06 September 2016

Travelogue Chek Wan - Mongolia - Hari Ke-3

   1 comment     
categories: 
Btw aku set alarm pada phone aku at 5.15am... Aku sedar alarm duk bunyi pada 540am.. Hahah! Jenguk kot tingkap tren masih x nmpak sunrise.. Aku nengok geng2 aku seme x bgn lagi, then aku unlocked pintu berth kitorang sbb takut et bgn n nak kejutkan kitorang! Hahah...So aku sambung tido balik, sedar2 jam arnd 630am cecepat aku jenguk kit tingkap! Nampak lah lagit agak mendung n sunrise xle lawa mane sbb redup.. Mungkin early autumn dah menyapa.. Sbb tu lah rumput pun x hijau bebenau sepnjang laluan tren!! Heheh! 


Kami pun pakat bangun n bersiap ala kadar apa yg patut n breakfast sesama ngan et.. Then dr view tingkap tu kami mula nampak bangunan2 batu berselerakan bercampur dengan binaan ger juga.. So kami agak kami dah smpi pinggir bandar ulaanbaatar.. Hehee.. 

Lebih kurang sejam kemudian sampailah kami ke stesen ulaanbaatar.. Dari dalam lagi kami nampak sorang pompuan berbaju sejuk hitam berlari-larian smbil memegang tag nama kami berserta "welcome to mongolia"... 


Makanya kami tau itu adalah pihak dari zaya hostel yang menjemput kami.. 

Kami berpusah dengan et di station ylaan bataar kerana et stay berlainan hostel dgn kami dan dia juga sedang menunggu pihak hostel untuk menjemputnya.. 


Rupanya zaya hostel menghantar 2 orang pekerja utk menjemput kami kerana meraka perlu membawa kami menggunakan taxi, i gerak ngan syamil n misaki naik taxi lain ngan aleza dan pompuan berjaket hitam tadi. Nasib lah kami memilih utk dorang menjemput kami.. Klo x memang matilaa kami nak berbahasa ayam itik kambing lagi ngan dorang... Dah la taxi x nmpak rupa taxi..Main tahan suka hati jer! Kalo dorang berkenan destinasi kami dorang on kalo x berkenan jawab pun tidak!! Agak keji disitu yerr... 


Setelah mamat tu menahan hampir 10 bijik agaknya finally adalah "taxi" yang sudi hantar kami ke destinasi.. Xjauh pun dari train station, ambil masa less than 15min akhirnya kami smpi di zaya hostel pada jam 1030am waktu tempatan! Beza masa adalah mongolia awal sejam. Heheh

Kami keluar balik dari zaya hostel pada jam 1pm waktu tempatan, hantar baju kami ke dobi luar kos 32550tug! Sama jer kekdahnya kalo kat zaya pun! Keji! Hahah! Then kami melangkah ke arah kanan dari zaya dan kami smpi di dataran yg menjual sedikit market! 

 

Melangkah sedikit lagi kami memasuki ke dalam state department store dan pergi ke tourist information centre! Kami membeli simkad disana untuk memudahkan kami! X leh hidup uolss xde internet! Diva kot..!! Hahaha.... Then kami lepak jap kt cbtl (coffee bean and tea leaf -is our fav place to lepak actually) sebelahnya.. 

Hasil belian Simkad tour sim!
State department store
Tour sim -
Mnt40k 2g 14days
Mnt60k 5g 30days
Mnt100k 5g 30days for 2pax
*pilihlah mana yg berkenan! Hahahh

Kami x usha sim lain pun.. Jmpa je terus beli! Korang yg rasa nak backpacker paling jimat tuh mohonlah cari n research tahap maximum! Kesah pulak aku! Letih tau x nak bersoal jawab kat sini! Wakakaaa
Kami menghubungi et utk bincang plan kami ke gobi desert dan kemudian gerak ke burger king dimana et sedang lepak lunch disana.. 


Nasib dekat! 450m je uolss! Xlah gigih nau nak menapak!! Then bincang rounghly still xde keputusan then kami decide utk ke information centre sekali lagi di seberang jalan burger king! Sepanjang area sini banyak korang boleh jmpa souvenir shop jugak! Mahal murah xtau x mampu beli! Hahaaaa

So kami melintas ke seberang jalan dan masuk bertanyakan tentang gobi trip di go traveler's point! (Mohon like fb page dia utk info) 

Undram, gadis cantik yg kerja kat situ sangatlah membantu dalam memberi info dan merancang trip.. **lupa plak lah nak snap sgmbar mall yg tmpat et makan burger king tu.. kalo x blh buat landmark!
x jauh la dr cenggish square dan betul2 sblh kedutaan turki jer mall tu.. So go traveler's in tu seberang jalan sajorr setentang muka depan mall tu..


**Undram sgt friendly dan Englishnya perfect! Heheh... 

Setelah sedut kemain byk info dr undram go traveler's point tu, kami pun membuat keputusan utk membeli tiket bus utk ke dalanzadgad, kami pun menapak lah ke arah the blue sky tower, dalam perjalanan kami jmpa pejabat pos (mongol pos - bersebelahan chenggis square) dan sempat la beli poskad n setem sesiap masing2 harga mnt550 dan 1100mnt sekeping! Haiyohh... Abes duit makkk!!
Hahaaa...

Dah siap urusan di pejabat pos, kami menuju kat bus stand berdekatan area blue sky tower utk dapatkan bus no 1, yg panjang kata undram.. Smpi bus naiklah kami dan bayarlah mnt500, smpi pertengahan perjalanan, (base on waze kami mark hasil bantuan undram), kami kena halau turun kat satu stesen ni.. Turunlah kami blur2.. Tgk kat waze lagi 4km! Hahaha.. Mamposs! Gigihlah memasing mencari akal nak naik bas lain utk smpi ke destinasi, nasiblah ada awek pandai main tunjuk2 kat laluan route bas pada blakang bus stop tu! Hahahaa... Pung pang pung pang siap tnya driver bas kami pun naiklah plak bus no berapa ntah menuju ke stesen tersebut. Sampai destinasi driver n mak cik duk depan jkami tunjuk lah stesen tersebut tu hah di seberang jalan! Yeehaaa!! Hahah! 


Lepas melintas jalan maka kebil2 lah pulak kami mencari kaunter jualan tiket! Hahahaa.... Tnya org.. Next door, tnya lagi, next door, masuk lagi next door lagi! Wakakaka... Finally kami berjaya jugak masuk ke tmpat yg betul, jika tgk dr luar, korang akan nmpak mesin atm di seblahnya, so jgn igt pintu masuk itu pintu masuk bank pulak sebab kaler hijau bank tu dorang kongsi sekali ngan kaler pintu masuk kaunter jualan tiket. Hikhikkk! Masuk kot celah tu jmpa la nnt kaunter bas kat dalam skit! Hahah! 

Harga bas ke dalanzadgad adalah sebnyak 25000mnt! (Tp kat tiket tulis 22500+400) Ahahaa... Kami kumpul passport then serahkan untuk pembelian tiket tersebut... Kami membeli untuk esok jam 800am! 


Kemudian kami berlima kumpul duit sesama then tetiba aku ngan et kira x cukup! Sambil duk kira tu aku sempat bodek kakak tu untuk merasa kuaci local dorang. Aku mintak 2 3 bijik jer, kakak baik itu bagi segenggam, nampak x kebijakan iols membodek! Hahaa.. 

Biji ni bukan kuaci actually, macam bijik saga, yang kurik kundi yang merah saga, tapi yang ni warnanya xlah semerah saga, dah kena rebus ke salai ke or sepupu jauh buah saga lah kot gamaknya! So kami pun berkongsi lah merasa biji tersebut. Rasa agak mentah disitu ya.. Masak ke tidak sebenarnya buah ni? Hahaa.. 

Berbalik pada et duk mengira duit hasil collection tu. Rupanya aku duk kira 25500 x 5, orang lain seme bagi jumlah 25000 kecuali aku! Hahaa... Nmpak x bimbo aku kat situ! Yg si syamil nih pulak gigih bagi duit kecik sbyk 25000 tugrik tuh! Ya ampunnn!! Pastu aku kalut2 kira balik utk jumlah 125000 tugrik, memula hulur 100mnt, pastu aku pening nak kira balance sbb byk nau duit kecik syamil bagi!! Hahaa... Susah sgt aku hulur jer duit suh kakak tu kira then di bagi balik baki kat kami! Hahaa... Tp mcm byk je kakak tu bagi balik kat aku!! Ahahaa.. Lantaklah!! 

Dpt passport n tiket memasing, kami menapak ke bus stop utk balik semula ke chinggis square, naik bus dan kami turun depan market then beli sedikit barang utk bekal ke gobi desert! Et belanja kami buah2 utk bawak ke sana! Yeayy.. Hahah! Sbbnya kami dah share tent n food lain ngan et! Heheh!! 

Lepas siap kami pun menapak balik ke hostel memasing, kami agak rushing nak balik sebenarnya risau takut dobi yg kami anta laundry tu tutup! Wakakaa... Then smpi hostel kami panaskan brahim nasi briyani kambing dan nasi briyani ayam n makan itu jelah dgn sambal ikan bilis n rendang kering misaki bawak!! Giler nikmat sbb x makan heavy pun lagi sepanjang hari ni.. Hahah!! Skang baru jam 920pm waktu tempatan, senja mula berlabuh! Kami pun dah mula meluruskn kaki merehatkan badan n buat hal memasing!! Tido belum lagi! Heheee...

Around pkul 930 waktu tempatan syamil ajak keluar lagi, asalnya syamil ngan i je nak keluar, pastu keechan pun nak ikut, n misaki pun nak ikut jugak! Rupanya kat luar hujan renyai2. Redah jelah! Menuju ke main road dan kemudian menelusuri main road ke arah bawah, seoul street n japan street katanya. Hanya bar sahaja yang masih bukak.. Selebihnya sudah tutup! Krik krik krik kami pun decide utk balik semula ke hostel! Hahaaa

Bersambung...

Kembara Mongolia ini telah dikongsikan oleh Saudara Chek Wan di Facebook dan perkongsian ini mendapatkan kebenaran dari beliau.

1 comment:

Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you!