Siem Reap | Episode 03 | Preah Prohm Rath Monastry - MYTRAVELLICIOUS

Top Ad unit 728 × 90

Klook.com
random

Siem Reap | Episode 03 | Preah Prohm Rath Monastry

Location: Asia » Cambodia » Siem Reap » Preah Prohm Rath Monastry



Hot! Hot! Panas! Panas!

That was my thought sepanjang aku kat Sieam Reap.



Kepanasan di Cambodia telah mengalahkan kepanasan di planet Gaban.

Aku yang menggunakan Fair & Lovely ini pun telah menjadi Dark & Not So Lovely right now!



Oleh sebab kepanasan yang membara, my travelmate mengambil keputusan untuk TIDO!

Aku pulak, tak ingin membazirkan masa untuk tidur telah mengambil keputusan untuk berjalan di persekitaran Siem Reap ini dengan menggunakan basikal BMX yang telah disewa khas.



Tiba-tiba, di sebelah jalan utama Siem Reap ini, aku terjumpa la satu tempat yang dipanggil Preah Prohm Rath Monastry.

Tempatnya macam menarik. So, aku dengan basikal tuaku pun berlabuh di sini.



Preah Prohm Rath (Sila sebut laju2 berulang-rulang kali, tidak dinasihatkan kepada yang berlidah pendek).

Aku rasa, aku seorang sahajalah yang berada dekat tempat ini sekarang. Memang tak ada pelancong lain pun yang datang kat sini. Mungkin bukan tourist attraction kot. Tapi, redah sajalah.




Bukannya ada orang nak marah pun. Kalau nak marah, janganlah buat monastery nie menarik sangat sampai attract aku nak datang kan….

Nak jadikan cerita….



Kalau korang pegi satu tempat, mestilah kena tahu asal-usul tempat itu kan.

Kalau nak tahu, Preah Prohm Monastry ini adalah monastery yang tertua yang masih lagi aktif di Bandar Siem Reap dan mempunyai sejarah lebih kurang 500 tahun. Hebat jugak!




Founder monastery ini adalah Raja Ang Chan. Raja Ang Chan dedicate monastery ini kepada Preah Ang Chan-han Hoy dan roh kepada Ta Pum Yeay Rath. Kuil ini bertujuan untuk pengajaran ilmu Buddha dan untuk tempat kediaman sami-sami, yang kebanyakannya datang ke Siem Reap dengan tanpa tempat tinggal.




Telah dibina lewat tahun ke-15 dan awal tahun ke-16 sebelum masihi. Bertapak di tanah keluarga kaya Ta Pum dan Yeay Rath.

Sebelum ini nama monastery ini “Ta Pum Yeay Rath” dan dalam tahun 1940 diubah dengan nama yang lebih meletup iaitu “Preah Prohm Rath Monastry” sehingga sekarang.




Aku dah tak ingat sangat kat mana this monastery situated, but if you balik dari Angkor Wat using tuk-tuk, surely you will akan terserempak with this monastery.




The surrounding of this monastery yang menarik. Actually tak ada apa-apa pun. But there is nothing to lose to visit. At least we gain something right?


Thats all from me.

Remember to travel deliciously with mytravellicious.


Others post on my Siem Reap's Journey:
Episode 03 | Preah Prohm Rath Monastry
Episode 02 | Artisan D’Angkor
Episode 01 | Angkor Wat
Siem Reap | Episode 03 | Preah Prohm Rath Monastry Reviewed by Abang Fadli on 12:01 PM Rating: 5

3 comments:

  1. Great pix :) Feel like going there too

    ReplyDelete
  2. Ngutik jak upa tempat ya mun malam ari...

    ReplyDelete
  3. Yah.. sik rugi berpanas2 di tempat org. Bukan selalu kita gi sia nak..

    ReplyDelete

Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you! Any comment with the html link will be deleted. Thank you

All Rights Reserved by MYTRAVELLICIOUS © 2009 - 2015
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.