku terjumpa la satu tempat yang dipanggil Preah Prohm Rath Monastry.

Tempatnya macam menarik. So, aku dengan basikal tuaku pun berlabuh di sini.



Preah Prohm Rath (Sila sebut laju2 berulang-rulang kali, tidak dinasihatkan kepada yang berlidah pendek).

Aku rasa, aku seorang sahajalah yang berada dekat tempat ini sekarang. Memang tak ada pelancong lain pun yang datang kat sini. Mungkin bukan tourist attraction kot. Tapi, redah sajalah.




Bukannya ada orang nak marah pun. Kalau nak marah, janganlah buat monastery nie menarik sangat sampai attract aku nak datang kan….

Nak jadikan cerita….



Kalau korang pegi satu tempat, mestilah kena tahu asal-usul tempat itu kan.

Kalau nak tahu, Preah Prohm Monastry ini adalah monastery yang tertua yang masih lagi aktif di Bandar Siem Reap dan mempunyai sejarah lebih kurang 500 tahun. Hebat jugak!




Founder monastery ini adalah Raja Ang Chan. Raja Ang Chan dedicate monastery ini kepada Preah Ang Chan-han Hoy dan roh kepada Ta Pum Yeay Rath. Kuil ini bertujuan untuk pengajaran ilmu Buddha dan untuk tempat kediaman sami-sami, yang kebanyakannya datang ke Siem Reap dengan tanpa tempat tinggal.




Telah dibina lewat tahun ke-15 dan awal tahun ke-16 sebelum masihi. Bertapak di tanah keluarga kaya Ta Pum dan Yeay Rath.

Sebelum ini nama monastery ini “Ta Pum Yeay Rath” dan dalam tahun 1940 diubah dengan nama yang lebih meletup iaitu “Preah Prohm Rath Monastry” sehingga sekarang.




Aku dah tak ingat sangat kat mana this monastery situated, but if you balik dari Angkor Wat using tuk-tuk, surely you will akan terserempak with this monastery.




The surrounding of this monastery yang menarik. Actually tak ada apa-apa pun. But there is nothing to lose to visit. At least we gain something right?


Thats all from me.

Remember to travel deliciously with mytravellicious.


Others post on my Siem Reap's Journey:
Episode 03 | Preah Prohm Rath Monastry
Episode 02 | Artisan D’Angkor
Episode 01 | Angkor Wat

COMMENTS

BLOGGER: 3
  1. Great pix :) Feel like going there too

    ReplyDelete
  2. Ngutik jak upa tempat ya mun malam ari...

    ReplyDelete
  3. Yah.. sik rugi berpanas2 di tempat org. Bukan selalu kita gi sia nak..

    ReplyDelete
Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you! Any comment with the html link will be deleted. Thank you

Name

#AboutKL,46,AirAsia,1,AirAsiaX,1,Airlines Review,33,Airport Lounge,5,Asia,51,Attraction,52,Australia,3,Australia - Perth,1,Award,2,Backpacking,2,Business Class,3,Cambodia,13,Cambodia - Kampot,1,Cambodia - Kep,2,Cambodia - Koh Rong,2,Cambodia - Phnom Penh,1,Cambodia - Siem Reap,3,Cambodia - Sihanoukville,5,Cameron Highland,1,Canada,1,Casio,1,Casio Exilim Malaysia,1,Cebu Pacific Air,1,China,6,China - Beijing,1,China - Guangzhou,3,China - Shenzhen,1,China - Wuxi,1,Contest,5,Couchsurfing,1,Croatia,1,Croatia - Plitvice Lake,1,Cruise,1,Cyprus,2,Cyprus - Limassol,1,Cyprus-Larnaca,1,Economy Class,17,England,1,England - London,1,Europe,6,Featuring,12,Festival,26,Flexiroam,1,Food,81,Food - Kelantan,1,Food - Klang Valley,11,Food - Kuala Lumpur,4,Food - Kuching,1,Food - Makassar,1,Food - Malacca,3,Food - Penang,1,Food - Shah Alam,1,Food - Singapore,2,Food Event,1,Food Review,64,Giveaway,1,Halal Food,11,Hong Kong,2,Hotel,82,Hotel - Bali,1,Hotel - Bangkok,1,Hotel - Busan,1,Hotel - Hanoi,1,Hotel - Jakarta,1,Hotel - Kota Bharu,1,Hotel - Kota Kinabalu,1,Hotel - Kuala Lumpur,20,Hotel - Kuching,2,Hotel - Malacca,3,Hotel - Pahang,5,Hotel - Pasir Puteh,1,Hotel - Penang,1,Hotel - Sapa,1,Hotel - Selangor,8,Hotel - Singapore,1,Hotel - Terengganu,1,Hotel Review,74,Indonesia,54,Indonesia - Bali,22,Indonesia - Bandung,5,Indonesia - Banyuwangi,3,Indonesia - Belitung,1,Indonesia - Bogor,1,Indonesia - Dieng,1,Indonesia - Jakarta,8,Indonesia - Lombok,4,Indonesia - Makassar,1,Indonesia - Medan,1,Indonesia - Nusa Penida,1,Indonesia - Palembang,1,Indonesia - Surabaya,1,Indonesia - Yogyakarta,8,interview,1,Iran,3,Japan,8,Japan - Chiba,1,Japan - Himeji,1,Japan - Kobe,1,Japan - Kyoto,1,Japan - Mie,1,Japan - Nagoya,2,Japan - Niigata,2,Japan - Osaka,2,Japan - Shiga,1,Jet Airways,1,Johor,3,Johor - Desaru,1,Kedah,1,Kelantan,3,Kiple,3,KL Tower,1,KL Tower International Jump Malaysia 2016,2,Korean Air,1,Kuala Lumpur,64,Langkawi,3,Laos,1,Laos - Luang Prabang,1,Live Update,4,Macau,1,Malacca,13,Malacca - Malacca City,11,Malaysia,175,Malaysia Airlines,8,Maldives,10,Malindo Air,6,MASWings,1,McDonalds,1,Media FAM Trip,2,Melaka,1,Minnature Malaysia,1,Mongolia,11,Music Festival,4,Myanmar,13,Myanmar - Bagan,5,Myanmar - Mandalay,3,Myanmar - Yangon,4,Myanmar Airways International,1,Negeri Sembilan,5,New Zealand,1,North America,1,Pahang,9,Palace of The Golden Horses,2,Penang,6,Perak,4,Philippines,5,Philippines - Bohol,4,Philippines - Boracay Island,3,Philippines - Cebu,1,Philippines - Puerto Princesa,1,Products,14,Putrajaya,4,Qatar,8,Qatar - Doha,2,Qatar Airways,2,Ramadhan,9,Ramadhan Buffet 2017,6,Ramadhan Buffet 2018,8,Ramadhan Buffet 2019,5,Raya,1,Recognition,1,Review,1,Reviews,245,Router,1,Sabah,19,Sabah - Kota Kinabalu,21,Sarawak,38,Sarawak - Bakelalan,1,Sarawak - Bintulu,4,Sarawak - Kabong,1,Sarawak - Kuching,30,Sarawak - Lawas,2,Sarawak - Miri,3,Sarawak - Mukah,1,Sarawak - Mulu,2,Sarawak - Sri Aman,1,Scoot,4,Selangor,25,Ship Life,3,Singapore,14,South America,1,South Korea,5,South Korea - Busan,1,South Korea - Seoul,1,South Korea - Tong Yeong,4,Southeast Asia,122,Spa,1,Sponsor,1,Taiwan,6,Taiwan - Kaohsiung,2,Taiwan - Taipei,2,Technology,1,Terengganu,3,Thai Airways,1,Thailand,16,Thailand - Bangkok,4,Thailand - Chiang Mai,2,Thailand - Chiang Rai,1,Thailand - Golok,1,Thailand - Hat Yai,2,Thailand - Khai Island,1,Thailand - Koh Pangan,2,Thailand - Koh Samui,2,Thailand - Krabi,3,Thailand - Phuket,2,The Taaras,2,The Westin,1,Theater,1,Top Blogger,3,Tourism Malaysia,2,TP-Link,1,Travel,7,Travel News,42,Travel Tips,55,Travelogue,39,Travelogue - Myanmar,10,Trinidad & Tobago,1,Turkey,4,Turkey - Selcuk,1,UAE,3,UAE - Dubai,2,United Kingdom,1,Video,43,Vietnam,20,Vietnam - Hanoi,7,Vietnam - Ho Chi Minh,7,Vietnam - Nha Trang,1,Vietnam - Sapa,3,Vlog,5,Workplace,3,Worldwide,58,
ltr
item
MYTRAVELLICIOUS - Foods & Travel Blog Malaysia: Siem Reap | Episode 03 | Preah Prohm Rath Monastry
Siem Reap | Episode 03 | Preah Prohm Rath Monastry
http://3.bp.blogspot.com/-aK-rPlfvyNc/Tm4PUl99AhI/AAAAAAAACOg/OPZagcORHLc/s400/Preah+Phrom+Rath+Monastry.JPG
http://3.bp.blogspot.com/-aK-rPlfvyNc/Tm4PUl99AhI/AAAAAAAACOg/OPZagcORHLc/s72-c/Preah+Phrom+Rath+Monastry.JPG
MYTRAVELLICIOUS - Foods & Travel Blog Malaysia
https://www.mytravellicious.com/2011/09/siem-reap-episode-03-preah-prohm-rath.html
https://www.mytravellicious.com/
https://www.mytravellicious.com/
https://www.mytravellicious.com/2011/09/siem-reap-episode-03-preah-prohm-rath.html
true
2687973012188888011
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content