19 May 2013

Hat Yai, Thailand

   1 comment     
categories: 
Hat Yai - Krabi - Koh Samui: Episode 02


Ok... This is it, hari ini iolz start my journey using mostly free flight tickets. Ahaks! Tetapi kembara kali ini iolz takda mood sangat nak buat research. Iolz research sket-sket je. Maklumlah tempat-tempat ini adalah sangat common untuk pengembara budget seperti iolz nih.

Thailand Arrival Card
Flight iolz dari Kuching adalah sangat smooth dan tidak ada seberang delay berlaku. Maklumlah kan, AA flight kan terkenal dengan ke-delay-an nye. Tapi Alhamdulillah tak delay! yoshh. Flight iolz adalah seawal pagi hari. Flight pertama yang terbang ke KL iolz rasa. Selepas sembahyang suboh, ayah iolz hantarkan ke airport. Of course iolz dalam flight tempah makanan. Nasi Lemah Pak Nasser my fav. Kiranya opening food for this kembara la kan.... mati la, kata nak budget, makan dalam flight pulak....

Sesampai di KL, ada 2 jam for my next flight. Iolz tak takde luggage check-in pun. Cuma bertemankan bag deuter Iolz. For the check-in, Iolz tak risau sebab iolz dah check-in siap-siap kan rumah. Cuma nak tunggu flight my flight je. So, iolz terus masok departure hall, banyak sket tempat dudok. 

Fuyooo, ramai jugak yang pegi Hat Yai nih. Anyway, iolz plan dari Hat Yai iolz terus shoot ke Krabi. Nanti jalan-jalan Hat Yai at my last day of journey la. So, iolz tak tempah pun for the first day nih. And stay for the last day nanti, iolz dah book through Agoda. Murah jugak. Dalam RM20 for the double private room. Cathay Guesthouse uolz, Memang terkenal untuk harga bilik yang murah nih. So iolz tempah awal-awal, malas nak last2 minute nanti takde bilik, binasa kan....

Sesampai di Hat  Yai airport, disambut oleh patung tembaga duyung
Setibanya di airport Hat Yai tu,disambut oleh patung duyung. Mungkin ada sejarah dier kot. Lagenda duyung... boleh?

Alamak, sampai-sampai kat Hat Yai, 15 minit lagi nak jam 1.30petang, so kalau pakai Cathay Guesthouse Tour, van last diorang bertolak ke Krabi jam 1330. Iolz harap2 sempat ambik van tu. Iolz call jugak nak confirmkan ngan diorang, tapi iolz taknak book dulu, sebab takut tak sempat.

Kluar-kluar kat airport Hat Yai tu, iolz pakai shuttle van. Dalam 100baht ataupun lebey kurang RM10. Iolz bagitau je drop kat Cathay Guesthouse. Nak sebut Cathay tu biar betul ya.... So, perjalanan tak lah jauh pun, iolz rasa dalam 10 minit gitu sampai. Mula-mula dia drop sorang mamat kat Tune Hotel dulu. Pastu drop iolz. Iolz sampai-sampai depan Cathay tu dalam 1.45 petang, maksudnya van tak gerak dah. Iolz tak sempat nak ambik dari Cathay tu ke Krabi.

Shuttle Van dari airport to town, 100baht=RM10
For ur info la, kat Cathay Tour Agency nih (Atas dier Cathay Guesthouse) rasanya paling murah kot ke Krabi, around 250baht je. Sebab dah terlepas, iolz kene merayau-rayau cari kompeni yang provide van ke Krabi. Ade yang 350baht, tapi bertolak jam 5petang. Iolz tak nak lewat sangat.

Last-last aku amik van ke Krabi daripada M&R Tour Company, mahal sket dalam 400baht
So jalan-jalan lagi, ade satu company provide jam 3 ptg!. Yes. Tapi tiket mahal sket, 400baht. So iolz ambik je la malas nak fikir lagi. Yang penting kene sampai Krabi jugak hari ini. So iolz register and bayar everything, pastu iolz letak bag iolz kat counter company tu. Diorang pun friendly jugak. Ambik-ambik pamphlet yang perlu.

Jalan-jalan bandar kat Hat Yai
Pas letak bag tu, ada masa satu jam lagi, so iolz jalan-jalan kat area situ. Singgah kat salah satu shopping mall situ, nak carik stationary. Carik buku kecik sebagai nota sebab terlupa plak nak bawak. Nak catat perbelanjaan and everything lah.

Kat Hat Yai ini banyak jugak muslim. And most of them boleh cakap bahasa Melayu. So jangan terkejut lah. Iolz pegi lunch kat Restaurant Sulaiman. Pandai cakap melayu. Menu pun dalam Melayu. Harga pun boleh tahan jugak. Nasi Goreng dalam RM5... tapi makan jela. Eventhough iolz ade bawak bekalan maggi yang sangat banyak, tapi nak jugak rasa msakan kat Hat Yai ni kan....

Kat Restoran Sulaiman 2... aku makan nasi goreng ayam je ngan milo ais.... lapooo

Pas-pas makan tu, iolz balik ke company tour tu, van lewat dalam 15 minit. Pas van sampai, iolz lega jugak. Kat Krabi iolz dah tempah siap-siap bilik dorm kat Pak-Up hostel. So, iolz bagitau terus ngan driver aku. Dier tau Pak-UP hostel... So bermulalah perjalanan ke Krabi......

Restoran Sulaiman 2 Name Card dan menu

18 May 2013

Hat Yai - Krabi - Koh Samui



Hat Yai - Krabi - Koh Samui: Episode 01

My Krabi, Thailand Journey VLOG " Sneak-A-Peek"

Kembara ke Thailand kembali lagi. Perancangan perjalanan ini adalah agak last minute. Iolz telah membeli tiket untuk kembara kali ini 2 minggu sebelum perjalanan bermula. Mesti uolz ingat last-last minute nih selalunya harga tiket flight mahal, but percaya atau tidak, ianya agak murah. I'll talk about this later. 

My Krabi Journey

Air Asia & Big Point
Maybe I can it, it was my lucky day kot, BIG CARD telah membuat promosi. So aku godek-godek, KL to Hat Yai beloh tebus guna 0 point only. Wow, so aku carik tarikh yg sesuai, then I get the return flight for KL-Hatyai. Both ticket clain 0 point. So I just need pay for the tax only. So thats mean harga tiket flight return tu lebih murah daripada guna bas dari KL ke Hat Yai. Boleh save time lagi gitu! My collected big point until now is around 3k.

Air Asia RM50 Voucher
Luckily my last Singapore trip from Kuching, I was choosen to become "Eye in the Sky", maybe sebab kerap sangat naek flight AA kot. So keje iolz adalah membuat survey dan penilaian specific for that flight. Contohnya wether the pilot ada buat annoucement ke, or is the flight attendant helpful or not. So, bila sampai kat Singapore hari tu, iolz terus isi survey sebelum iolz lupa ingatan plak. Sebab 1 of the question is u need to name one of the flight attendant. 2 minggu selepas tu, i got my RM50 voucher. So after tolak harga voucher, I pay for the Kuching-KL only around RM70. Consider still cheap lah.

I was choosen as Eye in the Sky.... ko hader?

Enrich Miles Malaysia Airlines
So, tiket flight yang tinggal hanya satu saja lagi which is KL-Kuching. So what I do is Iolz claim lah my enrich miles, daripada expired. So that time takde promotion for the enrich mile kl-kuching. So kl-kuching need around 10k enrich, so luckily my enrich miles around 15k. So, i just used it, i think hujong tahun ini my miles point expired kot. So i get my free flight using MAS.!

Flight Summary
So ini adalah summary for flight ticket journey for this kembara uolz.
1. Kuching - Kuala Lumpur = RM 70 (Discount rm50 from Voucher)
2) KL - Hat Yai = Only pay for tax (0 point of big card)
3) Hat Yai - KL = Only pay for tax (0 point of big card)
4) KL-Kuching = Only pay for tax (Enrich Miles,10k)

My Koh Samui Journey

My plan
Actually, iolz just beli je tiket ke Hat Yai tu, and then depends berapa hari I can get in that place, from there, I plan for the route. So setelah diluluskan oleh pemegang cop mohor-mohor besar uolz.... inilah route yang dirancang.

-Hat Yai to Krabi to Koh Samui to Surat Thani to Hat Yai

So dari Hat Yai ke Krabi akan gune van ke Krabi, dari Krabi naek van and ferry ke Koh Samui, dari Koh Samui nanti nak beli naek tren je kot terus shoot ke Hat Yai.

So, iolz akan ceritakan semua kepada uolz about my trip kali nih. Al-maklumlah lama tak hupdate my blog nih... Kadang-kadang takde feel sangat nak update. Selalunya akan hupdate my vlog youtube channel je. Editing video nih akan takes time sikit. hehehhe. Banyak giler trip yang dah terlepas, its ok, iolz sarankan uolz singgah kat channel youtube iolz k, www.youtube.com/mytravellicious .

So until then, Sawadeeekap...~

My Koh Samui, Thailand Journey VLOG " Sneak-A-Peek"