14 March 2009

Festival Seni Universiti Malaya 2009

   13 comments     
Festival Seni Universiti Malaya atau nama asalnya, Pertandingan Seni Pentas ini dianjurkan oleh Pusat Kebudayaan Universiti Malaya sejak 1975 lagi. Ia merupakan acara kemuncak kegiatan kesenian dalam kampus UM dan menjadi salah satu acara tahunan yang sangat dikenali dan diminati oleh warga kampus terutamanya penghuni kolej-kolej kediaman.

Pada tahun ini, FESTIVAL SENI UNIVERSITI MALAYA yang juga akan dipanggil FESTIVAL SENI UNIVERSITI MALAYA 2009 (FESENI ‘09), akan memperlihatkan usahasama dari lebih ramai pihak. Pihak kolej-kolej kediaman akan terlibat secara lansung bersama Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Alumni dan juga Pusat Kebudayaan untuk menjayakan FESENI ’09.

Festival seni sekali lagi akan dianjurkan untuk sesi 08/09. Ia kan dianjurkan pada semester kedua dan terdapat 16 acara kesenian yang akan dipertandingkan. FESENI ’09 telah berjaya meningkatkan kualiti dan profesionalisme para mahasiswa UM dalam bidanh kesenian sekaligus meningkatkan martabat seni pada tempatnya.

JANGAN LUPA DATANG BERAMAI-RAMAI YA!!!!!!!!

SIAPA YANG BOLEH MENONTON?
Semua orang boleh menonton! Maksudnya bukan terbuka kepada pelajar UM sahaja, tetapi kepada orang luar juga boleh menonton. Silalah bawak adik,kakak, abang, uncle, auntie anda untuk menonton... tetapi bayaran tiket RM2 [xsure this year brapa] untuk sekali masuk. So, datanglah beramai-ramai ke Dewan Tunku Canselorrrrrr! Kepada fotographer-fotographer freelance, inilah masanya untuk menye-nap gamba...

KALO PAK GUARD UM TAHAN CAMNA?
Selalunya Pak Guard UM takkan tahan kereta kerana UM satu-satunya U yang agak bebas kluar masok kluar masok. Tidak seperti U-U lain yang nak masok macam nak melwat banduan. Tapi kalo pak guard tanye, nak gi mana.... jawab la nak nonton Festival Seni kat Dewan Tunku Canselor... kalo nak gedik2 sket, bolehla tanye kat pak guard jalan mane nak gi DTC!

Kategori mana yang harus aku tonton?
I tell you, you will not regret to watch Kategori Tarian Kreatif... Harussss... susah kat KL nak cari persembahan-persembahan macam ni... Tarian kebanyakannya adalah dari Borneo. Ada yang menyeramkan, ada yang rancak. Tambah-tambah lagi kostum yang menarik. Disini, kebanyakan, para peminat seni akan berkumpul untuk melihat sambil memberi pandangan. Anda akan tergamam! Seriusly... hehee... Bak kata orang, Festival Tari Kebangsaan Malaysia pun x sehebat ini...

Lain?.. selain dari tu aku recommend tengok BORIA... memanglah lawak kalo ko sebut Boria, but u should watch it first... yang pasti mulut anda akan ternangga kerana persembahan mantap! tgk video youtube kat bawah...

Lagi??... Aku recommend POP BAND... Acara yang paling happening dan DTC akan full hoouseeeeee.... Juri-juri professional adalah artis terkenal...!

Kategori yang lain pun oookkk....!

KATEGORI TARIAN KREATIF
http://photos-p.friendster.com/photos/74/31/17961347/1_171073579l.jpg


KATEGORI TARIAN KEBANGSAAN
http://photos-p.friendster.com/photos/74/31/17961347/1_613926780l.jpg


KATEGORI BORIA


KATEGORI KOIR


KATEGORI POP BAND



KATEGORI NYANYIAN IRAMA MALAYSIA


KATEGORI DIKIR BARAT


KOMEN ENTRY FESTIVAL SENI UM 2009

13 comments:

  1. Dah balit dari medan ka??!! Ada mbak ole2 k mek urg d ctok...??

    ReplyDelete
  2. Best eh...... ingin maok nangga...... but..hmmmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  3. Ye.. Fadli dah kembali ke tanahair, disambut dgn tarian2 tradisional..hehe.

    ReplyDelete
  4. AmirFX= Dah lamak dah balit... ole2 sekda eh...ku ngembak diriku jak...

    Daszz= aku pegi nangga! yay!

    Su Ijamm= sik payah disambut2...aku kedirik menari tarian2 tradisional ya...

    kaptenluffy= orang luar bolehh masok..... Bebassss... memang terbuka... tapi bayar tiket masok la.. RM2 je..

    ReplyDelete
  5. Aieee...bok ritok tek mek nangga bidio pertandingan dak kumpulan tarian peringkat IPT nok taun lepas pun. Bes aieee. Maybe kelak-kelak mek nak post bidio ya rah blog mek. Yobihhh lamak sik bertandak ehhh.

    ReplyDelete
  6. baruk lah mek diat..hihi..
    mek suka zapin koh..mun rancak best agikk...hehe..

    ReplyDelete
  7. apa ole² dari medan tek fadli??

    ReplyDelete
  8. abang fadli amek kite kat ukm leh?
    leh kite pg skali... ngee...

    (mode menggatal muncul)

    ReplyDelete
  9. Tok bukan nok UM dapat tempat ketiga ya ka? Ada kawan kepada kawan mek penari di UM. Namanya Valerie. Kenal sik? Nya ambik Applied Chem.

    ReplyDelete
  10. Tak best pun Feseni UM this year,both category asli n creative,tak fight langsung,yg best pun kolej 12B,tu pun most of them budak tari..kualiti feseni tari dah menurun..tapi tetap kena bayar RM3 kan...

    ReplyDelete
  11. mcm menariks je..

    saje, blog hop :)

    ReplyDelete
  12. wah ruginya tak dpt tgk... pelbagai tarian, sure best tuh!!!

    ReplyDelete

Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you!