14 March 2009

Festival Seni Universiti Malaya 2009

   13 comments     
Festival Seni Universiti Malaya atau nama asalnya, Pertandingan Seni Pentas ini dianjurkan oleh Pusat Kebudayaan Universiti Malaya sejak 1975 lagi. Ia merupakan acara kemuncak kegiatan kesenian dalam kampus UM dan menjadi salah satu acara tahunan yang sangat dikenali dan diminati oleh warga kampus terutamanya penghuni kolej-kolej kediaman.

Pada tahun ini, FESTIVAL SENI UNIVERSITI MALAYA yang juga akan dipanggil FESTIVAL SENI UNIVERSITI MALAYA 2009 (FESENI ‘09), akan memperlihatkan usahasama dari lebih ramai pihak. Pihak kolej-kolej kediaman akan terlibat secara lansung bersama Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Alumni dan juga Pusat Kebudayaan untuk menjayakan FESENI ’09.

Festival seni sekali lagi akan dianjurkan untuk sesi 08/09. Ia kan dianjurkan pada semester kedua dan terdapat 16 acara kesenian yang akan dipertandingkan. FESENI ’09 telah berjaya meningkatkan kualiti dan profesionalisme para mahasiswa UM dalam bidanh kesenian sekaligus meningkatkan martabat seni pada tempatnya.

JANGAN LUPA DATANG BERAMAI-RAMAI YA!!!!!!!!

SIAPA YANG BOLEH MENONTON?
Semua orang boleh menonton! Maksudnya bukan terbuka kepada pelajar UM sahaja, tetapi kepada orang luar juga boleh menonton. Silalah bawak adik,kakak, abang, uncle, auntie anda untuk menonton... tetapi bayaran tiket RM2 [xsure this year brapa] untuk sekali masuk. So, datanglah beramai-ramai ke Dewan Tunku Canselorrrrrr! Kepada fotographer-fotographer freelance, inilah masanya untuk menye-nap gamba...

KALO PAK GUARD UM TAHAN CAMNA?
Selalunya Pak Guard UM takkan tahan kereta kerana UM satu-satunya U yang agak bebas kluar masok kluar masok. Tidak seperti U-U lain yang nak masok macam nak melwat banduan. Tapi kalo pak guard tanye, nak gi mana.... jawab la nak nonton Festival Seni kat Dewan Tunku Canselor... kalo nak gedik2 sket, bolehla tanye kat pak guard jalan mane nak gi DTC!

Kategori mana yang harus aku tonton?
I tell you, you will not regret to watch Kategori Tarian Kreatif... Harussss... susah kat KL nak cari persembahan-persembahan macam ni... Tarian kebanyakannya adalah dari Borneo. Ada yang menyeramkan, ada yang rancak. Tambah-tambah lagi kostum yang menarik. Disini, kebanyakan, para peminat seni akan berkumpul untuk melihat sambil memberi pandangan. Anda akan tergamam! Seriusly... hehee... Bak kata orang, Festival Tari Kebangsaan Malaysia pun x sehebat ini...

Lain?.. selain dari tu aku recommend tengok BORIA... memanglah lawak kalo ko sebut Boria, but u should watch it first... yang pasti mulut anda akan ternangga kerana persembahan mantap! tgk video youtube kat bawah...

Lagi??... Aku recommend POP BAND... Acara yang paling happening dan DTC akan full hoouseeeeee.... Juri-juri professional adalah artis terkenal...!

Kategori yang lain pun oookkk....!

KATEGORI TARIAN KREATIF
http://photos-p.friendster.com/photos/74/31/17961347/1_171073579l.jpg


KATEGORI TARIAN KEBANGSAAN
http://photos-p.friendster.com/photos/74/31/17961347/1_613926780l.jpg


KATEGORI BORIA


KATEGORI KOIR


KATEGORI POP BAND



KATEGORI NYANYIAN IRAMA MALAYSIA


KATEGORI DIKIR BARAT


KOMEN ENTRY FESTIVAL SENI UM 2009

05 March 2009

Unexpected Plan again? before holiday!

   17 comments     
Assalamualaikum....

Ni first time entry aku buat kat cybercafe
coz slalunya aku guna my own laptop
Where am I now?
The story begins....

Bayangkan...
Today is Wednesday
Maksud today tu semalam lah...
hahaha...
ada faham?
Wednesday... Cuti ulangtahun pertabalan sultan

So... Cuti nie aku memang plan
nak habiskan semua assignment aku...
before fly to Medan

Our original plan adalah
berangkat gerak ke KT pada hari Khamis petang
then malam tu naik bas to KL
sampai2 KL dalam jam 5 pagi...
then terus gi KLIA..
lepak2 situ coz flight jam 2 petang

Disebabkan...
yang tinggal kat AL*M nie
cuma 4+3+8=15 orang je tinggal
12 orang dah balik kampong
then 8 orang akan bertolak
ke Redang Island jam 6pagi lagi

So kami risau, sebab Khamis tu
ada perhimpunan (Assembly)
but mostly of us semuanya balik
so kami semua berpakat
tak akan pegi assembly
daripada pegi cuma 5 org... better xyah pegi langsung
tapi takut jugak
kot-kot bilik nanti kene ambush
kantoi plak semua budak2 balik tanpa permission...

So.. nak diceritakan
after lunch [hari Selasa]
dalam jam 2
aku pun berusahalah buat asgmnt
coz target Khamis petang, everything will be settle
so boleyla bercuti dgn tenang

But, tetiba
Handphone aku: Tet! tet! Tet! *1 message received"
bukak msg
msg drpd MISC Udin

"Abang, Jom kuar KT? Tdo hotel KT trus. Aku, ko, rais. Sok kte p kl terus"

aku tgh struggle mencari jwpn asgmt pun terus blurrrr...

aku mereplyy

Aku: "Huhhhhhh? Seriuss?"

pastu msg direply

Udin: "Ye la gedik, nak tak?"

hahhaa.... tetiba je...

pastu aku pun bincang2 ngan diorang
nak tido hotel malam nie
sebab nak mengelak daripada
diburu oleh warden
coz tak pegi assembly

dalam setengah jam..
dalam keadaan "betul ke x nie"
aku pun packing-packing barang

tetiba aku teringat
"eh....kite nie terus pegi Medan la ekkk"
hahhaha
Sungguh x sangka
Aku letak je ape-ape bende yang patut
nak gi melancong

aku bawak beg travel kecik je
dengan harapan beg itu akan beranak balik Medan nanti

Kami kluar dari Istep
buat buat muka inncoent depan pak guard
nasib baik ada kawan Halim
yang amik kami bawak ke KT

sampai ke KT
kami pun macam
pelancong plak
mencari hotel-hotel
dengan bag travel nyeee

last2 amik je hotel SeaView
depan dengan Istana tu
dekat dengan Syahbandar

but unfrotunately
Kami bercuti sambil membawa assignmenttt
dalam hotel tadi kami buat assignment
lepak kat Kfc buat asgmt
pegi Mcd buat asgmnt
waaaaaaaaa

Pegi Medan pun kene buat asssignmentttt
matilaaaa
hahahaa

hahahhahaa...
memang tak plan punnn

coz memang plan kami macam niee...

bangun-bangun tido je:
"eh, ari nih brape ari bulan ek.... eiiii... 6 ari bulan"
"ape bende nak buat ek"
"eh.... pegi Medan lah"
"JOM!"

hahahaa

tema trip to Medan:
Redah jeeee!!! [bak kata Udin dalam blognya]

KOMEN ENTRY "UNEXPECTED PLAN AGAIN?"