KelanTaN: Penjelajahan di bumi Cik Siti Wan Kembang? - MYTRAVELLICIOUS

Top Ad unit 728 × 90

random

KelanTaN: Penjelajahan di bumi Cik Siti Wan Kembang?

1. Hari ini, Sabtu.. of course la cuti. Minggu lepas, entry aku sebelum ni menceritakan tentang Perjalanan ke Selatan Thai. Kali ini, aku akan menceritakan pulak penjelajahan di Kelantan plak.

2. Sebenarnya inilah main objective. Untuk melihat Kelantan. Thailand tu sampingan.
3. Inilah pertama kaliku menjejakkan kaki di Kelantan Darul Naim. Dulu, dengar je orang cakap Kelantan macam mana kan. Ade orang yang mengatakan, "Kelantan xde mende kat situ, x maju", ade jugak yang bgtau "Kelantan busok laa...", ade jugak yang bgtau "Nape lelaki Kelantan macam malas, semua je pompuan je bekerja". Yang berasal dari Kelantan ade jugak yang mengatakan, "Kelantan majuuuu.... maju dari Sarawak", "Kelantan happeningg...." So, jika kita tidak melihat sendiri, of course la tak real kan.

4. Kami bertolak dari ALAM, Kuala Terengganu dalam jam 10 pagi. Dengan menggunakan 2 buah kereta, iaitu Viva dan Kelisa. Kami semua sebanyak 9 orang.
5. Dalam perjalanan, sempat singgah membeli keropok lekor. Tapi diorang beli Keropok Lekor rebus. Aku hanya makan yang goreng. Memang tak masok kalau makan yang rebus maam tu je... Busuk.. hehehhee.... Kene goreng lah dulu kan...
6. Kami telah singgah ke UiTM Machang kerana si Farhan hendak menghantar something kepada adik dier. So kami pun pegi kat asrama perempuan dier. Kat bawah je la... Banyak awek... After that, diorang pun posing-posing maut kat UiTM situ.......
7. Kami pun memulakan perjalanan ke Rantau Panjang iaitu di sempadan golok. Banyak barangan murah kat situ. Jersi-jersi. Kebanyakan semua adalah GRADE A.

8. Kami parking kereta kat Rantau Panjang, dan lunch kat situ.
9. After lunch, kami pun gerak la ke Golok melalui Imigration Rantau Panjang. Whut happen in here, rujuk kepada entri Laporan Trip to Thailand, Sawadeeekappp.
10. Pas masuk Malaysia balik. Kami pun memulakan perjalanan untuk ke Pengkalan Kubor. Ada makan-makan malam di rumah Sabti. Terima kasih kepada keluarga Sabti yang sporting dan sudi menyediakan kami makan malam.

11. Sebelum sampai ke rumah Sabti, kami singgah di pantai yang berdekatan dengan rumahnya. Dalam jarak 10 minit dari rumah Sabti lah. Agak confuse disitu, kerana tetiba aku melihat Surf Board agak banyak disandarkan di dinding bangunan disitu. Terus aku musykil, ade orang surfing ke kat sini?... Aku tak tau la nama pantai tu... Kirenye ramai gak famili yang berpicnic. Sempat makan bende-bende yang ringan.
12. Kami selamat sampai ke rumah Sabti. Hidangan yang dihidangkan pun banyak. Thanks sekali lagi. Sempat berehat seketika, semayang dan berborak-borak ngan famili Sabti.
13. Malam tu jugak, kami memulakan perjalanan ke Kota Bharu. Tujuan pertama adalah untuk mencari bilik hotel. Kami mencari hotel di sekitar pasar Siti Khadijah.

Wan & Man Kekenyangan

14. Pegi Hotel Ummi full, Hotel Indah full gak. Last-last pegi hotel sebelah tu, Hotel Sukriah Sajeebi Inn. Alhamdulillah, ada kosong. Murahh je.. semalam RM50. Dahla 2 katil besar... bilik besar pulak tu... tak pernah aku jumpa hotel bilik besar yang murah. Maybe standard price kat sini kot.
15. Letak semua barang-barang kami dala bilik hotel. Pastu kami bergerak di ape plak nama tempat tu... lupe plak aku.. macam pasar malam uptown... Pasar Cek Yeh ke?.. something like that laa... besar down... macam downtown kat KL... tapi banyak giler orang berjual dan amat luas. Sampai aku sesat kat situ taktau jalan balik. Macam puzzle plak.
16. Pas habis shopping kat sini, tetiba semua terasa nak makan ROTI CANAI... mengidam kot... pastu lepak kat restoran yang dekat stadium situ kot. Ada jual roti canai...

17. Pas semua kenyang... semua balik hotel... menghilang kepenatan... ade jugak yang excited untuk mencuba barangan yang telah dibeli, seperti seluar muay thai. Terus semua feeling jadi pe-muay thai kat bilik....
18. AirCOnd bilik terlalu sejuk. Takdapat concentrate... menggigil aku. Bangun-bangun pagi, kami telah berbreakfat di pasar Siti Khadijah.

19. Banyak makanan kat situ wooooo... Kat bawah tu, satu jalan tu ada macam-macam jenis kueh-mueh... wow... Kami makan kat atas bangunan tu.
20. Jam baru dalam 9pagi. Eh... diorang breakfast Nasi pagi2?... Member aku cakp diorang Kelantan memang breakfast nasik pagi-pagi. Aku pun order la jugak Nasik Dagang... Ade yang order Nasik Kerabu... sedap!
21. Masa untuk berposing-posing di sekitar situ....
22. Dah selesai sesi pengambaraan, packing semua barang... Check out hotel.. Kami pun gerak untuk ke Rantau Panjang sekali lagi. Kali nie barulah shopping secara besar-besaran...
23. PUAS giler shopping kan situ.... murah!! Sebelum pegi ke Kelantan, aku belatih la cakap Kelantan ngan member2 aku supaya senang aku nak beli barangan kat situ. Ayat-ayat basic je lah... cth: "berapa riya?"... "se" se tu satu tau... tetiba aku terkantoi plak kat tokey kdai tu... ade terlupe nak blaja sebut perkataan "3"... tetiba aku sebut '3' = TI-GEY.. pastu aku blank, dia pun blank... aku gelak je... kekeke.... padahal sebutan TI-Go kot?... nampak sangat aku orang kelantan menyamar.. tu la nak tawar menawar punya pasal. Malu giler aku... penat2 je tusyen bhs Kelantan. kekeke

24. Selepas puas bershoppinggg... kami pun semua gerak ke KOK LANAS (betul ke nama tempat tu) untuk pergi plak ke rumah Udin. Kali ini, Udin plak nak jemput kami lunch kat situ... Thank you jugak to Udin kerana sudi menyediakan makanan kepada unit-unit pemusnah nie... hehehhe....

Sabti: Terlelap kepenatan di rumah Udin

25. Pas kenyang semua, settle down kejap... berak-berak kee... kami pun gerak lagi..... pegi laa ke Air Terjun Jeram Lenang sebab air terjun nie memang jalan untuk balik ke KT...

Aku berposing ngan air terjun sebelum nak gi mandi

26. Kami ingatkan orang tak ramai... Punye ramai la orang.. Air terjun dier kecik jee... Tapi mandi jelaa... lama jugak tak pegi mandi air terjunnn.....

Air Terjun Jeram Linang, Kelantan

27. Pastu mandi-mand semua...... Kami pun terus balik keee Kuala Terengaannu... Yay....

28. Apa pendapat aku tentang negeri Kelantan?.. "OK" la.. not bad... Shopping complex pun besar... KB Mall.. tempat pun ok-ok untuk bergambar... takla seperti orang cakap kan... hehehe.. Maybe area-area KB je kot yang OK.. yang lain tempat not sure sangat laa...

29. Tambahan, jika ke Kelantan, mesti korang perasan kan... semua poster-poster iklan di tepi jalan semua menggunakan tudung.... Cthnya Maya karin guna tudung.... Zaiton Sameon nye poster guna tudung... Sheeda Angkat kaki nye poster pakai tudung... Iklan Tushee pakai tudung.... Izwan Pilus pakai tudung... eh.. salah...

maya karin - iklan celcom vesi kelantan (bertudung) n negeri2 lain (tak bertudung)

30. Itu je la... at last Kelantan aku dah pijak jugak.. Tinggal Perlis je tinggal yang negeri aku tak pijak dan meninggalkan kesan lagi. Yang lain sudeeeehhhh,.


KelanTaN: Penjelajahan di bumi Cik Siti Wan Kembang? Reviewed by Abang Fadli on 11:00 AM Rating: 5

27 comments:

  1. Cewah... best tol berjalan nih.. tp memang bagusla kat kelantan ni semua poster dia memang pakai tudung.. kan bagus kalau sebenarnya pun sama... hik hik

    ReplyDelete
  2. u forgot one thing -kat kelantan, org nya chomel chomel... he he he...

    ps : Pasar Malam Wakaf Che Yeh

    anyway.. lupa nak ucap.. WELCOME TO KELANTAN

    a proud Kelantanese.

    ReplyDelete
  3. Aku bila lah nak g klantan sia??!! Jeles wak nangga ehhh.... Nice pic Bro..

    ReplyDelete
  4. cuitnazz= hahaha... a-a.. terimagine plak kalo poster faizal tahir guna tudong... ekkekekee

    Sherita= comey-comey kot... hahaha... sesetengah ler... hehehe... Yes... Wakaf Che Yeh.. lupe plak... tengkiu tengkiu...

    AmirFX = boh jeles indah mir... kelak-kelak ada rezeki gi kelantan sia... hehehe... tqqq

    ReplyDelete
  5. rase cam bace mjalah libur..;p
    so ape destinasi kite sterosnye encik wartawan?;p

    ReplyDelete
  6. cuti2 la di Malaysia..
    "BANYAK UNTUK DI LAWATI, BANYAK LAGI UNTUK DI TEROKAI"
    (^_^)

    ReplyDelete
  7. Nang best bejalan ke ngeri urg owh fadli.. byk pengalaman luas perjalanan... kelak mun udah berbini susah mok bejalan2 kedak tok.. haha..

    ReplyDelete
  8. diLa= sy mcm wartawan ke?? hehee.. tengkiuu.... jadi wartawan la plakkan... versatile u...

    mr syazwan= wah... promote2 malaysia nihh.... jadi malaysian sejati laa ekkk...

    onggon= tebalit ya.... luas perjalanan, byk pengalaman... benda tokla tadik ku mok letak dalam entri ku.. telupak indah meletak... huuhuhuh

    ReplyDelete
  9. kalau gie eklantan sume artis iklan bertudung.. mcm fara fauzana gak ah iklan nescafe die pakai tudung.. huhuh

    ReplyDelete
  10. wow..dtg klntan gk ek..ok x??
    kalu nk mandi air trjun,dtg kt jeli..lg best..
    air terjun stong...
    best gler......
    (pomot kmpg sndri...huhuhu)

    ReplyDelete
  11. FadLi,
    udah -udah gik raon pg Thai...
    sik merik chan ngan kmk...mwa ha ha ha ha ha ha!!!

    *kmk jeles sebenarnya, belom tiba masa kmk raon*

    mwa ha ha ha ha ha ha!!!

    ReplyDelete
  12. Shiohhh!
    Gambar dalam hotel ya hebat glak ekeke. Ermm ku lamak dah sik pegi Kelantan. Dolok penah pegi. Ermm siap sempat masok Golok gik ya neman dak member2 ku ehek XD

    ReplyDelete
  13. Bes li jak eh. Pi mek lom penah gik gi Kelate. Mek ingin gi Sabah ko!

    ReplyDelete
  14. wahh bestnyee dye jalan2 cari makkan..hehehehe...

    ReplyDelete
  15. wah..wpon kite bljr kat ganu x penah lak g qlate.. nok gi... hehe

    ReplyDelete
  16. kelantan pun aku tak sampai lagik... best ler plak

    p/s: abang2 muay thai tu seksi ler.. auwww

    ReplyDelete
  17. Laa.. nape tak bgtau nak gi kelantan.
    tapi nak pesan keropok lekor rebus sekampit blh tak??saya sangat crazy dgn kopok lekor rebus...even busuk tapi sedap

    ReplyDelete
  18. Air terjun ya, kacak kali jak... Mun terjun mandik sia mesti best.

    ReplyDelete
  19. Kuat raon Fadli tok eh. Hehehe.
    Lain kali ktk raon2 beli tudung cnun.
    Embak balit Swak, pasya jual ktk.
    Gerenti laku. hehhee

    ReplyDelete
  20. aihh rindu ku mok nanggar sekolah ku dolok.. makan di klate nang nyam dan murah.. .. kechek klate tubik siye hihi..

    ReplyDelete
  21. bes tak org tok. siap molah trip segala. mek marek alu abis 3 thn d umh sewa jak, kakya alu leput pegi mydin mall jak...haha~~~

    ReplyDelete
  22. wah.... bestnye jalan2 camnie.... mesti seronokkan dapat makan angin...

    ReplyDelete
  23. rajinnya abg fadli berjalan-jalan erk....byk duit takperlaaa

    ReplyDelete
  24. kt kelantan je ttp aurat,uish.
    sy ada rmai mmbe klantan yg freehair..
    opss sori.

    ReplyDelete
  25. waaa...ngeri sy tuh..
    tringat tyme g jeram linang ms sek dlu..hihi...
    * law org klate x pakai tdung, org suke sgt mengate(ske ati dye r)..tp law org lua yg lg blambak x pkai tdung,org x kesah...x pham tol...

    ReplyDelete
  26. stiap kali log in dan singgah blog ni mesti cter pasal jenjalan...

    menci tol!

    banyak betul free time tuan rumah...

    tak suke!! (sambil lite2 sajork tarik rambut sbb sayang... ngee...)

    ReplyDelete
  27. gambar 17 - adakah poster terbaru ONG BAK? hehe

    ReplyDelete

Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you!

All Rights Reserved by MYTRAVELLICIOUS © 2009 - 2015
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.