Hat Yai - Krabi - Koh Samui - MYTRAVELLICIOUS

Top Ad unit 728 × 90

random

Hat Yai - Krabi - Koh Samui



Hat Yai - Krabi - Koh Samui: Episode 01

My Krabi, Thailand Journey VLOG " Sneak-A-Peek"

Kembara ke Thailand kembali lagi. Perancangan perjalanan ini adalah agak last minute. Iolz telah membeli tiket untuk kembara kali ini 2 minggu sebelum perjalanan bermula. Mesti uolz ingat last-last minute nih selalunya harga tiket flight mahal, but percaya atau tidak, ianya agak murah. I'll talk about this later. 

My Krabi Journey

Air Asia & Big Point
Maybe I can it, it was my lucky day kot, BIG CARD telah membuat promosi. So aku godek-godek, KL to Hat Yai beloh tebus guna 0 point only. Wow, so aku carik tarikh yg sesuai, then I get the return flight for KL-Hatyai. Both ticket clain 0 point. So I just need pay for the tax only. So thats mean harga tiket flight return tu lebih murah daripada guna bas dari KL ke Hat Yai. Boleh save time lagi gitu! My collected big point until now is around 3k.

Air Asia RM50 Voucher
Luckily my last Singapore trip from Kuching, I was choosen to become "Eye in the Sky", maybe sebab kerap sangat naek flight AA kot. So keje iolz adalah membuat survey dan penilaian specific for that flight. Contohnya wether the pilot ada buat annoucement ke, or is the flight attendant helpful or not. So, bila sampai kat Singapore hari tu, iolz terus isi survey sebelum iolz lupa ingatan plak. Sebab 1 of the question is u need to name one of the flight attendant. 2 minggu selepas tu, i got my RM50 voucher. So after tolak harga voucher, I pay for the Kuching-KL only around RM70. Consider still cheap lah.

I was choosen as Eye in the Sky.... ko hader?

Enrich Miles Malaysia Airlines
So, tiket flight yang tinggal hanya satu saja lagi which is KL-Kuching. So what I do is Iolz claim lah my enrich miles, daripada expired. So that time takde promotion for the enrich mile kl-kuching. So kl-kuching need around 10k enrich, so luckily my enrich miles around 15k. So, i just used it, i think hujong tahun ini my miles point expired kot. So i get my free flight using MAS.!

Flight Summary
So ini adalah summary for flight ticket journey for this kembara uolz.
1. Kuching - Kuala Lumpur = RM 70 (Discount rm50 from Voucher)
2) KL - Hat Yai = Only pay for tax (0 point of big card)
3) Hat Yai - KL = Only pay for tax (0 point of big card)
4) KL-Kuching = Only pay for tax (Enrich Miles,10k)

My Koh Samui Journey

My plan
Actually, iolz just beli je tiket ke Hat Yai tu, and then depends berapa hari I can get in that place, from there, I plan for the route. So setelah diluluskan oleh pemegang cop mohor-mohor besar uolz.... inilah route yang dirancang.

-Hat Yai to Krabi to Koh Samui to Surat Thani to Hat Yai

So dari Hat Yai ke Krabi akan gune van ke Krabi, dari Krabi naek van and ferry ke Koh Samui, dari Koh Samui nanti nak beli naek tren je kot terus shoot ke Hat Yai.

So, iolz akan ceritakan semua kepada uolz about my trip kali nih. Al-maklumlah lama tak hupdate my blog nih... Kadang-kadang takde feel sangat nak update. Selalunya akan hupdate my vlog youtube channel je. Editing video nih akan takes time sikit. hehehhe. Banyak giler trip yang dah terlepas, its ok, iolz sarankan uolz singgah kat channel youtube iolz k, www.youtube.com/mytravellicious .

So until then, Sawadeeekap...~

My Koh Samui, Thailand Journey VLOG " Sneak-A-Peek"
Hat Yai - Krabi - Koh Samui Reviewed by Abang Fadli on 4:24 PM Rating: 5

1 comment:

  1. Hyee..nk tanye train dri hatyai ke koh samui ade ek?

    ReplyDelete

Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you! Any comment with the html link will be deleted. Thank you

All Rights Reserved by MYTRAVELLICIOUS © 2009 - 2017
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.