Kaohsiung, Taiwan... pandangan secara kasarLicious

Seperti yang sedia maklum, aku start my shipboard training pada 9June2009.... skrang dah hampir mak lampir 3 bulan setengz... tak rasa dowwww....

Kapal aku dengan Taiwan diibaratkan seperti "aura dengan tebing" ataupun "crown" dengan miss universe... ataupun seperti Blair Waldorf dengan headband bandnya... ataupun seperti Donald trump dengan Big Apple nyaaa... dah start balik aku memvevelzzz nihhh...

Taiwan, regular place... discharge port... tak sampai seminggu aku start my training, aku & others sempat untuk keluar jalan-jalan di Kaohsiung, Taiwan untuk beberapa jammm.... Tapi terlupa plak aku untuk meninggalkan "kesan" disana
My discharge port kat Taiwan adalah Yung An. Ada LNG discharge port kat situ... A little bit new terminal.... Agak "fierce" lah tempat tu berbanding dengan Terminal MLNG di Bintulu yg agak tidak dijagaaaaaaa...

Trip shoreleave aku session yang kedua... so maksudnya aku dpt trip PETANG-MALAM... dari Yung-An ke Kaohsiung, perjalanan memakan masa dalam 50minit perjalanan...

Kaohsiung tu banda Ke-2 terbesar di Taiwan selepas Taipei... aku sempat menjelajah dalam 5-6 jam di Kaohsiung. Semua orang cakap Kaohsiung berbau.... entahlah, bau apa... Allahu`alam .. mungkin bau yang tidak sedap dihidu...

Kami dihantar di satu kedai, dropping place... Kedai tu namanya kedai CINDY... aku ingat grand mana kedai nie, kecik je.. mcm kedai-kedai kat bandar2 kecik... taukey kedai nie pandai cakap Melayu & Philipines... semua seaferer yang turun di Kaohsiung akan di drop di kedai CINDY ini...

Disini lah tempat berkumpul. Kalau nak tukar duit pun disini... Kedai nie menerima tukaran Ringgit ke NT (Taiwan currency) rm10 lebih kurang 100NT... tapi kat kedai nie "MAKAP" sedikit... rm100 dpt dalam 700NT shj... kalo nak untung sdikit... bawak bekalan US Dollar... agak murah sedikit currency rate...
Tempat yang kami pegi pertama skali ialah Carrefour... disinilah tempat membeli brang-brg keperluan... Believe me, kat sini harga lebih kurang Malaysia jeee.... Oh, kat sini jugaklah ada McD. Tapi ko berani ke nak makan? member aku pegi je McD, tapi makan FILLET-O-FISH... makan sajorkkkkk... yang penting, KONFIDENNN...

Carrefour GREEN Program.... oh no... nasiblah aku tak beli banyak sangat barang. AKu beli brgan stationaery aku. U know what... NO PLASTIK BAG!!!! Kalo nak beli... so basically, kalo beli barang, lepas bayar kat kaunter, pastu terus kluar mcm tu jeeee....

Imagine la kalo time tu aku beli PILLOW ke BOLSTER ke kan... pas bayar, bawak camtu je, no plastik, dahla tak bwk bag time tu... kan jadi org gila bawak bantal sana-sini........~!
Pastu, kami pergi ke COMPUTER STREET... wah, heaven giler bagi orang-orang yang minat computer. Sepanjang jalan ini, semuanya menjual brangan komputer... Lets say contoh dari McD Bukit Bintang sampai ke Beach Club. sepanjang itulah kedai-kedai komputer dia... Harga? Oklah... murah la sket... murah dalam RM40 gitu lah... mOstly officer beli external 2.5 500GB... dalam rm290-rm300 ... oklah... beli sjorkkkk...

Yang pasti paling murah adalah brangan GUNDAM.... member aku cakap tersangatlah MURAH... sehinggakan mereka memborong GUNDAM tersangatlahh banyakkkk.... dlm 5-6 kotak besar gituuu.....
ENGLISH plz? no english.... only mandarinnnn!!!... bring ur dictionary ke ape kee... nak bagitau taxi nak kemana susah gilerrrr..... kami cakap ngan pegi area jual computer, dier bawak kami ke kedai main game [main game mcm kat Satok tuh]... hahaha... then Taxi tu berborak panjang dengan aku di dalam taxi dlm bahasa Mandarin nyaa.... apa aku buat? aku hanya mengangguk-angguk-geleng-geleng dgn ditambah "SHI~!" "SHI~!"... Pastu aku akan sebut "IK YEK SANG SEK"...


SAY yes to scooter........!!! Semua motosikal adalah scooter... 100%... tiada jenis yg lain... GREEN la katakannn...

P/S: Belajarlah MANDARIN.... aku tengah study mandarin lah nihhhhhhhh!! I'll be in TAIWAN again 24-25 SEPTEMBER 2009... cya

COMMENTS

BLOGGER: 8
  1. wah..Taiwan eh.. lamak sik nangga ktk ngerayo lam blog owhh.. apa pun..selamat hari raya..maaf zahir batin..iboh sedih2 time raya..

    ReplyDelete
  2. hehehehe... yalah..lamak sik molah blog ngerayo...yalah maok ngupdate dari bulan 3 sampey molah 8 tok... uhuhuhh....

    yalah..selamat hari raya juak~!

    ReplyDelete
  3. woseh, GUNDAM ya nyuruh ku teruja gilak nengar..

    ReplyDelete
  4. Rudy.... seyes murahhh aih...tp sik ku tauk brapa rega la...sik ingat ku.... yg pasti sidak nang memborong abisssss....

    ReplyDelete
  5. willie...yalah, dah keja.... sampai menyelam minum air lah... huhuuh

    pany... taiwan? biase-biase je.... toilet takde pili air...pakai tisu je... ituke best? uuhuhuh

    ReplyDelete
  6. lepas ni... selalu ler ko travel dunia

    ReplyDelete
Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you! Any comment with the html link will be deleted. Thank you

Name

#AboutKL,46,AirAsia,1,AirAsiaX,1,Airlines Review,33,Airport Lounge,5,Asia,51,Attraction,50,Australia,3,Australia - Perth,1,Award,2,Backpacking,2,Business Class,3,Cambodia,13,Cambodia - Kampot,1,Cambodia - Kep,2,Cambodia - Koh Rong,2,Cambodia - Phnom Penh,1,Cambodia - Siem Reap,3,Cambodia - Sihanoukville,5,Cameron Highland,1,Canada,1,Casio,1,Casio Exilim Malaysia,1,Cebu Pacific Air,1,China,6,China - Beijing,1,China - Guangzhou,3,China - Shenzhen,1,China - Wuxi,1,Collaboration,12,Contest,5,Couchsurfing,1,Croatia,1,Croatia - Plitvice Lake,1,Cruise,1,Cyprus,2,Cyprus - Limassol,1,Cyprus-Larnaca,1,Economy Class,17,England,1,England - London,1,Europe,6,Featuring,12,Festival,24,Flexiroam,1,Food,78,Food - Kelantan,1,Food - Klang Valley,11,Food - Kuala Lumpur,4,Food - Kuching,1,Food - Makassar,1,Food - Malacca,3,Food - Penang,1,Food - Shah Alam,1,Food - Singapore,2,Food Event,1,Food Review,64,Giveaway,1,Halal Food,11,Hong Kong,2,Hotel,80,Hotel - Bali,1,Hotel - Bangkok,1,Hotel - Busan,1,Hotel - Hanoi,1,Hotel - Jakarta,1,Hotel - Kota Bharu,1,Hotel - Kota Kinabalu,1,Hotel - Kuala Lumpur,20,Hotel - Kuching,2,Hotel - Malacca,3,Hotel - Pahang,5,Hotel - Pasir Puteh,1,Hotel - Penang,1,Hotel - Sapa,1,Hotel - Selangor,8,Hotel - Singapore,1,Hotel - Terengganu,1,Hotel Review,72,Indonesia,54,Indonesia - Bali,22,Indonesia - Bandung,5,Indonesia - Banyuwangi,3,Indonesia - Belitung,1,Indonesia - Bogor,1,Indonesia - Dieng,1,Indonesia - Jakarta,8,Indonesia - Lombok,4,Indonesia - Makassar,1,Indonesia - Medan,1,Indonesia - Nusa Penida,1,Indonesia - Palembang,1,Indonesia - Surabaya,1,Indonesia - Yogyakarta,8,interview,1,Iran,3,Japan,8,Japan - Chiba,1,Japan - Himeji,1,Japan - Kobe,1,Japan - Kyoto,1,Japan - Mie,1,Japan - Nagoya,2,Japan - Niigata,2,Japan - Osaka,2,Japan - Shiga,1,Jet Airways,1,Johor,3,Johor - Desaru,1,Kedah,1,Kelantan,3,Kiple,3,KL Tower,1,KL Tower International Jump Malaysia 2016,2,Korean Air,1,Kuala Lumpur,63,Langkawi,3,Laos,1,Laos - Luang Prabang,1,Live Update,4,Macau,1,Malacca,13,Malacca - Malacca City,11,Malaysia,166,Malaysia Airlines,8,Maldives,10,Malindo Air,7,MASWings,1,McDonalds,1,Media FAM Trip,2,Melaka,1,Minnature Malaysia,1,Mongolia,11,Music Festival,4,Myanmar,13,Myanmar - Bagan,5,Myanmar - Mandalay,3,Myanmar - Yangon,4,Myanmar Airways International,1,Negeri Sembilan,5,New Zealand,1,North America,1,Pahang,9,Palace of The Golden Horses,2,Penang,6,Perak,4,Philippines,5,Philippines - Bohol,4,Philippines - Boracay Island,3,Philippines - Cebu,1,Philippines - Puerto Princesa,1,Putrajaya,4,Qatar,8,Qatar - Doha,2,Qatar Airways,2,Ramadhan,9,Ramadhan Buffet 2017,6,Ramadhan Buffet 2018,8,Ramadhan Buffet 2019,5,Raya,1,Recognition,1,Reviews,243,Router,1,Sabah,19,Sabah - Kota Kinabalu,21,Sarawak,29,Sarawak - Bakelalan,1,Sarawak - Bintulu,4,Sarawak - Kabong,1,Sarawak - Kuching,22,Sarawak - Lawas,2,Sarawak - Miri,3,Sarawak - Mukah,1,Sarawak - Mulu,2,Sarawak - Sri Aman,1,Scoot,4,Selangor,23,Ship Life,3,Singapore,14,South America,1,South Korea,5,South Korea - Busan,1,South Korea - Seoul,1,South Korea - Tong Yeong,4,Southeast Asia,122,Spa,1,Sponsor,1,Taiwan,6,Taiwan - Kaohsiung,2,Taiwan - Taipei,2,Technology,1,Terengganu,3,Thai Airways,1,Thailand,16,Thailand - Bangkok,4,Thailand - Chiang Mai,2,Thailand - Chiang Rai,1,Thailand - Golok,1,Thailand - Hat Yai,2,Thailand - Khai Island,1,Thailand - Koh Pangan,2,Thailand - Koh Samui,2,Thailand - Krabi,3,Thailand - Phuket,2,The Taaras,2,The Westin,1,Theater,1,Top Blogger,3,Tourism Malaysia,2,TP-Link,1,Travel,7,Travel News,40,Travel Product,4,Travel Tips,53,Travelogue,38,Travelogue - Myanmar,10,Trinidad & Tobago,1,Turkey,4,Turkey - Selcuk,1,UAE,3,UAE - Dubai,2,United Kingdom,1,Video,43,Vietnam,20,Vietnam - Hanoi,7,Vietnam - Ho Chi Minh,7,Vietnam - Nha Trang,1,Vietnam - Sapa,3,Vlog,5,Workplace,3,Worldwide,58,
ltr
item
MYTRAVELLICIOUS - Foods & Travel Blog Malaysia: Kaohsiung, Taiwan... pandangan secara kasarLicious
Kaohsiung, Taiwan... pandangan secara kasarLicious
http://2.bp.blogspot.com/_CopnTNCRq2M/Sq-kcNEEn-I/AAAAAAAAAaQ/2vJVwt4u8RU/s400/5533_1097655934199_1610640911_287778_3136562_n.jpg
http://2.bp.blogspot.com/_CopnTNCRq2M/Sq-kcNEEn-I/AAAAAAAAAaQ/2vJVwt4u8RU/s72-c/5533_1097655934199_1610640911_287778_3136562_n.jpg
MYTRAVELLICIOUS - Foods & Travel Blog Malaysia
https://www.mytravellicious.com/2009/09/kaohsiung-taiwan-pandangan-secara.html
https://www.mytravellicious.com/
https://www.mytravellicious.com/
https://www.mytravellicious.com/2009/09/kaohsiung-taiwan-pandangan-secara.html
true
2687973012188888011
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content