30 January 2016

Pengalaman Pelik Menginap di EggHouse Hyundae Busan

 
Kami berlima meneruskan kembara Korea kami ke lokasi pilihan seterusnya iaitu Busan pada hari ke-7. Yang dimaksudkan kami berlima adalah aku sendiri, kakak aku (39 tahun), emak aku (62 tahun), ayah aku (66 tahun) dan anak buah aku (6 tahun). Perjalanan kembara ini adalah diuruskan oleh aku sendiri dan kami boleh dikatakan flashpacking.

Seperti biasa, aku membuat tempahan hostel secara “online”  setelah mengambil kira ulasan, lokasi, pro dan kons. Jadi, aku mengambil keputusan untuk menginap di Egghouse Busan. Banyak travel blogger juga merekomendasikan hostel ini.

Seperti hostel sebelumnya semasa di Seoul dan Pulau Jeju, aku memilih bilik family untuk 4 orang. Ya, sepanjang kami di Seoul & Pulau Jeju, kami berlima memang tinggal di hostel dan di bilik family 4 orang. Anak buah aku dan emaknya tidur sekatil.

Masih teringat lagi sebelum aku membuat tempahan ini juga, sempat juga bertanyakan kepada kedua ibu bapa aku bagaimana jika kami tinggal di hostel yang mempunyai bilik air di luar. Mereka bagitahu tiada masalah. Jadi aku pun membuat tempahan segera.

Ruang tamu, di sini disediakan komik bahasa korea, anda juga boleh main playdough yang disediakan. Itu anak buah saya, 6 tahun umurnya

Tempahan di buat melalui booking.com. Jadi bayaran dibuat semasa anda daftar masuk. Sehari sebelum ketibaan kami di Busan, pemilik hostel Engghouse ada menghubungi aku melalui email untuk mengesahkan kedatangan aku. Aku balas emailnya. Sepanjang perjalanan kami di sini, kami tidak membeli apa-apa simcard. Semuanya menggunakan Wi-Fi di hostel. Jadi jika kami berada di luar, maka segala jenis social media, email, whatsapp memang tidak dapat digunakan. Jadi tiada yang mengganggu kami semasa kami jalan-jalan.

Kami mendarat di Busan, oleh sebab Egghouse Busan terletak di Hyundea Beach, maka dari lapangan terbang, kami perlu menggunakan 2 MRT untuk sampai. Bagi aku, memang tidak digalakkan untuk tinggal di kawasan Hyundae Beach ini kerana ia terletak jauh dari kawasan bandar. Daripada lapangan terbang, mengambil masa lebih kurang 50 minit untuk sampai. Dari kawasan Jigalchi, dalam masa 30 minit. Tetapi di Hyundae Beach hostelnya murah, banyak pilihan berbanding dengan kawasan bandar. Pada musim panas, Hyundae Beach adalah salah satu kawasan yang paling sesak, sibuk dan ramai pelancong.

Setibanya di stesyen MRT Hyundae Beach, ke Engghouse Busan perlu berjalan dalam 5 minit. Lokasinya yang strategic adalah salah satu factor aku memilih disini. Tanda nama hostel juga jelas kelihatan. Egghouse Busan terletak di tingkat 3.

Disebabkan ketiadaan lif di bangunan ini, maka kedua ibu bapa ku mengalami kesukaran sedikit. Jadi, kepada yang ingin membawa orang yang berumur, ataupun sesiapa yang menggunakan beg tarik, saya memang tidak galakkan tinggal disini. Walaupun hostel tempat kami menginap di Seoul juga tiada lif, tetapi disana tidaklah terlalu tinggi.


Egghouse Hyundae Busan
Setelah mengangkat beg ke atas, kedua ibu bapa aku mula bising mengatakan hostel terlampau tinggi. Tapi masih boleh lagi terima. Kami sampai di hadapan pintu hostel tersebut, Nampak tertutup. Mula-mula aku ketuk, tiada respon. Akhirnya aku cuba buka pintu tersebut, dan berjaya. Aku mengarahkan kesemua ahli keluarga untuk masuk ke dalam hostel.

Ruang lobi hostel ini agak sempit. Hostel Nampak sunyi dan tidak berpenghuni. Aku pergi melihat kaunter di situ, tetapi tidak Nampak kelibat sesiapa pun. Pintu kaunter pendaftaran pun berkunci.

Kami menunggu dalam 10 minit, juga tidak ada sesiapa yang muncul. Jadi, aku cuba membuka email aku untuk baca balik email terakhir daripada hostel ini. Dia mengatakan jika aku sampai, sila hubungi dia di nombor yang dia nyatakan.

Bagaimana aku hendak menghubungi dia sebab sememang nya aku tiada simcard Korea. Nak guna talian Malaysia aku memang lah tidak akan berlaku. Jadi aku memberitahu keluarga untuk menunggu di lobi sebab aku ingin mencari telefon awam.

Kesian jugak aku melihat keluarga aku sebab semuanya penat. Kami bergerak dari hostel di Pulau Jeju dalam jam 7pagi, sambung lagi perjalanan kapal terbang, selepas itu menarik beg ke dalam MRT, selepas itu tukar lagi stesyen dan tukar MRT, selepas itu kena lagi berjalan ke hostel, kena naik tangga.

Semasa di Seoul & Pulau Jeju, banyak telefon awam aku jumpa. Di saat aku perlukan telefon awam pula tidak jumpa satu pun. Pusat membeli belah aku masuk, juga tidak berhasil. Akhirnya, aku mengambil keputusan untuk ke MRT stesyen. Kemungkinan telefon awam ada disitu.
Tekaan aku betul, ada telefon awam disitu. Tetapi perlu menggunakan duit syiling. Jadi aku pergi ke bilik operasi stesyen tersebut dan meminta untuk menukarkan wang kertas ku ke duit syiling. Mujurlah mereka faham. Aku pun mula menghubungi pegurus Engghouse Busan. Ini pun setelah aku mencari telefon awam selama 20 minit.

Pengurus hostel memohon maaf kepada aku kerana telah menyusahkan aku. Walaupun aku bengang, tetapi aku malas nak melayan perasaan tersebut. Pengurus tersebut telah menyatakan bahawa dia telah menghantar satu email dimana memberitahu sila hubungi beliau dengan menggunakan telefon di kaunter pendaftaran setelah aku sampai di hostel tersebut. Penggunaan telefon adalah percuma. Aku memberitahu aku tidak mendapat email tersebut. Sekali lagi dia memohon maaf.

Egghouse Hyundae Busan
Dia mengarahkan aku untuk kembali ke hostel dan menghubungi dia balik dengan menggunakan telefon di hostel tersebut. Maka aku pun balik ke hostel. Keluarga aku bertanyakan di mana staff hostel tersebut, aku bagitahu sekejap lagi datang dan aku dah hubungi staff mereka. Di hostel, aku mula mencari telefon yang dia maksudkan. Rupanya telefon itu terletak di dalam kaunter. Aku kena memasukkan kepala aku ke ruang kaunter yang kecil untuk mengambil telefon tersebut, seperti pencuri, kata hatiku.

Aku mula mendailkan semula nombor telefon pengurus hostel. Sekali lagi dia memohon maaf. Dia mengarahkan aku untuk mengambil kunci dekat kaunter pendaftaran. Aku cakap aku nak bilik 4 orang. Dia suruh aku buka bilik hostel untuk melihat keadaan bilik. Sekarang ini, terdapat 2 bilik family yang kosong, dan kami boleh pilih bilik yang mana satu kami suka.

Kami lihat kedua-dua bilik ini lebih kurang sama. Tetapi pengurus hostel tersebut mengatakan satu bilik itu mempunyai bilik air peribadi, tetapi apabila kami periksan memang tidak ada bilik air peribadi di dalam bilik family tersebut. Rupa – rupanya, jika memilih bilik family dengan bilik peribadi, bilik airnya juga berada di luar bilik, Cuma ada bilik air khas dengan nombor bilik. Jika tinggal di bilik family ataupun bilik kongsi, maka Cuma boleh guna bilik air umum. Jadi di luar ini terdapat 3 bilik air umum, dan banyak bilik air peribadi, tetapi semuanya berada di luar. Jadi pada pendapat aku, tiada bezanya untuk memilih bilik air umum ataupun peribadi kerana kedua-duanya berada di luar.

Urusan masih lagi di buat melalui telefon. Pengurus itu cuba untuk membantu kami sebaik mungkin. AKu menyatakan bilik mana yang kami pilih. Dia juga menerangkan fasiliti yang ada disitu dan kata kunci untuk WiFi.

Aku terpaksa berpindah hostel. Kena jalan lagi 10 minit dengan beg besar
Wow, iniah pengalaman aku berurusan daftar masuk melalui telefon, tanpa bersemuka dengan staff di sini. Setelah mendapat talian Wifi, aku menerima email daripada pengurus tadi. Rupanya email yang dia maksudkan baru aku terima. Memang ada arahan dia suruh aku guna telefon kat kaunter untuk aku hubungi mereke.

Jika kami ingin bertanyakan sesuatu, maka kami perlu menghubungi pengurus tersebut di telefon sahaja Pelik bukan. Hostel ini. Nampak begitu muram. Sampaikan kami membasuh baju pun, kami bantai je basuh sebab memang tidak ada staff disini. Kami nak minta selimut lebih, bantal lebih pun susah.

Nampak sangat kedua ibu bapa aku berasa begitu tidak selesa disini. Tidak seronok seperti kami di Seoul ataupun Pulau Jeju. Aku hendak bertanyakan sesuatu pun susah.

Lebih-lebih lagi, di sini, meja makan hanya satu, itu pun kecik. Hanya ada microwave disediakan. Tiada dapur memasak dan tiada sarapan pagi. Kedua ibu bapa aku menyuruh aku mencari hostel yang lain, yang menyediakan tempat masak seperti hostel sebelumnya. Mereka mengatakan mereka sebenarnya tidak kisahpun, tetapi sekurang-kurangkan, ada tempat memasak.

Aku menghubungi pengurus hostel untuk memberitahu yang kami tidak akan meneruskan menginap di sini. Aku memberitahu yang kami adalah Muslim, maka kami perlukan tempat memasak dan microwave adalah tidak begitu sesuai. Dia memohon maaf lagi sekali sebab tdak dapat membantu dan tidak memberitahu aku awal.

Jadi aku bertanyakan aku hendak membayar bilik hostel, bagaimana? Pengurus itu mengatakan Cuma letakkan sahaja duit sewa tersebut di atas meja bilik kami, kunci kan bilik dan letak kunci di atas meja kaunter. Aku pun ikut arahan pengurus tersebut. Pelik sungguh. Kalau aku tidak bayar, dia pun tidak tahu. Nasib kami orang yang jujur

Akhirnya, aku dapat sebuah hostel, kena jalan 10 minit dari hostel ini, berdekatan dengan Hard Rock, harga lebih mahal sedikit, tetapi hostel ini sangat selesa. Berada di tingkat 11, dimana boleh melihat permandangan Hyundae. Lobi hotel yang luas dan seronok, tempat memasak yang luas, Bilik pun luas dan terasa selamat. Hostel yang aku maksudkan Busan Popcorn Hostel. Memang terbaik

Muka puas hati setelah berpindah di Busan Popcorn Hostel.

Tetapi persoalan nya sekarang, di mana semua staff Engghouse Hyundae Busan tersebut?? Misteri dan pengalaman yang pertama sejak aku mengembara.

Jadi aku ringkaskan disini tentang Engghouse Hundae Busan

Kebaikan
1.    Terletak dekat dengan stesyen MRT
2.    Murah
3.    Ringkas & Selesa

Keburukan
1. Tiada lif dan berada di tingkat 3
2. Tiada staff yang membantu, walaupun boleh hubungi mereka guna telefon.
3. Tiada tempat memasak, Cuma ada microwave sahaja. Kebanyakan hostel di Korea menyediakan tempat memasak, jadi ketiadaan tempat memasak boleh dikira agak janggal dan menyusahkan.
4. Sekuriti kurang. Sesiapa sahaja boleh keluar masuk hostel tanpa penjagaan sesiapa. Tiada CCTV. Kasut anda mungkin boleh kena curi jika letak di lobi hostel
5. Tiada keseronokan langsung. Lebih-lebih lagi kau travel seorang.
6. Bilik terlampau kecil untuk 4 orang. 
7. Bilik airperibadi bukan terletak di dalam bilik, iaitu diluar seperti bilik air umum tetapi hanya khas untuk penghuni bilik anda sahaja.

Kesimpulan
Jika aku berseorangan, aku mungkin memilih tinggal di kamar kongsi hotel ini kerana harganya. Tetapi jika anda sekawan, keluarga, baik anda memilih tempat lain, cuma hanya menambah sedikit wang sahaja, anda boleh mendapat hostel yang mempunyai fasiliti yang lebih baik, terutamanya tempat memasak. 

29 January 2016

Where to Eat? - 4 Restoran Di Melaka Harus Anda Lawati


Melaka adalah sebuah negeri kegemaran aku. Pertama sekali adalah kerana “environment” Melaka adalah sangat “cool”. Walaupun hanya duduk di persekitaran di situ, terasa tenang dan anda berasa seolah-olah berada di negara lain. Selain kaya dengan sejarah, terdapat pelbagai restoran yang menarik di sekitar bandaraya bersejarah ini.


Kali ini, aku sempat mencuba 4 buah restoran di sekitar Melaka. Semuanya adalah berdekatan antara satu sama lain.

Disclaimer:
This review is truly based on my own personal experiences and is my genuine and honest opinion of this restaurant, and that I have no personal or business relationship with this establishment.



1.     EAT Canteen


Dekorasi kreatif EAT Canteen

Instagram: @Altitude.Emporium

Ini adalah sebuah café hipster yang menyajikan menu makanan barat. Dekorasi café adalah sangat menarik dan kreatif, kebanyakan adalah terdiri daripada bahan-bahan buangan yang boleh dikitar semula.

Meatball

Lokasinya berada di kawasan Plaza Mahkota, jauh dari kesibukan Jonker Walk. Harga makanannya adalah berbaloi. Dijamin HALAL.

Menu EAT Canteen


2.      Restoran Asam Pedas Pokok Besar

Ini namanya melantak


Ini adalah merupakan salah satu kedai yang menyajikan makanan terkenal di Melaka iaitu Asam Pedas. Terdapat pelbagai jenis asam pedas mengikut kehendak anda. Sekitar kedai ini juga, terdapat banyak lagi restoran asam pedas, pastikan anda tidak tersalah kedai. Harganya pun berpatutan. Asam pedasnya pula adalah sangat “power!”


3.      The Daily Fix

Pintu masuk The Daily Fix

Instagram: @thedailyfix

Café ini terletak di Jonker Walk. Kemungkinan anda tidak perasan akan café ini disebabkan café ini terselindung oleh kedai cenderahati. Anda perlu memasuki kedai cenderahati tersebut untuk ke café Daily Fix ini.

Dekorasi The Daily Fix

Boleh dikatakan harga makanan di sini agak mahal. Dekorasi café ini adalah seakan-akan akan memasuki ke zaman 80an kehidupan baba dan nyonya sesuai dengan kedudukan di Jonker Walk. Servis perkhidmatan disini adalah terbaik dan semua staff tersangatlah professional dan membantu.

Menu - The Daily Fix, gamba kecil kiri bawah adalah kedai cendehati yang perlu dilalui untuk ke cafe

Di sini anda boleh mencuba Pandan Pancake dengan Ais-Krim, di mana Pandan Pandan ini akan dimakan dengan kelapa parut gula Melaka. Sedap!

Pandan Pancake dengan ais-krim

4.      LeQue

Pintu masuk LeQue
Instagram: @LeQue88


Café ini terletak bersebelah dengan Jonker Walk dan dimiliki oleh seorang Chef melayu. Jadi makan disini dengan penuh yakin. Menu utamanya adalah Western Fusion. Jangan lupa untuk mencuba menu pilihan chef dan menu signature.

Staff-staff mereka pun terbaik. Dekorasinya ringkas dan kemas.

Dekorasi LeQue

Menu LeQue

Chicken Terayaki Pasta - Signature Dish LeQue

28 January 2016

20 Tips Untuk Menikmati Onsen Jika Anda ke Jepun

   1 comment     
categories: ,

Mungkin ada yang pernah mendengar perkataan Onsen. Onsen adalah salah satu perkataan Bahasa Jepun yang membawa maksud tempat permandian kolam air panas semulajadi sama ada di dalam atau di luar tempat tinggal. Jepun tersangatlah kaya dengan bilangan kolam air panas.

Budaya mandi kolam air panas / onsen di Jepun adalah salah satu budaya normal bagi rakyat di matahari terbit itu di mana ia dapat merapatkan hubungan tali keluarga di samping berehat setelah penat bekerja.

Terdapat beberapa jenis Onsen di negara Jepun. Ada yang terletak di luar akomodasi dan ada yang di dalam. Ada juga yang mempunyai Onsen mengikut jantina dan ada yang bercampur, lelaki dan perempuan di satukan di dalam satu kolam air panas.

Ini, adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri. Kebetulan tempat yang aku tinggal dengan tempat Onsen, jika berjalan hanya mengambil masa Cuma 10 minit. Tempat onsen yang aku pergi bernama Oyuba. Bagaimana aku tahu tempat tersebut?

P_20151214_223302
Peta dari tempat tinggal aku ke Oyuba Onsen
Di Osaka, aku dan keluarga aku tinggal di sebuah rumah yang di tempah melalui AirBnb. Tuan empunya rumah telah menyediakan sebuah fail yang menyatakan tempat-tempat persekitaran rumah beliau termasuklah segala perkhidmatan pengangkutan, tempat makan, dobi dan macam-macam lagi.
Apa yang menarik di fail tersebut, adalah sebuah sampul surat yang tertulis nama aku di hadapannya. Surat ini memang ditujukan khas buat aku. Aku membuka surat tersebut, di dalamnya terdapat 2 keratan akhbar. Keratan tersebut adalah voucher untuk onsen yang berdekatan dengan tempat aku tinggal. Masih ingat lagi ditulis oleh empunya rumah “2 voucher ini sah untuk 6 orang, kanak-kanak masuk percuma”.

P_20151215_000754
Oyuba Onsen: Dekorasi pintu masuk
Pada malam terakhir, aku teringin hendak mencuba sendiri pengalaman Onsen ini. Jam 10 malam, aku gigih berjalan kaki di dalam cuaca yang teramat sejuk ke Onsen ini. Sepanjang perjalanan adalah sunyi, kerana di sini hanyalah kawasan kediaman. Aku pergi seorang tanpa memberitahu sesiapa sebab aku tahu ahli keluarga aku memang tidak akan pergi. Onsen akan ditutup pada jam 1pagi.
Jadi inilah tips-tips yang aku dapat mengikut pengalaman aku sendiri. Aku pergi tanpa google terlebih dahulu, tanpa kawan atau guide. Semuanya adalah berdasarkan pemerhatian sebelum buat dan bertanya. I learned from the hard way. Baru syok Baq hang! Kau Mampu?

P_20151215_000733
Papan tanda nama Oyuba

1. Minum banyak air
Sebelum ke Onsen, dinasihatkan untuk minum banyak air kerana anda akan banyak dihidrasi semasa di Onsen. Untuk mengelakkan masalah kesihatan anda, minumlah air sebelum ke Onsen.

2. Sediakan wang syiling 100yen,50yen,10yen untuk loker kasut
Semua tempat sauna/onsen di Japan kebanyakannya standard, di mana, di luar kamu semua di kehendaki untuk menanggalkan kasut, letakkan di dalam loker, masukkan syiling 100 yen, pusing, dan ambil kunci tersebut.

P_20151215_000702
Loker kasut. Sediakan wang syiling

3. Bayar yuran masuk di mesin vending
Seperti anda biasa membeli air tin di mesin vending, seperti ini juga untuk membeli tiket masuk. Jika anda tidak pasti berapa, tanyakan kepada receptionist, tetapi mereka tidak pandai berbahasa Inggeris. Setelah memasukkan duit, tekan, dan keluarlah tiket dari mesin tersebut, ambil tiket dan tunjukkan dekat penjaga kaunter.
4. Kunci Loker Kasut ditukar dengan Kunci Loker Baju
Dekat penjaga kaunter juga, serahkan tiket dengan kunci loker kasut anda. Kunci loker kasut anda akan ditukar dengan Kunci Loker Baju anda di bilik persalinan nanti.

5. Bawa tuala sendiri
Jika anda mahu berjimat dari segi yuran masuk, bawalah tuala sendiri, di mana 1 tuala besar dan 1 tuala kecil. Jika anda tidak mempunyai tuala, anda dikenakan cas untuk penyewaan tuala. Setelah memberi tiket kepada penjaga kaunter, maka dia akan menyerahkan tuala kecil dan tuala besar.

P_20151215_000353
Ke arah mesin tiket.


6.Pilih bilik yang betul
Bahagian ini adalah agak memeningkan. Anda akan menjumpai 2 bilik yang berlangsir. Iaitu, satu untuk perempuan dan satu untuk lelaki. Tetapi anda mungkin keliru kerana tidak seperti tanda tandas yang ada gambar wanita dan gambar lelaki. Selalunya lelaki langsir pintunya berwarna biru dan wanita pula berwarna putih. Tetapi tempat yang aku pergi, kedua-dua langsirnya berwarna putih, Cuma ada tulisan Jepun. Jadi, jangan segan silu untuk bertanya yang mana satu untuk lelaki dan mana satu untuk perempuan. Untuk lelaki"男" dan untuk perempuan "女".

Fullscreen%2Bcapture%2B2812016%2B23306%2BAM
Bagaimana hendak membezakan ruang onsen lelaki dan perempuan. Source: http://www.tb-kumano.jp

7. Bilik Persalinan
Bilik persalinan terdiri daripada loker pakaian di mana anda memerlukan syiling untuk menutup pintu loker dan mengeluarkan kunci. Semua pakaian hendaklah dibuka, tiada PENGECUALIAN. Cuma yang dibawa untuk mandi adalah tuala besar & tuala kecil.
 
8. Ikat rambut
Kepada yang berambut panjang, sila ikat rambut anda secara kemas

9. Barang Kemas
Tanggalkan semua barang kemas anda

10. Mandi Bersihkan Badan
Pertama sekali adalah anda perlu mandi di tempat yang disediakan terlebih dahulu. Di sini, anda perlu menshampookan rambut dan badan sebersih-bersihnya. Anda boleh menbawa shampoo sendiri ataupun menggunakan shampoo yang disediakan. Keadaan tempat mandi disini adalah anda perlu duduk di bangku yang kecil menghadap dinding. Semasa mandi, tuala hendaklah diletakkan di tempat disediakan. Senang cerita, mandi bogel.

11. Tattoo adalah tidak dibenarkan 
Jika anda mempunyai tattoo di badan, maka anda tidak boleh menikmati Onsen. Jikalau kecil, haraplah anda meletakkan “handy plaster” supaya orang lain tidak nampak dan memberitahu pihak pengurasan dan mengundang anda dihalau keluar. Tattoo adalah sinonim dengan gangsterisme di Jepun ataupun lebih dikenali dengan puak Yakuza. Mereka tidak mahu pelanggan-pelanggan lain berasa tidak selesa dengan kehadiran puak-puak ini. Sebab inilah, kebanyak Onsen memang tidak akan membenarkan sesiapa yang bertattoo untuk datang ke premis mereka. Yakuza hendak ke Onsen? Terdapat onsen yang disediakan khas untuk mereka sahaja.

12. Bilas dan bersihkan badan
Setelah anda mandi, bilas dan bersihkan badan secukupnya. Perkara yang dianggap biadap disini adalah jika anda masuk ke kolam air panas dengan adanya lebihan shampoo yang tidak dibersihkan di badan.

13. Dimulakan tempat sauna

Di tempat kawasan mandi, akan terdapat bilik sauna ataupun jakuzzi air panas untuk sekadar warm up. Untuk masuk ke dalam jakuzzi ini, peraturan adalah sama untuk mandi di onsen iaitu perlu berbogel. Tuala kecil hanya boleh diletakkan di atas kepala.

14. Tuala besar di benarkan

Jika anda membawa tuala besar selepas mandi, tinggalkan tuala disitu, ini kerana hanya tuala kecil sahaja yang dibenarkan untuk memasuki kawasan onsen.

15. Mandi di Onsen

Setelah anda memanaskan badan di dalam sauna ataupun jakuzzi, maka anda boleh terus ke Onsen. Selalunya terdapat beberapa Onsen yang mempunyai pelbagai suhu. Pilihlah suhu yang paling rendah dahulu, setiap 10 minit, pindah ke satu onsen sehinggalah yang paling panas. Kebanyakan onsen berada di luar premis. Maka jika musim sejuk, bayangkan anda berbogel dengan suhu negative sebelum anda masuk ke dalam kolam air panas.

16. Peraturan semasa menikmati onsen
Anda tidak boleh menyelam dan berenang. Membasahi rambut adalah dianggap kurang biadap. Membasahi tuala kecil dengan air panas Onsen adalah tidak boleh. Tuala kecil selalunya diletak di tepi ataupun diletakkan di atas kepala. Dilarang untuk membuang air kecil. Tidak boleh merokok. Kamera dan telefon di benarkan.

17. Nikmatilah kenikmatan onsen
Bersandar pada dinding kolam, nikmatilah onsen. Anda boleh berada di dalam onsen dalam 10-30 minit mengikut keselesaan anda. Anda juga boleh cuba memulakan perbicaraan dengan orang di situ. Kemungkinan onsen yang anda pergi adalah popular, maka, satu kolam air panas mungkin di huni dalam 5-6 orang serentak.

18. Bersih & Bilaskan badan
Setelah puas menikmati Onsen, anda bolehlah mandi sekali lagi. Setelah mandi, pastikan anda mengerikan badan anda secukupnya sebelum keluar ke loker persalinan.

19. Nikmati Susu botol
Aku banyak menggunakan masa untuk memerhati. Jadi, satu lagi budaya selepas menikmati onsen adalah minum susu botol. Susu botol MEIJI adalah dijual di premis Onsen tersebut, di ruang menunggu. Pergh, susu botol chocolate tersangatlah sedap! Bayangkan badan anda terasa ringan dan menikmati susu botol chocolate panas!

P_20151214_235730
Meiji - Chocolate Susu Botol
 
P_20151214_235822
Selepas menikmati Onsen, anda boleh memilih pelbagai minuman

20. Kekeluargaan / Persahabatan
Ini adalah diingatkan bahawa tujuan budaya Onsen di Jepun adalah lebih kepada mengeratkan tali kekeluargaan dan persabahatan. Anda mungkin akan melihat dimana ayah dan anak kecilnya bersama-sama di Onsen, dan semasa di kawasan mandi, si ayah akan memberus badan si anaknya. Terdapat juga sekumpulan rakan yang datang bersama-sama dan menikmati onsen sambil bergosip. Ini adalah budaya mereka. Tidak ada apa yang mengghairahkan bagi mereka. Jika anda mempunyai niat yang tidak baik dan mempunyai perasaan ghairah, anda dinasihatkan untuk tidak menjejakkan kaki disini kerana takut anda tertangkap ataupun ada aduan terhadapa anda, masalah besar akan menimpa anda.

P_20151215_000851
Oyuba Onsen dari luar

Kesimpulan
Tak semua yang datang ke Jepun berani mencuba pengalaman Onsen ini. Ini adalah kerana budaya berbogel negara tersebut. Tetapi jika anda ingin mencuba, maka diharapkan tips ini membantu. Mana lah tau anda tersebut keseorangan. Orang Jepun tak kenal anda pun kan? Biarlah pengalaman itu mengajar kita erti kehidupan.

Nasib baik aku berseorangan di sini, jika dengan rakan-rakan, mungkin kami akan pergi, tetapi akan dibuat perjanjian dimana tidak akan menceritakan apa-apa selepas keluar dari premis tersebut.

26 January 2016

Hotel Review - Citadines Uplands Kuching


I decided to spend time with my family at one of the serviced apartments hotel in Kuching. This serviced apartments, I can say it is quite new. So when I told them that I already booked a room, they really do not have any idea where is this apartment until I brought them here.

Place: Kuching, Sarawak, Malaysia
Price: RM 300+ (Agoda) per night for 1 apartment with 2 bedrooms
Address: No 55 Jalan Simpang Tiga 93350 Kuching Sarawak
Phone: +603-20322821



LOCATION

It is not really situated at the center of Kuching, around 6.5km from the Waterfront. But it is situated just in front of The Spring Shopping Mall, which is excellent where you only need to cross the overhead bridge. Now, the new biggest shopping mall in Kuching, VivaCity Mega Mall just opened 3km from this hotel. It takes about 10min of drive to reaching Kuching Town (waterfront). The taxi ride will cost about RM17 during the day and about RM25 at night. Take a short stroll behind the hotel building and you will see a number of local cafes serving mouth-watering local and asian delights at a cheap price. There is a convenience store on the 1st floor but closes at about 8pm or earlier. There is also a 24hr foodcourt about 2min walk from the building. 
 STAFFS

The check-in was a breeze and the front desk staff were accommodating and efficient. At the swimming pool, I did not see any staff on watch. So, just watch out your children.
 

ENVIRONMENT

The environment is good for your family. As I am living in Kuching, staying here felt like I was really far from my home.


FACILITIES

The rooms were extremely spacious and were equipped with a fully functioning kitchen and cable TV - which came in extremely handy on rainy days. They also provided the DVD player and Hi-Fi. The Masterbed room come with own TV and bathroom. So, basically, there are 2 bathroom in the hotel. We did not use their kitchenette as we worry it had been used to cook non-halal meal before. But the have stove, microwave, refrigerator and others. It was fine for us as we have a car and can drive to restaurant if we are hungry.

Their swimming pool is enormous. I am impressed really. It comes with 3 pools. One is for adult and quite long, one more is for children, and one more is like jacuzzi but without hot water. Really nice. I am sure your children will spend most of their stay at the swimming pool.

At the swimming pool area, it provided the BBQ facilities. They also provided gym facilities which is quite good. So you will not miss your work out during your vacation.

Wi-Fi, not that fast. That's all I can say.



BREAKFAST

When you stay at the 2 bedroom apartment, you will get free breakfast for 4 adults and 2 children. Variety of food is limited and quality is moderate. You need to claim the breakfast voucher at the hotel reception before you go to the breakfast every morning.

SECURITY



It is quite safe. The lobby of the hotel is situated at the upper ground of the mall. To go to the hotel floor, you need a room card for the elevator. 




CONCLUSION


My family love this hotel, so am I. They had fun playing with the swimming pool. It is worth a money spend. So, if you have a big number of group, I recommend you to stay here.

RATING

Agoda: 7.8/10.0
Booking.com: 8.20/10.0
TripAdvisor: Rank #6 out of #47




Disclaimer: This is the honest review after my stay in this hotel. My stay was by my own expenses and not sponsored by any agencies/company. 

24 January 2016

MUD KL The Musical Theater You Cannot Miss When You Travel in Kuala Lumpur


When I decided to go KL for transiting before I fly to Indonesia, I booked MUD KL The Musical Theater ticket trough online. The musical theater performance held twice everyday throughout the year. I booked the ticket without any ideas what the theater is all about. I didn't checked their website. I just clicked it and I thought it must be good to spend my night in KL before my backpacking journey.

Because I had my dinner at 7.30pm, and at 8.00pm the taxi picked me up. Unfortunately there was a heavy traffic jam around KL. I ended up 10 minutes late to the show. That's mean I missed the opening of the show.


When I arrived at the counter, the first question was "Can I enter the hall?". Luckily yes! They checked my name in the system because I bought online. The ticket is RM60 and RM45 (For Mycard holder) but I pay for RM50, it must be credit card or weekend. I don't know.

As I late for 10 minutes, I took for some time to calm down and to catch and understand the story line. You can take a photo but no video recording is allowed.



I am surprised the lead actress is one of my friend back in university. She and I were in the same dance team 8-9 years ago. I am proud of her. 

What a love about this musical is their performance. Even though they look young, but they are quite good. The props and the stage effect also amazing. The songs and the dance choreographs are spectacular. It reminds me those day where I was actively involved in the art activities when I was a student. 



The story line is all about the history of Kuala Lumpur. Some of it I never knew. When talking about Malaysia, of course there are all about the diversity of culture. You can see Malay, Chinese and Indian in one community.

The show is about 60 minutes. The audiences may have a chance to take part in the theater. It was kind of fun. I was taken part at the extinguish the fire scene, and I was like "What the hell I am doing", but who cares.



One thing may spoil the show, the hall is too hot. I know that the audiences were not more that 15, it seem that they slow the air-conditioning. With the stage lighting, the hall become really hot and I was not really comfortable during the show. Plus, I need to take part in some scene, which made me sweating!


At the end of the show, you will have a chance to take photos with all the casts. Don't it sound fun?

Is it my RM45 worth it? If you want to spend some time with the watching the musical, well, I can see it's worth. You might learn some new knowledge though.

Me with the casts. Thank you!

09 January 2016

Where to Eat? - Koh Pangan - Halal Food Guide at Koh Pangan, Thailand


I had spent almost 1 week on this crazy island. For real, this was my 2nd time in here and it is still awesome place to chill. Forget about those crazy party, let us focused on the HALAL food. Finding HALAL food in Koh Pangan is not that easy like Krabi or Hat Yai or Surat Thani town itself. This is because the Muslim in this island is really minority.
 
To get HALAL food easily, first you must have your own transport. You can spent around 150baht to 200baht per day for motorcycle rental. All the motorcycle is auto. But to rent a motorcycle, most probably you need to submit your passport and they will hold your passport until you return the vehicle. But be extra careful, there are some case that the company will claim the motorcycle was damaged by you and they will ask you compensation, if you not pay the damage you will not get your passport. My recommendation, rent the bike through your hotel/hostel
 
If you think to get HALAL food around the mosque, you are wrong. I had been there to the mosque. 1st, I am quite shocked with the mosque condition. 2nd, there were no HALAL food shop around the perimeter of the mosque.
 
Bhan Tai area Map, you can see there showing "Mosque"

At this junction, you can find Koh Pangan map showing Mosque and where you are now, took the right road less than 1 minute, the mosque is in your left

Where you can find the mosque? Actually, I had passed by the mosque few times without I realize that is the mosque I was looking about. It is situated next to the road of Ban Thaai to Had Rin. Assume you start from the Big C, go straight until you passed 2 units of 7 eleven (1 at the petrol station, and 1 more near the Jungle Party junction), then straight more there will 2 roads (on the left, to the Sramanora Waterfall Party, and you can find Map signboard, then right road will go to Ban Thai). Choose the Ban Thai road, and around 30 second on your left, there is a Mosque!
 
The mosque in Koh Pangan


Back to the main topic, where can you get Halal Restaurant in this Full Moon Party Island, Koh Pangan?

1.    MAKANAN HALAL – Makanan Halal is actually Malay translation for “Halal Food”. I called this shop this name because it is the only sign I understand. Location in Ban Tai, to find this shop, assume you drive from Makro to the Big C, after 30 second you passed by Big C, on your left is where this restaurant located. They also provided prayer room. Last time, I just came back from party then went to this shop, and this time also they played the Al-Quran reading voice, can you imagine how guilty I am? Their price is affordable, most of the menu around 50baht.

At MAKANAN HALAL, Shrimp Paste Fried Rice, 50 baht

At MAKANAN HALAL

At MAKANAN HALAL, Chicken Pad Thai, 50 baht

Chicken Ginger with Rice, 50 baht
 
2.    FRIED CHICKEN SHOP BAN TAI – No, this is not this shop called, the name is in Thai which I can’t read. Its selling fried chicken, like wings and boneless chicken. Yummy!! I had passed-by this shop few times before I found the HALAL symbol. I was very excited and bought a few chicken for my picnic at the beach. Situated also in Ban Tai, it is between MAKRO and BIG C, on your left. Just carefully observed each shop you might missed it.
Fried Chicken Shop Baan Thai, between Makro and Big C

3.    MATEO Restaurant – This restaurant called Mateo, and its situated at the beach front and the wind here is so refreshing. The price at this shop a little bit higher. The restaurants actually a wooden house. To find this restaurant a little bit tricky. This restaurant is situated at the kite surfing area. I assumed you already found the mosque (read above introduction), the mosque on your left, keep driving straight. Less than 5 minutes, on your left you see signboard of “SARONG CAFÉ & Guesthouse, Bar & Restaurant”, then 2 second from there, stop, look at your right, there will be a sign “MUSLIM RESTURANT” or Kite surfing. Turn to that road, at the end of the road, park your vehicle, the restaurant is the 1st shop you will encounter.
5 minutes from Mosque, on your left, you will passed Sarong & Cafe

Less than 10 second after Sarong & Cafe, at your right, there will be junction with a lot of signboard. Turn right into this junction.

MATEO Restaurant, at the beachfront

White Tom Yam, popular dishes in Thai


4.    THONG SALA area – At Thong Sala, you can go to the PANTIP market every night. There are various foods you can find over there. There 1 HALAL fried chicken shop there, how to recognize, look up at their stall roof, the Muslim shop they have Al-Quran written around their stall, and no, they not wearing Hijab. Others, there are HALAL KEBAB, actually 2 of it. There is also Vegetarian Food Stall. I love the sushi stall which all sushi is only 10baht. Only seafood sushi are here, no meat involved. I also asked them about is there any mix of alcohol, they said no. So, if you confident, you can try the sushi if not no need. 1 more thing you can eat is a Mango Sticky Rice. Yummy!

Sticky Mango Rice, do not choose the blue, the taste is weird

Halal Kebab

Pantip Market, at Thong Sala

10 baht each sushi

Fried Chicken, this one is not HALAL. HALAL fried chicken shop is in front of this stall.


5.    THAI PANCAKE – Who doesn't love these pancake?? Where the bananas and nutella mixed together as the topping. 1 word: Heaven! .You can get Thai Pancake in front of BIG C in Ban Thai. There are 2 Muslims shop over there, 1 for pancake and 1 for the juices.

6.    7 Eleven – At some shop, you can find Halal Instant noodle. Just check carefully and 1 by 1, the HALAL sign at each product is really obvious.

 
If you have any shop you can find in Koh Pangan, you can comment ya so we can help our Muslim friends!