Myanmar 1.0 - Episode 01 - In the flight & Airport at Yangon - MYTRAVELLICIOUS

Top Ad unit 728 × 90

random

Myanmar 1.0 - Episode 01 - In the flight & Airport at Yangon


Ini adalah episode pertama cerita perjalanan iolz ke bumi Myanmar. Iolz cuma ada 8 hari untuk menjelajah di situ dan mengambil keputusan untuk membuat route Yangon-Bagan-Mandalay-Inle Lake-Yangon.
This is the first episode of my journey stories to Myanmar. I only had 8 days to explore here and decided to do the route of Yangon-Bagan-Mandalay-Inle Lake-Yangon.

Tiket penerbangan ke Myanmar telah dibeli beberapa bulan lebih awal dengan menggunakan Myanmar Airways International (MAI). Harga return ticket adalah RM 399 dengan membeli daripada Expedia. Iolz tahu pasal promosi ini adalah secara kebetulan apabila sedang bermain dengan apps kegemaran iaitu Skyscanner. Harga jika dibeli secara terus di website MAI adalah lebih mahal daripada Expedia.
Flight ticket to Myanmar had been bought a few month earlier using Myanmar Airways International (MAI). Return price was RM 399 through Expedia. I know about the promotion accidentally when I was playing with my favorite apps which is Skyscanner. The price if you buy direct from MAI was quite expensive than Expedia.

Sewaktu check-in di kaunter, time tu nama iolz ada problem. Lama jugaklah di kaunter, lebih kurang 20 minit. Bila iolz tanya ada masalah ke, diorang cakap takde. Haiyooo.... nak je iolz jadi harimau, tapi nasib baik tahap iman tinggi lagi. Bersabar je sebab taknak mulakan dengan negative vibes, takut karma uolz.
During checked-in at the counter, my name got a problem. It was a while at the counter, around 20 minutes. When I asked was there any problem, they said NO. I want to get angry, but I decided not to. I do not want to start with the negative vibes, karma you know.


Check in at the counter
Rupa-rupanya, nama iolz tak boleh diconfirmkan sebab ada 2 nama dalam system. So kenalah diorang tunggu supervisor diorang mintak tunjuk ajar sebab yang kat kaunter tu budak-budak baru lagi. Lepas supervisor dier dtg, settle... impress jugak ngan supervisor. Ahaks..
Actually they can't confirmed my name as my name got 2 in the system. So they need to wait for their supervisor to guide them because they are still on training. After their supervisor came over, my problem settle immediately, impressed with the supervisor.

Homai... Lama dah iolz tak masuk KLIA International Departure nih sebab slalu pakai AirAsia je ataupun terbang dari Singapore... Di dalam flight, ada 5 orang stewardess, pakai uniform yang colourful, warna lain tetapi fashion yang sama. 
It had been a long time since I entered KLIA International Departure because I always using AirAsia nowadays or flying out from Singapore. In the flight, there were 5 stewardess, using uniform with different colour but with the same style.

Diorang greet iolz dengan bahasa Burmese. Haiyooo, tahulah iolz gelap macam Remy Ishak, takyahlah sindir uolz. Terus kawan dia tegur, he's Malaysian!. oh!. Penat iolz sengaja tunjuk-tunjuk passport ioz supaya tak disalah sangka. Tetapi, passport Myanmar pun warna sama uolz, warna Maroon. *terus pengsan*
One of them greet me in Burmese. I know my skin kind of dark :). Then her colleague told her, "He's Malaysian". Owh, eventhough I was showing my passport but  Burmese passport also had the same colour as Malaysian passport, maroon in colour.


Inside Myanmar Airways International
Masuk dalam flight MAI, haiyo... macam tahun 90 an... basic jer uolz dalam tu. I rasa, I the only Malaysian. Haiyooo... matilaaaa feeling-feeling diva dalam flight. Mula-mula iolz rasa cabin crew dia sangat best, tetiba waktu dia jerit kat iolz time iolz ambik gambar time diorang buat demonstation, terus I turned off. Padahal salah iolz pun. Dia jerit kuat uolz, dalam Burmese yang Iolz tak tau pun dia cakap apa. Tapi I rasa dia suruh tutup camera iolz sebab nak take off. *padan muka*.
Inside the flight of MAI, its look like the 90s.. only basic. I think, I was the only Malaysian. At first, I love the cabin crew, but after they scolded me when I took their photo during the demonstration, I started to hate them. It was my fault actually. They scolded me loudly in Burmese which I do not understand. But I think they asked me to switch off my camera because the plane want to take off.


Demonstration before this cabin crew scold me to shut of the camera, hehehe
Sewaktu diorang nak hidang makanan, Iolz bagitau Iolz dah request Halal food. Diorang cakap takda pun. Haiyoo... baru iolz teringat yang flight iolz ni dah ditukar. Iolz request Halal time original flight dulu. Tetiba cabin crew head tu bagitau:
When they want to serve the meal, I told them that I already requested for Muslim meal. They told me NO about the meal. Then, I remembered that actually my flight had been changed. I reuqested for Muslim meal for my original flight. Then, the cabin crew told me:

Sardesstew: Uolz, makanan ni dari Malaysia uolz, uolz jangan risau, mak konfiden ni HALAL
Iolz: Ok jahhh, *jeling diva*
Stewardess: All the foods are from Malaysia, do not worry, all are confidently HALAL
Iolz: Ok... *rolling eyes*

Malas nak fikir panjang, iolz ambik jerlah dan makan. Aku confiden sebab makanan dia memang sama macam makanan dalam MAS. Confirm Brahim yang supply nih. Untuk flight balik nanti, I need to email lagi sekali, sebab flight balik aku pun kena tukar.
I took the meal. I ate confidently because the meal look alike the meal MAS always serves which supplied by Brahim Food Catering. For the return flight, I need to email back, because my return flight also had been changed to the early flight.


The meal, the said this one supplied from Malaysia, you can see the mineral water , SPRITZER then I believed
Smooth flight, Iolz can say. Perjalanan mengambil masa 2 jam 40 minit, landing pun hokay. Alhamdulillah. Nak ambik majalah in flight, tapi hati cakap takyah lah, balik nanti ambik.. *matilaa berniat jahat*
Smooth flight I can say. The journey took about 2 hours 40 minutes, the landing also smooth. Alhamdulillah. I want to take the magazine, but my heart say no, when I return to KL then I take it with me. *bad intention detected*

Untuk immigration, iolz dah ready with my return flight itinerary, my e-visa yang dah di print-out, nama hotel (acah-acah in case dia tanya, pandai-pandai lah uolz cari kat agoda or bookingdotcom), terus passport di cop tanpa halangan. Lega. Walaupun iolz dah slalu travel, kat immigration counter iolz slalu nervous.
For immigration, I had ready with my return flight itinerary, my e-visa which been print-out, hotel name (fake hotel name in case they asked, just search in the agoda or bookingdotcom), then I get my passport chopped without problem. Eventhough I always travel around, but I always nervous when I get to immigration counter.

Arrival card
Sepanjang beratur, Iolz cari cari jugak mat-mat salleh backpackers. Sebab apa? Sebab iolz nak kongsi taxi. Iolz nak berjimat. Tapi seperti yang iolz cakap, flight iolz, iolz je rasanya orang luar, semuanya local.
When I queue up, I was looking around for another backpackers. Reason? Because I want to share taxi. I want to save my budget. Like I said before, my flight, I was the only one foreigner.

Tengah tunggu bagpack Iolz, tetiba iolz nampak ramai yang menuju ke immigration, tengok skrin corousel, flight THAI Airways dari Bangkok sampai. Lega sikit, sebab iolz confirm mesti ramai backpackers solo mcm Iolz sampai. Boleh la Iolz approach nanti.
While I was waiting for my backpacks, I saw many peoples coming to the immigrations, saw the screen at the corousel, flight THAI Airways from Bangkok. A little bit relief, because I know that many solo backpackers like me arrived in Yangon. So I can approach them.
 


Intermission
=========
*Iolz ada baca beberapa tips dalam blog, jika mengembara di bumi Myanmar, you need to bring up your game. Mengambara di sini tidaklah seperti di negara jiran seperti Thailand, Cambodia, Laos ataupun Vietnam.
*Myanmar adalah salah satu negara yang mempunyai kos sara hidup yang tinggi. Kebanyakannya menggunakan USD. 
*Disebabkan kos sara hidup tinggi, dinasihatkan untuk mengembara sekurang-kurangnya berdua sehingga berempat untuk berkongsi seperti kemudahan teksi.
*1usd persamaan 1000kyat. Jika diikutkan pengiraan sebenar. 1000kyat tidak sampai pun 1usd. Jadi pembayaran dengan menggunakan kyat adalah lebih menguntungkan.
*Boleh mengapply Myanmar Visa secara online di evisa.moip.gov.mm/   dengan bayaran sebanyak 50usd (kredit card), pengesahan di dalam 1 hari bekerja. Sila sediakan photo berukuran segiempat tepat dengan background yang cerah. (Iolz guna gambar passport time I guna untuk US Visa iolz, background putih)
*I read a few tips in the blog, if you backpacking in Myanmar, you need to bring up your game. Traveling around here is not the same as the neighbor country such as Thailand, Cambodia, Laos or Vietnam.
*Myanmar is one the high living cost country in the world. Most of them using USD.
*Because of the high living cost, it been advise for the traveler to travel at least travel as duo or with 4 peoples as to share the travel cost such as taxi fare.
*1 usd equal to 1000kyat. But if follow with the real calculation, 1000kyat is less than 1usd. So, more saving if you are paying in Kyat.
*Nowadays, you can apply Myanmar Visa through online at  evisa.moip.gov.mm/   with 50usd fee (credit card), confirmation in 1 working day. Please prepare passport photo with the square size with the bright background. (I was using the passport photo that I used for my US Visa application with the white background).
 


Dah dapat my backpack, iolz nampak ada beberapa money changer di dalam ruang menunggu luggage. So iolz approach sebab nak tukar sedikit. Sebab iolz taknak ganggu duit USD iolz, jadi iolz tukar sedikit SGD and EURO iolz. Hehhee.. Iolz ada banyak simpanan matawang asing yerrr.. jangan ko sentap.
After got my backpack, I saw a few money changer inside the luggage waiting area. I approach one of the money changer because I planned to change some money to Kyat. Because I do not want to use my USD, so I only changed my SGD and EURO. I got a lot of foreign currency.

Haiyo.. kat sini setiap nilai wang ada nilai-nilai tertentu. 100 usd paling tinggi tukaran kyat, then 50usd, kyat makin turun dan seterusya. Kat sini jugak ada 3 matawang sahaja yang diterima, USD, SGD & EURO.
Here, every notes have their own value. 100 usd is the highest value, then 50 usd, more little your notes, the values of kyat will be less. Oonly 3 currency accepted here, USD, SGD & EURO.


Dah tukar wang, kelibat backpackers lain tak nampak lagi. Iolz tak dapat nak tunggu lagi, so, iolz gigihkan keluar dari departure hall. Ramainya orang. Tapi mostly rasanya taxi driver yang tunggu. 
After changed money, there still no shadow of other backpackers. I can't wait anymore, I went out outside from the departure hall. There were so many people. Most of them were taxi drivers.

Time iolz dah kluar tu, ramailah taxi driver yang approach. Iolz buat muka diva tak nak layan. Iolz jalan jer sampailah kat pintu keluar. Ada sorang gigih follow iolz. Iolz tanye je, kalau pegi bandar berapa. Dia cakap 10usd. Kalau ke Bas Terminal Aung Mingalar dalam 8usd. Mahal nok. dahla iolz sorang. Tulah yang malas nak travel sorang-sorang nih.
When I went out, many taxi drivers approached me. But I just ignored them until I went outside the airport. There was 1 taxi driver followed me still offered me his service. I asked him how much to the city. He told me 10usd. If to the bus terminal Aung Mingalar, around 8usd. It just too expensive because I was solo.

Driver taxi tu dah tak sabar-sabar. Dia nak iolz ikut dia. Iolz cakap tunggu. Iolz tunggu kawan iolz (Padahal tak da pun)... Driver tu cakap, takda orang lagi lah...
It seem the driver waiting impatiently. He wanted me to follow him. But I told him to wait and I was waiting for the friend (Eventhough I was waiting no one).. but the driver told me there no one coming.

Taxi driver: Uolzzz, takde orang dah uolz... jom pegi taxi iolz, kat sana tu ha.. 10 usd jeee, tu pun nak berkira
Iolz: xpe nok, ada kawan mak lagi kat dalam.... tunggu lah kejap.. kalau uolz tak nak tunggu, uolz carilah orang lain (buat muka rosnah mat aris)
Taxi driver: Theres no body coming anymore, just go to my taxi over there. To the city only 10 usd, not that much
Iolz: Its ok, I still got my friends inside. Wait for the moment, if you do not want to wait, you just go.

Dalam beberapa minit.... tetiba ternampak kelibat dua minah matsalleh membawa backpack masing2...
In a few minutes, suddenly I saw 2 girls Caucasian bringing their own backpack.....

Bersambung.....
To be continue...
Myanmar 1.0 - Episode 01 - In the flight & Airport at Yangon Reviewed by Abang Fadli on 8:00 AM Rating: 5

8 comments:

  1. part greet dengan bahasa Burma tu kelakar hahaha...rasanya bukan sbb kulit gelap ..maybe uolls nye muka kot ada iras org Myanmar ahahah...lariiii

    Pengalaman JM check in di Phon Penh...kena greet dgn bahasa kemboja..terkejut beruk..i msian ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually muka-muka Myanmar ni, kalau di grooming hookay sangat,,,ahhahaa

      Delete
  2. money changer msia tak jual duiat Kyat tu kan.so perlu ke Myamnar dulu baru tukar ke nila Kyat..ye lah kalau nk guna USD agak mahal...better ada sikit duit Kyat ye dok

    kalau dama gambar tu..adakah maksudnya 100 USD = 1030 Kyat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yupp..malaysia xda Kyatt, so makesure before balik, kalau ada Kyatt lebih, tukar siap2 ke USD....

      100usd-1030 kyat tu maksudnya pertukaran mengikut 1dollar-1030kyat

      Delete
  3. baru plan nk travel solo ke Myanmar tapi bila tgk rega teksi tu boleh buat i pitam kat depan driver teksi tu

    ReplyDelete
  4. mesti uolss approach 2 org minah mat salleh tu kan ?

    jap nak sambung baca next entri

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...nak tau, bacalah next entri

      Delete

Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you! Any comment with the html link will be deleted. Thank you

All Rights Reserved by MYTRAVELLICIOUS © 2009 - 2017
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.