19 September 2011

Siem Reap | Episode 03 | Preah Prohm Rath Monastry

   3 comments     
categories: 
Location: Asia » Cambodia » Siem Reap » Preah Prohm Rath Monastry



Hot! Hot! Panas! Panas!

That was my thought sepanjang aku kat Sieam Reap.



Kepanasan di Cambodia telah mengalahkan kepanasan di planet Gaban.

Aku yang menggunakan Fair & Lovely ini pun telah menjadi Dark & Not So Lovely right now!



Oleh sebab kepanasan yang membara, my travelmate mengambil keputusan untuk TIDO!

Aku pulak, tak ingin membazirkan masa untuk tidur telah mengambil keputusan untuk berjalan di persekitaran Siem Reap ini dengan menggunakan basikal BMX yang telah disewa khas.



Tiba-tiba, di sebelah jalan utama Siem Reap ini, aku terjumpa la satu tempat yang dipanggil Preah Prohm Rath Monastry.

Tempatnya macam menarik. So, aku dengan basikal tuaku pun berlabuh di sini.



Preah Prohm Rath (Sila sebut laju2 berulang-rulang kali, tidak dinasihatkan kepada yang berlidah pendek).

Aku rasa, aku seorang sahajalah yang berada dekat tempat ini sekarang. Memang tak ada pelancong lain pun yang datang kat sini. Mungkin bukan tourist attraction kot. Tapi, redah sajalah.




Bukannya ada orang nak marah pun. Kalau nak marah, janganlah buat monastery nie menarik sangat sampai attract aku nak datang kan….

Nak jadikan cerita….



Kalau korang pegi satu tempat, mestilah kena tahu asal-usul tempat itu kan.

Kalau nak tahu, Preah Prohm Monastry ini adalah monastery yang tertua yang masih lagi aktif di Bandar Siem Reap dan mempunyai sejarah lebih kurang 500 tahun. Hebat jugak!




Founder monastery ini adalah Raja Ang Chan. Raja Ang Chan dedicate monastery ini kepada Preah Ang Chan-han Hoy dan roh kepada Ta Pum Yeay Rath. Kuil ini bertujuan untuk pengajaran ilmu Buddha dan untuk tempat kediaman sami-sami, yang kebanyakannya datang ke Siem Reap dengan tanpa tempat tinggal.




Telah dibina lewat tahun ke-15 dan awal tahun ke-16 sebelum masihi. Bertapak di tanah keluarga kaya Ta Pum dan Yeay Rath.

Sebelum ini nama monastery ini “Ta Pum Yeay Rath” dan dalam tahun 1940 diubah dengan nama yang lebih meletup iaitu “Preah Prohm Rath Monastry” sehingga sekarang.




Aku dah tak ingat sangat kat mana this monastery situated, but if you balik dari Angkor Wat using tuk-tuk, surely you will akan terserempak with this monastery.




The surrounding of this monastery yang menarik. Actually tak ada apa-apa pun. But there is nothing to lose to visit. At least we gain something right?


Thats all from me.

Remember to travel deliciously with mytravellicious.


Others post on my Siem Reap's Journey:
Episode 03 | Preah Prohm Rath Monastry
Episode 02 | Artisan D’Angkor
Episode 01 | Angkor Wat

15 September 2011

Siem Reap | Episode 02 | Artisan D’Angkor

   3 comments     
categories: 
Location: Asia » Cambodia » Siem Reap » Artisan D’Angkor


Wood Craving Workshop
They are so artistic!
Exploring around Siem Reap was like reading the art books chapter by chapter. Every chapter full with graphics and had its own story to tell. That was I felt when I was in Siem Reap.

Censored?
Hello there mister!! Welcome
A women craving the woods.
I was realized that the art industries is really important to the Cambodian. But from time to time, you will discover all the arts were using the Hinduism & Buddhism motives.

Most wanted sculpture
Stone craving
Maybe rejected item.... discount anyone? Can't imagine how I want to bring this thing in my backpack
“Artisan”, ART!. In Malay, “artis” means someone who active in art.
Artisan D’Angkor is situated at Sivantha St. Just next to my hotel.

Concentration is the key of perfection
Is this a school? Where is the instructor?
To Soap Stone Workshop
We went here by our rented bicycles.
Artisan D’Angkor is a really beautiful shop. Selling the souvenirs most probably from the wood craving.

The sketching!
The example of the woods they used
Welcome... please come in...jangan malu jangan segan!
 At here, there is a art school named Les Chantier’s Ecoles. This school is specializing in teaching wood & stone carving techniques to impoverished youngsters.
All the items had been done by the students from this school.

This is where they burnt!
Where is the safety
 But I just wonder, why some of them are old. But people said “to gain a knowledge, no matter what age you are”.
Is that a pumpkin?
Burning process!
The Buddha
How much per entry?
Do not worry. It is free.
Of course if you going to buy something, then it is a different story.

House decoration frame
Still not complete
 You can free entering all the carving workshop, to see with your own eyes how they making the souvenirs.
I wonder, are the student will get paid for their work?
Almost done!
The gold hand
Nokia HP for sale!
Most of the item in the shop quite expensive.
Just hope you did not break any item in the shop while you wondering around!



The garden
The sculptures...
Yes....can I help you sir?
We can post the item to your door step!
 So guys… do not forget to visit this place while you are in Sieam Reap!
Just remember…. Travel deliciously with mytravellicious~



Others post on my Siem Reap's Journey:
Episode 03 | Preah Prohm Rath Monastry

Episode 02 | Artisan D’Angkor

Episode 01 | Angkor Wat