27 April 2010

Souvenier Keychain to my best friend girls!!

   9 comments     
categories: 
Bertempat: Kaohsiung City (Bandar keduak terbesar di Taiwan, selepas Taipei)....

aku malas maok cerita panjang-panjang, coz aku agik busy maok bermintak signature urang-urang atas kapal tok... coz aku maok balit dlm 3hari gik... yalah kamboh nyawa ku...... sik sabar ku maok balit eh... best ada jakkk.... yay yay...

Sorry tek, (pahal sory indah...tetiba jak)... aku ilang idea terus... ada orang ngagak aku tek... ngirum kek lapisss... yarabii... banyak ada jak org ngoder... 11 igek kek lapis dah diorder..... untung mak aku hehhehhee.. urg ngoder tek apa kes ku ngembak kek kek lapis atas kapal tok tek.... lalu jadi businees kek lapis indah ku tekkk... boh muka ko dicop kek lapiss... kelak nama aku jadi fadli kek lapis... kekee.... "fadli mane niee", "alaaa,,, fadli kek lapis tuuu..... kering geruk sayaaa..." aihh...ada indah camya

apa sebenarnya dlm utak aku tek oo... aok aku maok crita .. aku meli sourvenier ngan geng-geng keras kuu... 7org geng rompuan paling rapat ku dari time sekolah sampey la ari tok... (2 org dah nikah)...

cney ku meli? dah nama souveneir tek, mestilah bukan di kampung skibang.... (aiee.... maok ku meli keychain ka fridge magnet ka kpg skibang... mun ada, ko adaaa? sek adaaa... ko kacak kaa? mun isik pakey ko pupo amoi... (pupo amoi indah masok... lamak ku sik cium bau pupo amoi....)

aku meli di bandar kaohsiung... sik tauk ku nang salu la aku pegi di kaohsiung tok... nang bulak ku rasa 6-7 kali dah ku pegi... rasa macam pegi masja jakk kotan salu gilakkk pegi sitok...

yalah tek, ngenang member2 ku mala jak mesan meli souvenier... lalu terbukak la ati ku yang sebersih kain puteh tok maok meli souvenier ngan member ku yang bestt iniii...

rindu ku maok lepak ngan daknya makan ABC kat sweekang nun sambil terbak-bak tetakk....


Kat sitok la tek dasan ku meli barang2 yg kiut ittuuuu..... nanhua tourist night market... harus dipegi oiii... nang murah brg siaa... makku nyuruh carik rambut palsu aka wick... murah jakk ..nang byk pilihan (eran org taiwan aku meli wickk? "seyes ka kau mok meli tuk jang?"--> *larikkkk sambil ngembak rambut palsu*, terus ku tajo2 berekot tek kotan ku terkejut org kpg mang ney sesat kat taiwan tok tek)

Ada indah kwn ku snap gamba ku gik milih souvenier iteww kat kedey tokkk.... side epek juak org kedey ya ku mellii byk anak patong nyaa...sik penah gik urg melliii...... untung sidak nya ari tok oleh akuu oii...... kak aku balit tek terus nya nunok duit kertas kotan nya tek bersyukur dpt untuk manyak... "untung manyakkk oooo ali iniiii.....!" -amoi ya tek madah... (tapi kompom ku cina sitok sekda makey pupo amoii... coz nya nang dah amoi... sik perlu laa...!)


mesti tak org tertanyak-tanyak sapa diberikku.... 7 org inilahhh my best friends girlsss... tadaaaaa.... kiut-kiut nakkkkk... hehehe... tok gamba zaman2 kegemilangan kat kolej dolok...

apa dbeliii ku oooooooooooo....? mesti tak org tertanyak-tanyak???





---adakah ikan terubok masin?-----



pasak ku mok meli ikan terubok masin indahh...bagus ku meli di satokkk nunnn!!!!




---adakah kuehh bulan??????



erkk.... sik special lalu keh bulannnn!!!..





tada!!




7 orang kwn ku yang kiut = 7 keychain yang kiut-kiuttttt!!!
aikk...keychain2 yang kiut tok tengah main polissss oi... " tak tak tak taik pusak, botak... ping ping ping ping botak ping polis.... kau jadiiii!)... aieee lokk.... sikkan tak org sik tauk main benda tokkk...

okkk... ya ajaklaa tek yg aku mampppuuu beliii... hehehe... yg pentingmun tak org ngantong keychain yang kiut tokkk mesti ingat ngan akuuuu nakkk...

*sorrylaah... keychain tok untuk souvenier... sekda makey molah hadiah peraduaannn... hehehee.....


South Korea | Episode 01 | Tong Yeong & terjumpa RAIN? erkk

Kedong alang-alang ku dah molah entry pasal entry aku makan steamboat di korea, bagus ku post terus jak entry pasal town Tong Yeong tok.... hehehe...

Aku maok crita ngantak orang crita BENAR ngan crita BULAK... the end of the story (only u can decide)--> chey ala-ala movie ABDUCTION (movie tok nyuroh palak ku sewelll, tak org tension sik?)

seperti tak orang dah tauk tek, ujong taun 2009 ria singgah di korea kejap. agak terpencil lah juak (sik tauklah ku terpencil kedak kampong mang ka isik, ya saya sik tauklah)

Mun orang nengar pegi korea tek, lalu lah orang madaahh, "aiee... best ehhh..." (tapi sik tauk la nya menar2 xcited ka isik nak, jadi plastik bah, dlm ati sapa tauk) ehhehe...


Aku ngan Mr Ekhsan dekat depan bar di Tong Yeong.. aku pun sik tauk kenak tetiba jak aku ngambik gambar depan kedei tok... kali warna pink kaler kalik...kekeke... DRESS Bar? mcm pelik jak bunyi... nasib bait ku sik masokkk...

Depan Lotte Mart, ala-ala SOGO lah tek... di depan shopping complex tok la bus ngantar mek org, balit pun kat sitok juakkk...

Tengah-tengah bandar Tong Yeong, gik rehat kejap lok... kepak nyawa ku berjalan laju2... dahla peut ku kenyang, rasa sutong gurita tek gik idup dlm perut aku....kekeke

Aku sik paham sculpture tok nunjok tentang apa.... apa tak org pikir? mcm org tengah narit lembu ya beranak anak juak... mcm 3 org miak ya skodeng lembut ada juak... ndak ku tauk ehh... sapa2 nok pandey klaka korea ya, translate ngan aku lokkk

Bandar tok penoh ngan seafood ajak .... mcm mcm benda laut kat sitok... sik best lalu aku pegi negara org pegi pasar ikan sidak nya...kekekek... sik stylo langsong!..hehhee

Di tengah-tengah pasar ikan sidak nyaaa... dah stylo-stylo masok pasar ikan... ko maok meli ikan kah nong? aku gik bercarik ikan terubok ngan ikan lumek. teringin bahhh!

Dalam mek orang jalan-jalan tek, tengah ku maok meli aik limo mantak tgh jalan disinun tek, jumpa lah aku sik RAIN tek...... lalu ku negor si RAIN yaa...
*RAIN - nok berlakon dalam FULL HOUSE, Ninja Assasin

KWN AKU: oi RAIN!!! aieee...RAIN ehhh... rindok ati nemu RAIN
AKU: aok ... tunggah nya lokkk... suroh nya gi sitokk (aku glemer gik dr nya... hehe..aku tourist bahh)
3minit... lekak Rain meli apam balik balik di kedey sebelah, nya ngagak mek org tek untuk bertego sapa
RAIN: apuuu..... Apa polah kitak urang situkkkkkk... (Side epek ku kejap, pahal RAin tok pandey klaka kampong skibang, (Sila lihat entri skibang yang aku lupak cney ku maca blog ya)
AKU: Rain, mintak Sain lokkk... mok merik ngan parent ku... sidaknya run-run nangis nangga crita fullhouse.... (chey.. pandey2 jak, sapakah nangis run-run nangga full house ka?)
RAIN: ok, ok, cney ko mok...kat plastik aik limo mantak tukka? (boh lupak, situasi tok tadik berlaku di depan kedey aik limo mantak tpi jalan)
AKu: boleh juakk.... tenggkkiuuu....
*lalu Rain chowz sambil makan apam balik baruk dibeli nyaa
*Kakya signature tek aku terbuanggg, lupakku maok nyimpan kekekeke..coz nya kat plastik aik limo mantak ku tekkk

Jangan urang madah sik ngambik gamba, dcney ada tulisan korea, di sia la bergamba oooo... harusss!

Mun sik salah ku, Yoger ya salah satu watak dalam Mario bross? ada kaaa? kalik katok lain ku dah konpiuss....

Bus korea, lebeh kurang! tua ija maok ber-peace!

25 April 2010

South Korea | Episode 02 | Steamboat Sotong Gurita


*******LANGUAGE: http://cache.virtualtourist.com/730968-Sarawak_Flag-Kuching.gif SARAWAK *******

Alohaa.....
Tok aku nak cerita tentang aku singgah di South Korea ria. Sik ingat ku bulan brapa, ku rasa bulan November kali... mun isik pun December 2009.

Ingat lagikku time ya nang musim sejok, tapi sekda la salji turun. Baruk ku maok berimagine ala-ala winter sonata kat sia tek.

Kapal aku discharge cargo kat Tong Yeong. Ria sekali pernah pergi juak, tapi waktu ya kenak kuarantin semua org kapal gara-gara virus h1n1. time ya lah piluk jak ati, ingin mijak kaki di korea tapi sik dapat!!!...

Tapi at last dapat juak pegi tek, Tong Yeong! Aku ingat bandar besar... sumak endak njakk... mcm kampong kampong jak.... Tapi bukanlah kedak kampong lintang ka kampong pulo ka... tong yeong sik lah maju gilak...

Mok di pendekkan cerita, kamek org tek leka kejeron maok shore leave tek, lupak la maok lunch. Lelah la kamek org bercarik kedey di Korea nun. Dahla sidak sik pandey klaka English oii...

Semua kedey ada Belut idup di depan kedey sidak... sik ku medo...gelik nyawa ku.. ya mek org berusaha carik steamboat tek. Konfiden la juak... just direbus jak..lagikpun seepuut nak.. ala-ala konfiden halal lah..boh banyak ceritaaa...

Gamba: Sik taukku belut ka ikan elektrik ka apa benda tok... tapi kompom ku sidak makan steamboat pakey belut tokk

kakya terjumpa la sigek kedey tek.. ada gamba2 steamboat di depan kedey. masokla la mek org... mek salam ngan org korea ya tek... lekak mek org dudok tek, nya ngambik la order... ya raabbi, dalam menu nya SEKDA gamba...

camney mek org maok orderrrr.... lekak ku klaka sarawak tek, sorang klaka cina, kakya sorang klaka tambi, kakya sorang klaka melaya (ala-ala 1malaysia la tek). Sik juak org korea ya paham-paham... kedak manok ngan itit jak klaka...

Gamba: Muka dah lapar, nunngu aik stemboat tok panas sebelum nya masokkan benda "idup" itew...

lalu tek, org korea dudok blakang mek org tek, nunjuk apa benda di makan nyaaa... aok-aok ajaklah tek mek org... HAIT! HAIT (pandey klaka jepon indah tek!).. lalu la di order jaklah tek apa benda yaa... makan saja... reganya 10,000 won sorang... mahal ada juakkk...

Gamba: Muka dah kenyang, posing depan kedey yang aku sikkan lupakkan! mun tak orang maok call boleh! ada nombor tipon yaa....

Video debah tok di tunjok apa benda ya tek!!! boh ko terkejut, aku terkejut juak.... nya tek nyendok dalam tempayan, terus masok lam steamboatt.... larikkkkkkkkkk (tapi sikpat larik)..makan jak...nyem juak!

video
Individu dalam video tok: AKU, ADIB, EKHSAN & AHNAF

Backpacking in May!

   6 comments     
categories: 

Hi all.. long time no see… sihat?

Where am I now? Kapal aku tengah anchor di lautan Bintulu. 30hb ini aku masok port Bintulu.

Yay! Aku akan sign off!!.. akan mula cuti start 30hb hingga tidak ketahui lagi…

Anyway, untuk cuti nanti aku akan spend my holiday travelling n backpacking with my friend! It's a shoestring adventure, really2 tight budget, could we survive? Cheah, mcm reality show pulakkan… hehhehe

My friend Udin, who travelled with me before to Medan Indonesia and South Thailand. He will join me in Ho Chi Minh City.

Anyway This is my initiary so far… I also include the flight airfare….

30Apr – 01 May = Bintulu, Sarawak, Malaysia

01-07May = Miri, Sarawak, Malaysia

07-10May = Kuching, Sarawak, Malaysia

10-13May = Singapore [Flight KCH-SIN, Tiger Airways, RM130]

13-16May = Ho Chi Minh City, Vietnam [Flight SIN-HCM, Tiger Airways, RM180]

16-19May = Siem Reap, Cambodia [Angkor Wat!!] (travel by bus from HCMC)

19-20May = Sihanoukville, Cambodia

20-22May = Phnom Penh, Cambodia

22-24May = Kuala Lumpur, Malaysia [Flight Ppenh – KL, Malaysia Airlines, RM190]

24May-?? = Kuching, Sarawak, Malaysia [KL-KCH, Malaysia Airlines, RM130]

Insyaallah, aku akan postkan dlm blog my journey everyday nanti! But, maybe for complete photo (sorry, using normal digital cam je, no dslr), just view in my facebook ok!

Hope everything akan berjalan dgn lancar dan selamat. Insya Allah!

Until now!

-FADLI-

Sunday, 25 April 2010