13 May 2016

16 Gambar Awesome Tasik Plitvice, Croatia

Salah satu keajaiban alam semula jadi yang paling indah di Croatia dan seluruh Eropah , iaitu "Taman Negara Plitvice" terkenal dengan tasik yang menakjubkan, air terjun dan hutan yang subur . Dibuka sepanjang tahun dan menerima lebih daripada satu juta pelawat setiap tahun , Taman Negara Plitvice adalah taman negara Croatia yang paling banyak dilawati. Taman ini boleh dilawati dengan menggunakan bas dari Split, Zadar dan Zagreb.

Waterfalls in Plitvice National Park
 
plitvice lakes 
Image: flickr/29cm
 
The waterfalls of Plitvice National Park in Croatia

Autumn landscape background. Plitvice Lakes. Croatia.

plitvice lakesImage: flickr/fjakone
 
Ciri yang paling ketara taman ini adalah mempunyai16 tasik bersambung yang dibahagikan kepada kelompok atas dan bawah. Dibentuk oleh empangan travertine semula jadi, tasik yang mempunai warna-warna yang berbeza dari biru kepada biru , hijau dan kelabu. Di antara tasik-tasik, banyak air terjun yang berbeza-beza dari segi saiz dan jumlah. Pelawat boleh menerokai tasik dan kawasan sekitar dengan berjalan di sepanjang pelbagai jenis laluan pejalan kaki kayu serta pemindahan bot.

Cascades in Plitvice lakes national park

plitvice lakesflickr/Sobrecroacia.com
 
plitvice lakesflickr/Sobrecroacia.com
 
plitvice lakesflickr/Sobrecroacia.com
 
plitvice lakesflickr/acaaron816
 
plitvice lakesflickr/Dennis
 
Kedai cenderamata dan snek terletak di kedua-dua pintu masuk dan keluar di taman ini , manakala kawasan berkelah yang besar dengan penjual makanan terletak di dalam taman di seberang tasik utama . Terdapat juga beberapa hotel yang selesa berhampiran pintu masuk taman itu.

plitvice lakesflickr/Dennis
 
plitvice lakesflickr/Liga Eglite
 
plitvice lakesflickr/mattharvey1
 
plitvice lakesflickr/Dennis
 
plitvice lakes

2 comments:

Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you!