08 February 2009

Laporan Trip to Golok, Thailand, Sawadeeekappp

   15 comments     
categories: 
Salam everyone, sebelum aku membuat entry pelancongan aku di Kelantan, aku just nak share-share dulu la pelancongan ke Selatan Thailand.

1. Hari nie ari Ahad eh, ohh... 2 hari lepas, hari Jumaat, aku dengan 8 orang member-member aku kat ALAm nih telah pegi ke THAILAND. Kat Selatan Thailand tu, seberang Sungai Golok. [Aku, Udin, Anip, Zul, Paan, Wey, Ensem, Man, Sabti]
2. Kami telah memasuki Thailand hanya selama 2 jam sahaja kerana tiada benda yang menarik. Lagipun sesetengah kami termasuk aku, tidak sedap hati melihat askar-askar Thailand yang berada di setiap corok bangunan serta membawa senapang M16. Takuttt... sebab Thailand kan tengah krisis politik jugak.

3. Kami telah melalui Imigration Rantau Panjang. Di Imigrasion Thailand, sewaktu pemeriksaan Thailand, warga asing diminta untuk mengisi borang ketibaan. Borang ketibaan boleh di dapati di kaunter.
4. Diingatkan supaya sesiapa yang hendak melawat disini, hendaklah sentiasa membawa PEN masing-masing. Kerana jika anda meminjam pen dari orang disitu, akan dicaskan RM2. [Ada kaunter untuk mengisi borang, untuk sesiapa yang tiada PEN]... kekekkee
5. Dinasihatkan jugak supaya membawa rakan-rakan yang berasal dari negeri Kelantan Darul Naim, kerana di seberang Thailand nih, diorang pandai ber'kecek' Kelate. So sesapa dari Kelantan, boleh berkomunikasi dengan diorang dengan mudah. Tetiba aku pulak speaking English kat kaunter. Kami, ada 3 orang yang berasal dari Kelantan iaitu Udin, Wey, ngan Tick. So senang la jugakkk...
6. Erm,,, Rm2 dicaskan [rasanya x formal] semasa kita nak mintak cop kat kaunter Thailand. Selitkan duit RM2 dalam passport. Rasuah kot.....entahlah...

7. Jarak dari Imigration Thailand dengan pasar Thailand adalah lebih kurang 2km. Dari imigration, banyak teksi-teksi yang berupa motosikal disitu untuk membawa kita ke destinasi. Cas RM 3 untuk satu kepala. Sebuah motosikal....
8. Aku pun xtau la, rasanya memakai helmet tak wajib kot. Then boley bawak 3 orang skali atas motorrrr.....
9. Setelah sampai ke destinasi, kami pun blur-blur jugak coz tak tau nak pergi mana. Sebab kami langsung tak plan sangat nak pergi ke Thailand. So basically kami just pergi membabi buta tanpa research dulu. Macam tempat mana ada jual nih, apa tempt yang patut di gambar. Cuak sebab askar Thailand di merata-rata tempat yang mempunyai muka-muka yang bengis. [muka sik merik-merik].

10. Kami pun pergi ke kedai-kedai kat sekeliling. Sempt jugak tukar duit Ringgit ke Baht. Kot-kot nak beli barang. Rasenye kalo xpayah tukar pun boleh. Sebab kat situ diorang memang terima duit ringgit. Cthnya kalo 400 Baht. 40 Riyal lah....

11. Xla best sangat pun, i mean shopping. better shopping kat Rantau Panjang je... Maybe kami tak tau tempat mane best kan.. Member-member aku semua dah feeling jadi Thai. Semua nak jadi Tomoi Boxer. Terus semua beli Muay Thai punya seluarr... around RM 30 ringgit jelaa...
12. Oleh kerana kami berada kat situ dalam sejam lebey je, so, kami berpecah kepada 2 group. Group yang satu lagi nak pegi berurut. Urut kaki kot... kekeke... tapi x sempat coz mase tak mengizinkan.

13. Group kami, hanye amik gamba jee.... asal ade tulisan Thai, snap! amik gamba terus... heehe

14. Dalam jam dekat-dekat jam 5 pun kami dah start gerak balik.

15. Dah sampai kat imigration Malaysia, coz kami grouping 9 orang. Remaja lagi tu, so polis pun ingat kami bermalam kat situ kan. So, adela anggota-anggota Anti Dadah Kebangsan terus mendekati kami. Mintak IC.... Terus kene urin testtt... Kami gelak-gelak lagggiii.. coz muka kami jahat ke?

16. Kami buat-buat no hard feeling la. Tak buat salahkan, nak takut apa. Pastu ADK tu tanye "Tak pegi clubbing ke kat Thai", ape ke jadah nya... 2 jam jeeeee... tu pun siang... kalo ade pun takut giler nak masok... dahla ada kes Club terbakar kat Thailand kan.... takutttt..... dahla negara tu tak stabil laggi.... Sempat gakla kami amik-amik gamba kat dalam tempat Urin test tu. Of course la kami semua lepas, semua baik baik OK...
17. Itulah semua kenangan-kenangan. hehehhee... nantila kalo Thailand dah stabil, nak ke Bangkok la plakkk.... nanti aku update trip to Kelantan plak ok... lek-lek lu...

15 comments:

  1. x bes gilak kah trip ktk ya? erm...actually, kmk plg jauh pun smpey d rantau pjg jak...wowowo...sia byk baju saiz kmk kohhh....hihihi~~~ *syhhhhh*

    ReplyDelete
  2. best juakla... tapi tang sik nyaman ati bah... Thailand lom stabil..kakya selatan thai kan masih bergolak.. askar Thai sia-sia jak ada.. dahla ngembak senapang besar... tang ditembak nya kamek...

    ReplyDelete
  3. salam singgah...erm,thanks for the advice.dah engkah skrin protector..tapi dlm buku panduan madah.."sensitivity skrin akan berkurangan jika mengunakan pelindung skrin"..ahaks!but masih engkah juak... :)
    erm,kejap juak ktkorg pegi sia...tp,nak tetak eh baca part ADk molah cek urin ya,dah la ari siang...huahuahua.siap nanyak sik gie clubbing.ahaks!
    anyway,thanks again for ur advice aok.and have a great day
    salam :)

    ReplyDelete
  4. nasib sik kena tembak..haha..

    btw, byk nar juak cas demi cas ya...pinjam pen pun kena cas...better beli pen baru jak...

    ReplyDelete
  5. yerrr.. melencong eh.. best mun geng sama palak jln2 haha..

    ReplyDelete
  6. baboon^albino = yalah.. sama2.. ADK ya bengong... nya ingat mek org balit clubbing baa... huhuuh

    BeaN MorENo = boleh laa.... pegi kejap je....

    al-hussaini = yalah..nang banyak kenak cas... huhu.. nasib bait sorang dr mek org tek ada ngembak pen...

    onggon = sik sempat mok melencong... yalah.. semua palak rilek-rilek..

    ReplyDelete
  7. best nya!
    bangkok jom. shopping2~
    :P

    ReplyDelete
  8. Ingin juak nak g sia ehhh.... Lepas sik aku ngn dak ADK ya mun lepas makan jerin hoh?!... Genti sekda gk soklan pas ya... heheheee...

    ReplyDelete
  9. ko tau kat mana pusat urut best kat sana?

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Pinjam pen cas 2 hinggit ke?apakah!dulu pnah g sana gak. Masa tu but treasure hunt ikut ayah. Klakar naik kete tut tut. Cam minah indon pon ada dok dlm tu.oh!urin tu np kunin bnor?kurang minum air ke?hee

    ReplyDelete
  12. FaDLi,
    am hv a trip to KL this august...
    tiket murah MAS ujung Jan09 tek kmk beli...
    mun kmk ada rezeki lebih, kmk akan pergi ke Thailand...
    ...wah, tang best jak trip ktk org pg cnun, well i know it just a short & short distance trip...
    sikda hal lah, janji dpt calit tanah d Thai kan kan kan...

    hehehehe

    ReplyDelete
  13. fadli.. tq fot information ya...
    nang best la...
    pastok ramei la miak malaya nait belon.. sian sidak, tp ok la..

    rasa mok pegi korea la.

    ReplyDelete

Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you!