12 August 2011

Siem Reap | Episode 01 | Angkor Wat

   3 comments     
categories: 
Location: Asia » Cambodia » Siem Reap » Angkor Wat

Angkor Wat during sunrise
Akhirnya sampai jugak aku kat Angkor Wat ni
"Wat" bermaksud Temple
so lain kata, Temple of Angkor

Angkor Wat merupakan religious building terbesar di dunia
terletak di Siem Reap
pengambaraan di Angkor Wat adalah motif utama untuk ke Siem Reap

Sungguh pelik jika travel ke Siem Reap
but not going to Angkor Wat kan....

Actually, Angkor Wat merupakan salah satu target
tempat aku harus pegi untuk lengkapkan backpacking aku
2 lagi adalah
Borubodur di Yogyajakarta, InsyaAllah bulan 10 ni akan pegi
dan satu lagi ialah Bagan, di Myanmar.

Aku travel di Siem Reap dengan member aku, Udin
kami telah mengambil keputusan untuk pegi explore Angkor dalam 1 hari until sunset
tetapi overall time kami ambik cumalah setengah hari sahaja

salah satu sebab adalah cuaca yg agak panas
dan sangat-sangat letih

Ta Prohm - Scene dalam movie Tomb Raider
sebenarnya agak bosan wonder-wonder around kat situ
mula-mula excited
but lama-lama
tengok building macam sama jee
last-last boring
and penattt
katil asyik bermain-main di mindaaa...

ok. nie adalah tip2s yg aku nak bgtau sedikitla jika nak pegi ke Angkor Wat ni

1. Pengembaraan ke Angkor Wat bermulanya sebelum Subuh. Make sure anda telah menempah tuk-tuk untuk exploring Angkor Wat. Pandai-pandailah korang letak harga berapa untuk 1 hari explore Angkor. Kami hari tu dalam 20usd

2. Tuk-tuk anda akan menunggu anda seawal jam 4pagi lagi di depan hotel anda. Kami beruntung sebab tuktuk driver kami tersangat baik. Kontrak kami dgn dia adalah sejak kami sampai di Siem Reap. Nama dia Rain. English pun OK!

Meditation
3. First location adalah Angkor Wat. Entrance free for one day dalam 20usd. Jangan hilang tiket. Setiap tiket akan diprint photo muka anda.

4. Buang air awal-awal sebab dalam Angkor tu takde toilet kot... jauh kalo nak kencing

Explorering Cave ke?
5. Ok, bila sunrise, maka banyakla orang berposing.... sila rebut peluang ini. peluang hanya sekali. Jangan malu-malu berposing tau. Bukannya orang kenal korang pun!

6. Sebenarnya, Angkor Wat itu merupakan salah satu tempat dalam kawasan Angkor. Ada banyak lagi Wat2 dalam sekitar angkor

Look alike Godzilla's legs
7. Aku rasa 2 jam cukup kot explore Angkor.

8. selepas Angkor, kami telah twistkan plan kami untuk ke Ta Prohm.

9. Plan kami berjaya!, takda tourist langsung kat Ta Prohm, sebab Tourist akan pergi Angkor Thom terlebeh dahulu.
Akar pokok nie kot dalam cerita Tomb Raider
10. Ok... Ta Prohm, why famous? sebab Tomb Raider. So, jalan kami dah terbalik dari Tourist lain, so senang sikit

11. Pastu baru kami ke Angkor Thom. Time kau ke Angkor Thom, ramai yang pergi ke arah Ta Prohm.

12. Ke Bantey Sei.

13. Pastu aku lupaaa aku pegi mana dah. Taun lepas... aku lupa2 ingat

I'm here....yay!!
14. Last sekali kami pegi Bayon. Bangunan yang banyak muka... Pelik giler...

Bayon - The Face Building
15. Tempat ni memang sesuai untuk photographer. Aku rasa sape2 photographer confirm dpat beribu-ribu gamba

Elephante
16. Sebab PANAS and tak larat.. kami balik segera dalam jam 1...

17. Tak kisah la sunset, bukannya best pun


Bayon entrance
18. Pengajaran; Sila ambik guide.... kalao tak, explor angkor dengan takda knowledge, agak bosan... sebab setiap tempat ada ceritanya tersendiri. Eventhough kami ada bawak buku.... ada masa ke nak baca? time exam pun tak baca buku... hahahha

19. OK! ANGKOR WAT..... DONE!

Remember to travel deliciously with mytravellicious...

  
Others post on my Siem Reap's Journey:
Episode 03 | Preah Prohm Rath Monastry

Episode 02 | Artisan D’Angkor

Episode 01 | Angkor Wat

3 comments:

  1. baru nak comment say pokok tu cam nampak kat Tomb Raider..:P

    ReplyDelete
  2. Syok yeh pergi Angkor Wat! Aim to go there for so long!

    ReplyDelete
  3. hi there.
    tgh google2 pasal angkor wat, terparking kat sini.
    good info.
    i akan pergi siem reap january 2012.
    :-)

    ReplyDelete

Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you!