13 May 2010

Photos Album Day3: Singapore (Day3)

   4 comments     
categories: 
Day 3: 12th May 2010
Singapore: Where? Arab street, Vivocity, Sentosa

Photos for day 3 had been uploaded. View hereeeee! http://picasaweb.google.com/abang.fadli/SingaporeDay3#

Aku dengan ferrari dalam casino...heheheh!!!

Aku dengan Giant Merlion dekat Sentosa..... tak pandai betul org amik gambar..kepala merlion ilang!

12 May 2010

Photos Album Day2: Singapore (Day2)

   No comments     
categories: 
Salam...


Aku tak sempat nak blogging .. too tired...


but aku just nak bagitau, aku dah upload semua PHOTOS untuk 2nd day in Singapore... ok... tak edit apa pun...

click click link dibawah ni untuk Full Album Photos Singapore 2nd day

http://picasaweb.google.com/abang.fadli/SingaporeDay2#



11 May 2010

Backpacking: Day1: Singapore (Day1)

   No comments     
categories: 
Date: 10 May 2010

1.Before bertolak ke airport

Before aku bertolak ke airport pagi tadi, bangun lewat! huh.....! sbb tido nyenyak setelah car accident... aku pegi office my father dekat MJC sana... print & photostat my tiket, insurance, passport and segala2 yg penting

Pegi ambil gamba passport! SNAP SNAP! in case diperlukan time di oversea. Untuk visa ka apa ka, jadi kelab ka...hehehe

Tukar currency, pegi Satok, firstly pegi MAYBANK, tanya kat costumer service lelaki yang gemok itu, tetapi dia menjawab dgn sangat kurang ajar, costumer service la sangat. aku tanya ada tukar MYR to SGD tak. Tapi voicenya bernada tinggi, terus aku blahhh! .. Terus aku pegi CIMB plak. Pegi costumer service counter, very the polite and professional. Tak macam Maybank ituu... Dier ckp diorang xda forex... sampai dia suruh pegi RHB lagi gitu.... Thumbs up for CIMB Costumer Service counter at Satok. The middle women yang pakai spec itu...

Dekat RHB, SGD no stock. Only USD.. so aku pun tukar lah USD... seberapa kerat jerrrkkk!!

Sempat pegi buat NAME CARD lagi.... ala-ala carik connection time travel kan, boley la ckp, this is my card. Card itu haruslah ada email, Facebook, no phone aku, YM, Skype, CS addrees aku... alamat blog aku... hehehhee

aku balik-balik rumah dah jam 2.00 petanggg... erkkk! aku kena pegi airport dlm 2.30.... dekat kuasa bulan, aku letak2 je ape yang patut dalam backpack aku itewwwww.......

2. Airport & In flight
Tiger Airways, warna kuning uniform diorang. Ni lah first time aku naek tiger airways. Oklah, Macam airasia. Tapi airasia punya seat lebeh selesa... leather seat, but tiger airways seat kureng sket... tapi Kuching-Singapore sekejap jeee... 1jam 15minit begituu jeee... Makanan pun dijual mcm Airasia.. but ada seating....! (airasia free seat)...

Aku just impress dekat flight attentand diorang. Cara diorang bercakap impressive, bukan nada yang kita slalu dgr dlm flight MAS ataupun Airasia. Tak tau nak gambarkan macam mana. Rugi aku tak rakam!.

3. Welcome to Singapore
Touch down Singapore dalam jam 6ptg lebey-lebey... dekat budget terminal. Not bad laaaa... aku risau je imegresen clearance. manalah tau ada masalah passport ke kan. Alhamdulliah, semua berjalan lancar. Im offficially in Singapore guys!
Manalah luggage akuu?
Immegresen clerance at Budget Terminal


4. Journey to the hostel
From budget terminal, ada free shuttle bus ke Terminal 2. Terminal 2 ada train untuk ke bandar-bandar utama. Tiket from airport to Bugis station RM2.60... change your money to smaller one at the counter. Tapi bagus, ada orang memang kerja dia guide-guide orang yang tak tahu sgt pakai mesin tiket itu... Bravo2!! gewd service....!!

Dari Changi Station, Tukar train kat Tanah Merah, kluar train sebelah kiri tau... then naeklah train sampai la ke Bugis station... Sampai kat Bugis station, train tu mcm di dalam Bugis Junction, jalan-jlan kejap kat area tu, ramai gak org...
MRT: Changi station... huge!

Ok,,,pastu kluar dari Bugis station, pegi bus station opposite Bugis station.... dekat Bugis street itu. Ambik Bus... Bus service very good lah!! memang ada route mcm naek train. very convienience lah! Sim Lim Square for S$1... only 2 stops..

From Sim Lim Square, walk to perak road for check in to the hostel. Aku dah reserve awal2 hostel kat hostelworld.com. Sampai aku ada gold card lagi, so aku tak dikenakan charge kalo aku nak tempah hostel2 kat dunia nieee....

5. Footprint Hostel
Nice hostel, so many people... but kinda like the environment. Walaupun kunci aku patah dan terlekat di dalam pintu itu, servisnya bagus sekali..hehehe.... aku tinggal dalam bilik 12katil, ntah sape2 dlm tu... ewww..... aircond mcm tak fuction punn... hehehe... but oklah..so far so good.. nih lah first time aku tinggal kat hostel....!

The hostel situated kat Little India. India? yes, the name memang describe tempat nih!!... very the mumbai... tetiba aku check tiket fligh aku betul ke aku sampai kat Singapore not India... hehehe

So, aku letak beg aku kat bilik, pasang cadar bantal & katil and aku main wi-fi dulu, sent sms to my parents using skype.. (murah!..aku dah top-up for USD10.. setiap msg ke HP cuma USD0.097 sahaja setiap msg. Daripada aku sent guna HP, tapi nombor yg sampai kat HP orang ada nombor HP aku.... best kan?) Facebook harus diupdate!

6. Bugis street
OMG!!... this street is awesomeee.... Murah murah! murah!!! nasib baek aku on shoestring (exception Burger King yg aku makan tadi!) Memang murah... bestttt...... macam petaling street, but more grand, ada aircond lagii........ Godek-godek kat area nih, then kol 10 banyak kedai2 dah nak tutup, so gua blah dulu.... then jalan-jalan sekeliling Little India

Fridge Magnet... aku dah beli .. 4 for $10..

Bugis street...the largest in Singapore... is it? dont knoww

At bus station opposite Bugis Junction

Murah gil-bab! best gile-gila...sabar...!

Anting-anting... 8 for S$10...murah gila... maybe takde orang nak beli kot

Shopping Paradise

Nampak tak Buger King tu... disitu la menggemuk kan badan dan lari dari budget! haha..yg penting aku puas! ...pergh...double mushroom!! yummy

Musim Durian kah?

7. End of Day1
Very tired. Update my FB and my CS. Also my blog. Upload all the photos in Picasa....


Perbelanjaan aku hari ini:
S$2.60 ($1 will return if u return the card, Changi Station to Bugis station)
S$1.00 (Bus, Bugis station to Sim Lim Square)
S$10.80 (Hostel for one night, Footprint Hostel)
S$20.00 (Deposit hostel, will be return!)
S$1.00 (Small mineral water)
S$7.50 (Burger King set, double mushroom) --> perbelanjaan tidak perlu!
S$10.00 (Souvenier, Fridge Magnet, 4units)
S$1.60 (Pandan bun from 7E)
S$4.00 (Hair & Body Shampoo)
S$1.60 (Laundry beg)
S$1.50 (Big Mineral Water)
$41.60 Overall (Excluding hostel deposit)

Journey Complete Photo Album!

   No comments     
categories: 
Ok guys...

I will upload all the photos everyday at PICASA web.

You can view it from there!!

Like I said, its everyday!

Click hereee...

http://picasaweb.google.com/105049467341432181381

Update: Singapore Day 1 (10 May 2010)

Wokeh!

10 May 2010

Backpacking: Day -ve1 (Kuching)

   No comments     
categories: 
Today is 9th May 2010

9th May... Happy birthday to my lovely kakak... and also my lovely niece, Norel....

Tomorrow I will be starting my journey to Singapore, Vietnam and Cambodia. Terlalu banyak cabaran yang perlu aku tempuh 1 hari sebelum aku berangkat pergi. Adakah ini petanda-petanda baik atau buruk?

Entahlah....

Chapter1: Shopping untuk keperluan traveling
Banyak benda yang perlu aku bawak. Dengan hanya sebuah bag-packing yang ala-ala mendaki bukit itu, 50L+10L yang sengat gedabak besarnya malah lebih besar dari aku... hahha.

The first thing yang aku nak beli adalah SANDAL. Inilah aku menyebabkan aku dalam delima, whether aku nak bwk hanya sandal or hanya kasut or both of it. Akhirnya aku membawak kedua-duanya. Tetapi majornya aku hanya menggunakan sandal, kasut for in case ada member2 nak bawak pegi tempat yg memerlukan sepatu adidasku.. Akhirnya aku membli sandal Adidas yang new arrival itu berharga RM179..harap2 boleh tahan lasak...

Second things, alat2 grooming. Sememangnya memang alat2 grooming aku cukup, tapi aku just nak bawak saiz yang comey-comey sahaja... kalo boleh 100ml setiap tu jee... enough... tak nak berat2....

3rd things... Ubat-ubatan...if you are going to backpack, do not forget ubat-ubatan... in case la... yang perlu ada seperti Panadol solution, diaflam, minyak angin, Plaster, antiseptic, sanitizer...penutup mulut.... semuanya lengkap...

4th... buku-buku guide perlu...map perlu belii.... tapi sesiapa nak canggih, gunalah GPS... hehehe.. beli kat MPH.... dalam beratus2 jugak aku belanjaaa...duit lagiii....

Chapter 2: Dugaan
Terlalu banyak dugaan semalam dimana selepas aku balik dari shopping, aku telah officially terlibat dalam car accident.

Bushhhhh!!, bunyi kereta Dmax Isuzu aku. Aku melanggar kereta Hilux. Sama-sama... chisss... memang salah aku... scrath kreta ituu.... so aku bayar cash ngan org tu dlm RM250 (selepas tawar-menawar). Kesian betul aku ngan kreta aku ni, rak sampai 6bln, scratch sana-sini...sodeh!

Selepas dari kemalangan itu, mood aku terus downnnnnn..... memang downnn.... aku yang tau aku nak balik and i wanna be aloneee..

AKu balik rumah, terus aku baring atas lantai depan ruang tamuu... sebab "nyawaku gik beliang bah" first time accident.

Lalu aku terfikir... should I go for tomorrow... ? terus aku xda mood untuk packing, sesungguhnya aku memang tidak packing pun sampailah 20minit lagi nak pegi ke airport...

Chapter 3: Petunjuk baik?
Di dalam aku berperasaan sangat2 down (yalah, duit maok pakey melancong diberik ngan orang cina nok ku lantak tek!) dan dalam aku fikir2 should sik aku pegi, ....tut tut tut tut...
aku serahkan dgn flow.... manalah tau ada petanda-petanda baik yg aku sepatutnya pegi....

So, dalam 1jam jugaklah aku baring menelentang di ruang tamu. Sampailah mood aku bertambah baik, so aku onkan Tv aku, (sememangnya sudah lama aku tidak menonton tv! ntahlah, download lebih bagus). Terus terbukak movie kat HBO....

Movie apa tu? Lara Crofttt..... Tomb Raider... whuttt daaaaaaaa.... (dalam hatiku)... why? why?... dahla tengah-tengah scene si Lara nak pegi ke Cambodia, ke Angkor Wat... Memang kebetulan. Sebab aku memang akan traveling kat situu!

So dalam hatiku... this issit!! I will do it... this is the sign... (duhal sign nya tek crita tomb raider)!! tp dalam bersemangat2, mataku pun dah ngantok.. memang packing bukan hobiku (paling malas, suka last2 minit)

last-last, aku pun tetidoo and will wake up for the day im travellingg...

to be continue....