15 August 2011

Malacca | Episode 08 | Clock Tower Mamak Stall

   1 comment     
categories: 
Location: Asia » Malaysia » Malacca » Malacca City » Clock Tower Mamak Stall

Clock Tower Mamak Stall
Clock Tower Mamak Stall
In front of the Red Buildings
Quite famous
but very cheap

Limited table
very suitable for backpacker
whoever with tight budget
delicious food with a little money

Must try, cendol pulut RM 2.80
 treats your morning
with breakfast at this stall
Cendol pulut is a must
I love it very much

Nasi Lemak, RM 1.50
it was remind me with Cendol Pulut near UM (in front KFC)
delicious! yummy!
only RM 2.80

then,
you can enjoy your nasi lemak!
only for RM1.50

So, overall your breakfast price less than RM 5
and you are full satisfied

I will going here again
for my next visit

During lunch, too crowded!
not to be miss!

remember...
travel deliciously!!!
from mytravellicious...


Malacca other stories:
Episode 08 | Clock Tower Mamak Stall
Episode 07 | A Famosa
Episode 06 | Jonker 88 Restaurant
Episode 05 | Trishaw Ride / Beca
Episode 04 | Riverine Coffeehouse
Episode 03 | Malacca River Cruise
Episode 02 | Jalan-Jalan Guesthouse
Episode 01 | Weekend Trip Summary

12 August 2011

Siem Reap | Episode 01 | Angkor Wat

   3 comments     
categories: 
Location: Asia » Cambodia » Siem Reap » Angkor Wat

Angkor Wat during sunrise
Akhirnya sampai jugak aku kat Angkor Wat ni
"Wat" bermaksud Temple
so lain kata, Temple of Angkor

Angkor Wat merupakan religious building terbesar di dunia
terletak di Siem Reap
pengambaraan di Angkor Wat adalah motif utama untuk ke Siem Reap

Sungguh pelik jika travel ke Siem Reap
but not going to Angkor Wat kan....

Actually, Angkor Wat merupakan salah satu target
tempat aku harus pegi untuk lengkapkan backpacking aku
2 lagi adalah
Borubodur di Yogyajakarta, InsyaAllah bulan 10 ni akan pegi
dan satu lagi ialah Bagan, di Myanmar.

Aku travel di Siem Reap dengan member aku, Udin
kami telah mengambil keputusan untuk pegi explore Angkor dalam 1 hari until sunset
tetapi overall time kami ambik cumalah setengah hari sahaja

salah satu sebab adalah cuaca yg agak panas
dan sangat-sangat letih

Ta Prohm - Scene dalam movie Tomb Raider
sebenarnya agak bosan wonder-wonder around kat situ
mula-mula excited
but lama-lama
tengok building macam sama jee
last-last boring
and penattt
katil asyik bermain-main di mindaaa...

ok. nie adalah tip2s yg aku nak bgtau sedikitla jika nak pegi ke Angkor Wat ni

1. Pengembaraan ke Angkor Wat bermulanya sebelum Subuh. Make sure anda telah menempah tuk-tuk untuk exploring Angkor Wat. Pandai-pandailah korang letak harga berapa untuk 1 hari explore Angkor. Kami hari tu dalam 20usd

2. Tuk-tuk anda akan menunggu anda seawal jam 4pagi lagi di depan hotel anda. Kami beruntung sebab tuktuk driver kami tersangat baik. Kontrak kami dgn dia adalah sejak kami sampai di Siem Reap. Nama dia Rain. English pun OK!

Meditation
3. First location adalah Angkor Wat. Entrance free for one day dalam 20usd. Jangan hilang tiket. Setiap tiket akan diprint photo muka anda.

4. Buang air awal-awal sebab dalam Angkor tu takde toilet kot... jauh kalo nak kencing

Explorering Cave ke?
5. Ok, bila sunrise, maka banyakla orang berposing.... sila rebut peluang ini. peluang hanya sekali. Jangan malu-malu berposing tau. Bukannya orang kenal korang pun!

6. Sebenarnya, Angkor Wat itu merupakan salah satu tempat dalam kawasan Angkor. Ada banyak lagi Wat2 dalam sekitar angkor

Look alike Godzilla's legs
7. Aku rasa 2 jam cukup kot explore Angkor.

8. selepas Angkor, kami telah twistkan plan kami untuk ke Ta Prohm.

9. Plan kami berjaya!, takda tourist langsung kat Ta Prohm, sebab Tourist akan pergi Angkor Thom terlebeh dahulu.
Akar pokok nie kot dalam cerita Tomb Raider
10. Ok... Ta Prohm, why famous? sebab Tomb Raider. So, jalan kami dah terbalik dari Tourist lain, so senang sikit

11. Pastu baru kami ke Angkor Thom. Time kau ke Angkor Thom, ramai yang pergi ke arah Ta Prohm.

12. Ke Bantey Sei.

13. Pastu aku lupaaa aku pegi mana dah. Taun lepas... aku lupa2 ingat

I'm here....yay!!
14. Last sekali kami pegi Bayon. Bangunan yang banyak muka... Pelik giler...

Bayon - The Face Building
15. Tempat ni memang sesuai untuk photographer. Aku rasa sape2 photographer confirm dpat beribu-ribu gamba

Elephante
16. Sebab PANAS and tak larat.. kami balik segera dalam jam 1...

17. Tak kisah la sunset, bukannya best pun


Bayon entrance
18. Pengajaran; Sila ambik guide.... kalao tak, explor angkor dengan takda knowledge, agak bosan... sebab setiap tempat ada ceritanya tersendiri. Eventhough kami ada bawak buku.... ada masa ke nak baca? time exam pun tak baca buku... hahahha

19. OK! ANGKOR WAT..... DONE!

Remember to travel deliciously with mytravellicious...

  
Others post on my Siem Reap's Journey:
Episode 03 | Preah Prohm Rath Monastry

Episode 02 | Artisan D’Angkor

Episode 01 | Angkor Wat

09 August 2011

Malacca | Episode 07 | A Famosa

Location: Asia » Malaysia » Malacca City » A Famosa

Aku rasa rata-rata semua tahu apa itu A'Famosa
kalau pegi Melaka tapi tak tau A'Famosa
Tak tau la nak cakap apakan

Malas aku nak cerita panjang
aku mengambil kesempatan untuk berkunjung di A'Famosa

Aku selalu sangat ke Melaka
tapi agak malas untuk menjadi tourist

Tapi, kerana travel kali ini untuk merasa sendiri travel di tempat sendiri (Malaysia!)
jadi, aku cuba untuk menjadi ala-ala pelancongla

Yang tak best nya... ramai sangat org on the weekend
kena carik time yang bagus jika untuk ambik gamba tempat ni
contohnya awal-awal pagi ke kan..

 
Pernah dengar nama Alfonso de'Alburque?
of course la kan
itula nama yg paling popular sekali dalam subjek sejarah

Si mamat nie lah yang construct building A'Famosa nie
dalam taun 1512 --> giler power sejarah aku.... dapat A2 je SPM...
A'Famosa nilah kubu tentera portugis sehinggalah datangnya si Stamford Raffles


 
A'Famosa nie free...
boleh wonder-wonder around
nothing much here...
then you can go up to the St Paul Ruins
or sekitar situ adalah muzium kot
tapi berbayar
tak interested lahh...

yang lain nanti aku citerkannn
ok!!!

remember...
travel deliciously.....
from mytravellicous..



Malacca other stories:
Episode 08 | Clock Tower Mamak Stall
Episode 07 | A Famosa
Episode 06 | Jonker 88 Restaurant
Episode 05 | Trishaw Ride / Beca
Episode 04 | Riverine Coffeehouse
Episode 03 | Malacca River Cruise
Episode 02 | Jalan-Jalan Guesthouse
Episode 01 | Weekend Trip Summary

06 August 2011

My Ship Life | Episode 01 | Agong's Birthday Holiday

   1 comment     
categories: , ,
Location: My Workplace @ My Ship

Swing Swang Swinging~
 Last June
There were a holiday
It was Agong's Birthday

Evenhough the holiday had been postponed
due to busy schedule

So I called this holiday
A Postponed Holiday

The voyage was from Kawasaki
back to Bintulu.

We had a little celebration
a small party
one of our main activity during the holiday

makannn-makannnn-makannnn!!!

enjoy the pics!!!

remember... travel deliciously with mytravellicious!

Kambing Golek
Pizza
At first i thought there were turkey. Chicken!
Steamboat
I love this. Fruit Egg Tart!
Chocolate Cake
Another desert!

Bread been carved with "Party 2011"

Malaysian Fruits

Roasted Chicken Wings

Variety of sushi

Food Food Food, a lot of them

Shrimp Sushi
Love this

Sushi Heaven

Salmon!

Tuna!

Which one I want to eat first?

Cake!

Desert Pudding!

Heaven
Doughnuts

Decorated Honeydew

Fruits!

Steamboat choice: Mussel, Shrimp, Crab

Another steamboat choice


A lot of fruits

Traditional Cake

Egg Tarts

Dragon Fruit

Eat while you can!