30 September 2009

Japan | Chiba

   4 comments     
categories: 
Salam allz...

Aku memang ingin nak mengupdatekan blog ini.

tetapi disebabkan terlalu busy & penat seharian, tidak dapat untuk ku menulis coretan di sini..

Just for ur info, Im at Bintulu now. Will be sailing to Sodegaura, Japan tonight.

Will be reach Sodegaura on 6oct...

Will be back to Bintulu around 12oct..

Wish us save ok...

dahla dalam perjalanan balik dari Taiwan, kami telah merintangi KETSANA typhoonn... waduuhhh...pening kepala donggg...

We will thorugh again the typhoon on the way to japan, and again one typhoon when we head back to Bintulu...

Pray for us to be back safely ok...

Miss u guyss... luv u all...

Adiozzz... I miss the real worlddd...

I heard there some earthquake somewhere in Sumatra... all the KL/Selangor area semua dapat merasai gegarannn... I hope semua nya ok..... bersama-sama la kita berdoa supaya semuanya selamat. Amin


My JAPAN Journey's

21 September 2009

Off to Taiwan

   2 comments     
OK GUYS..

IM OFF TO TAIWAN...

REACH TAIWAN 25 SEPTEMBER 2009

WILL BE AT BINTULU AT 29 SEPTEMBER 2009

ADIOZ...

HEAR FROM ME AS SOON AS I COME BACK

16 September 2009

Kaohsiung, Taiwan... pandangan secara kasarLicious

   8 comments     
Seperti yang sedia maklum, aku start my shipboard training pada 9June2009.... skrang dah hampir mak lampir 3 bulan setengz... tak rasa dowwww....

Kapal aku dengan Taiwan diibaratkan seperti "aura dengan tebing" ataupun "crown" dengan miss universe... ataupun seperti Blair Waldorf dengan headband bandnya... ataupun seperti Donald trump dengan Big Apple nyaaa... dah start balik aku memvevelzzz nihhh...

Taiwan, regular place... discharge port... tak sampai seminggu aku start my training, aku & others sempat untuk keluar jalan-jalan di Kaohsiung, Taiwan untuk beberapa jammm.... Tapi terlupa plak aku untuk meninggalkan "kesan" disana
My discharge port kat Taiwan adalah Yung An. Ada LNG discharge port kat situ... A little bit new terminal.... Agak "fierce" lah tempat tu berbanding dengan Terminal MLNG di Bintulu yg agak tidak dijagaaaaaaa...

Trip shoreleave aku session yang kedua... so maksudnya aku dpt trip PETANG-MALAM... dari Yung-An ke Kaohsiung, perjalanan memakan masa dalam 50minit perjalanan...

Kaohsiung tu banda Ke-2 terbesar di Taiwan selepas Taipei... aku sempat menjelajah dalam 5-6 jam di Kaohsiung. Semua orang cakap Kaohsiung berbau.... entahlah, bau apa... Allahu`alam .. mungkin bau yang tidak sedap dihidu...

Kami dihantar di satu kedai, dropping place... Kedai tu namanya kedai CINDY... aku ingat grand mana kedai nie, kecik je.. mcm kedai-kedai kat bandar2 kecik... taukey kedai nie pandai cakap Melayu & Philipines... semua seaferer yang turun di Kaohsiung akan di drop di kedai CINDY ini...

Disini lah tempat berkumpul. Kalau nak tukar duit pun disini... Kedai nie menerima tukaran Ringgit ke NT (Taiwan currency) rm10 lebih kurang 100NT... tapi kat kedai nie "MAKAP" sedikit... rm100 dpt dalam 700NT shj... kalo nak untung sdikit... bawak bekalan US Dollar... agak murah sedikit currency rate...
Tempat yang kami pegi pertama skali ialah Carrefour... disinilah tempat membeli brang-brg keperluan... Believe me, kat sini harga lebih kurang Malaysia jeee.... Oh, kat sini jugaklah ada McD. Tapi ko berani ke nak makan? member aku pegi je McD, tapi makan FILLET-O-FISH... makan sajorkkkkk... yang penting, KONFIDENNN...

Carrefour GREEN Program.... oh no... nasiblah aku tak beli banyak sangat barang. AKu beli brgan stationaery aku. U know what... NO PLASTIK BAG!!!! Kalo nak beli... so basically, kalo beli barang, lepas bayar kat kaunter, pastu terus kluar mcm tu jeeee....

Imagine la kalo time tu aku beli PILLOW ke BOLSTER ke kan... pas bayar, bawak camtu je, no plastik, dahla tak bwk bag time tu... kan jadi org gila bawak bantal sana-sini........~!
Pastu, kami pergi ke COMPUTER STREET... wah, heaven giler bagi orang-orang yang minat computer. Sepanjang jalan ini, semuanya menjual brangan komputer... Lets say contoh dari McD Bukit Bintang sampai ke Beach Club. sepanjang itulah kedai-kedai komputer dia... Harga? Oklah... murah la sket... murah dalam RM40 gitu lah... mOstly officer beli external 2.5 500GB... dalam rm290-rm300 ... oklah... beli sjorkkkk...

Yang pasti paling murah adalah brangan GUNDAM.... member aku cakap tersangatlah MURAH... sehinggakan mereka memborong GUNDAM tersangatlahh banyakkkk.... dlm 5-6 kotak besar gituuu.....
ENGLISH plz? no english.... only mandarinnnn!!!... bring ur dictionary ke ape kee... nak bagitau taxi nak kemana susah gilerrrr..... kami cakap ngan pegi area jual computer, dier bawak kami ke kedai main game [main game mcm kat Satok tuh]... hahaha... then Taxi tu berborak panjang dengan aku di dalam taxi dlm bahasa Mandarin nyaa.... apa aku buat? aku hanya mengangguk-angguk-geleng-geleng dgn ditambah "SHI~!" "SHI~!"... Pastu aku akan sebut "IK YEK SANG SEK"...


SAY yes to scooter........!!! Semua motosikal adalah scooter... 100%... tiada jenis yg lain... GREEN la katakannn...

P/S: Belajarlah MANDARIN.... aku tengah study mandarin lah nihhhhhhhh!! I'll be in TAIWAN again 24-25 SEPTEMBER 2009... cya