19 October 2015

Singapore - Where to Eat? - Cheap Halal Buffet Restaurant in Singapore

 

SAKURA INTERNATIONAL BUFFET RESTAURANT

Sebulan lebih aku berada di Singapura kerana kerja, 3 kali dah aku pergi makan kat sini. Nama restoran ini adalah SAKURA INTERNATIONAL BUFFET. Terdapat beberapa cawangan restoran ini di sekitar Singapura. Aku hanya mencuba di satu tempat sahaja, iaitu cawangan di SAFRA berdekatan dengan Jurong Point Mall disebabkan berdekatan dengan aku tinggal.
I had stayed in Singapore for a month because of work, 3 times I had been to this restaurant. This restaurant called Sakura International Buffet. There are a few of branches around Singapore. I only tried at one branch only, at SAFRA near to Jurong Point Mall because near where I stayed.



Bayaran untuk seorang untuk makan malam adalah sekitar SGD34++, walaupun jika ditukar ke duit Malaysia ia adalah boleh dikatakan mahal, tetapi harga ini adalah sangat murah untuk restoran di Singapore. Kebanyakan hotel 5 bintang disini menawarkan buffet dengan harga SGD50-SGD70 untuk makan malam seorang. Memang tidak hairan jika di restaurant ini sentiasa penuh.
Price for 1 person for dinner buffet is around SGD34++, even though if you convert to Ringgit Malaysia it is quite expensive, but this price is consider cheap for the restaurant in Singapore. Almost 5 stars hotel here offering the dinner buffet around SGD50-SGD70. No wonder this restaurant always full of people.

Kepada penggemar makanan Jepun seperti Sushi & Sashimi, sudah tentunya makan disini adalah seperti syurga makanan. Banyak pilihan sushi disediakan. Sashimi pula semuanya segar-segar belaka.
To Japanese food lover like Sushi & Sashimi, of course eating here is like foods heaven. There is a lot of Sushi to choose. All the fresh Sashimi been served.


 


Terdapat juga pilihan menu BBQ, di mana KETAM gergasi juga dihidangkan. Ketam gergasi adalah sangat mahal, tetapi jika anda makan disini, anda bolehla makan sebanyak anda suka.
They also having the BBQ menu, where the King Crab also been served. King Crab is very expensive, but if you are eating here, you can eat as many as you want.


Pelbagai jenis dim sum juga dihidangkan. Aku adalah peminat dim sum. Bukan senang hendak mendapatkan dim sum HALAL di Singapura, dekat Malaysia pun susah.
Variety of dim sum been served. I am dim sum fan. It is not easy to get HALAL dim sum di Singapore, same goes in Malaysia.


Makanan traditional Melayu juga disediakan seperti SATAY, rendang, kuah kacang dan sebagai. Tidak lupa pula makanan India.
Malay traditional food also been provided such as Satay, rendang, peanut sauce and many more. Not forget to mention Indian food.




Untuk pencuci mulut, disediakan pelbagai perisa ais-krim, buah-buahan, jeli, pudding, dan aneka rasa kek. Terdapat juga pencuci mulut berasaskan durian seperti muffin dan pelat.
For the desert, a lot of ice-cream, fruits, jelly, pudding and variety of cake. Durian based desert also provided such as muffin and “pelat”
 



Apa-apapun, nikmatilah makanan di sini!
Anyway, enjoy the food here!

18 October 2015

Dubai: Where to visit in 5 hours?

   1 comment     
categories: 

Dubai Guide – What can you visit in 5 hours


Jika anda hanya mempunyai kurang daripada 5 jam di Dubai, ke manakah anda patut lawat? Tidak mustahil jika anda mengikuti guide ini.
If you have only less than 5 hours in Dubai, where should you visit? It is not possible if you follow this guide.


PENGENALAN
INTRODUCTION



Pada trip Dubai yang lepas, aku telah selamat di Dubai pada jam 11 malam dan penerbangan seterusnya adalah keesokan harinya pada jam 2.30 petang. Aku sampai ke kaunter imegresen hampir jam 12 malam dan perkhidmatan Metro telah pun tamat.

My last trip in Dubai, I safely arrived in Dubai around 11pm and my next flight was around 2.30pm the next day. I reached immigration counter almost 12am and the Metro service had been closed.

Rancangan awal aku adalah aku akan bermalam di Dubai Youth Hostel (RM100+) semalam untuk bilik dorm. Tetapi disebabkan perkhidmatan Metro telah tamat, jadi aku terpaksa untuk menukar rancangan segera dan “make it work”.
My early plan was that I will overnight at Dubai Youth Hostel (RM100+) for dormitory. Because of the metro closed, I need to change my plan immediately and make it work.

Aku tidak mahu menggunakan perkhidmatan teksi disebabkan aku mahu mengurangkan kos. Jadi aku mengambil keputusan untuk bermalam di Dubai Airport, dan the next morning, terus melawat bandar Dubai.
I do not want to use taxi as I was on budget. I decided to overnight at Dubai Aiport and the next morning will start visiting city of Dubai.

Tidur di lapangan Dubai adalah sangat tidak selesa. Anda cuma boleh tidur di kerusi di ruangan ketibaan. Kerusinya mempunyai tempat meletak tangan sebab itu membuatkan anda tidur dengan keadaan yang tidak selesa.
Sleeping at the Dubai airport was uncomfortable experience. You only can sleep at the chair at he arrival hall. All the chairs had been attached with arm rest which made your sleep horrible.

Sempat aku menikmati Burger King di airport, harganya mahal, lebih kurang RM50 satu set *pengsan*. Apakan daya perasaan dah membuak-muak untuk makan burger.
I was having my supper at the Burger King, very expensive, around RM50 for 1 set of meal *fainted*. What can I do because I really wanted to have burger!



Pagi telah menjelma, aku bangun dalam jam 6.30pagi. Bersihkan diri di tandas dan mula bergerak ke Metro station jam 7pagi. Aku kena balik semula ke airport dalam jam 12 tengahhari. Jadi aku hanya mempunyai masa kurang daripada 5 jam.

In the morning, I woke up around 6.30am. Clean myself at the toilet nearby and went to Metro staton around 7am. I need to go back to the airport around 12pm. So I only had time less than 5 hours exploring the city.

 

Metro Station


Aku belikan NOL card SILVER berharga AED25, nilai di dalam kad adalah AED19. NOL card adalah amat sesuai untuk visitor yang mempunyai masa yang singkat di DUBAI. 

I bought NOL card Silver which cost AED25, the inside value is AED19. NOL card is really suitable for the visitor which have less visiting Dubai.


Silver NOL Card
Dubai Metro route
Inside Dubai Metro

 
Tempat-tempat yang dilawati dalam 5 jam
Places that you can visit in 5 hours

1.    Dubai Mall
(Metro Airport Terminal 3 – Dubai Mall, 14km, 30 minutes, AED2.30)

Hendak ke Dubai Mall daripada airport adalah sangat mudah. Cuma berhenti di stesyen Dubai Mall daripada airport. Dubai Mall adalah sebuah pusat membeli belah yang sangat besar dan mempunyai banyak jenama-jenama terkenal disini. Aku sampai di Dubai Mall pagi, kebanyakan kedai-kedai belum buka lagi. Di dalam Dubai Mall ini jugalah tempat anda untuk membeli tiket ke Menara Burj Khalifa. Anda juga boleh membeli cenderahati di sini.

To go to Dubai Mall from airport is easy. Only stopped at the Dubai Mall station. Dubai Mall is one of the biggest shopping mall and many of the branded shop here. I arrived at Dubai Mall in the morning, most of the shop still closed. Inside this mall is where you can buy the ticket to the Burj Khalifa’s observation deck. You can buy some sourvenier in here.


Inside Dubai Mall

 
2.    Area outside Dubai Mall to take photo with Burj Khalifa

Jika anda mengikut papan tanda menuju ke Dubai Fountain , maka anda sampailah di kawasan yang strategik untuk bergamba dengan bangunan Burj Khalifa. Siapa yang tidak mahu bergambar dengan bangunan tertinggi di dunia inikan. Malang sekali, musical fountain dia belum lagi beroperasi. Di kawasan ini juga menariknya terdapat bangunan unik seperti Souk Al-Bahar.

If you are following the sign of Dubai Fountain, then you will arrive at the most strategic places to take photo with Burj Khalifa building. Who does not want to take photo with the tallest building in the world right? Too bad, there was no musical fountain operated. Around here, there are unique bulding called Souk Al-Bahar.

 
Burj Khalifa, tallest building in the world

Souk Al-Bahar

3.    Jumeirah Mosque
(To get here: From Dubai Mall stop at Al-Jafiliya station, AED2.30, then cross the bridge, take X28 bus, Jumeirah Mosque is 4th stop from Al-Jafiliya station)
Lawatan seterusnya adalah ke Jumeirah Mosque. Masjid ini adalah salah satu mercu tanda Dubai dan sangat popular di kalangan pelancong. Kenapa dia popular? Kerana masjid ini menawarkan program guided tour untuk pelawat setiap hari pada jam 10am. Bayaran Cuma AED10, pendaftaran bermula pada jam 09.45 pagi dan ditutup pada jam 10.05 pagi. Untuk pengetahuan semua, Jumeirah Mosque adalah diantara 2 masjid di UAE yang terbuka kepada non-muslim, satu lagi masjid adalah di Abu Dhabi iaitu Sheikh Zayed Grand Mosque.

The next vising is Jumeirah Mosque. This mosque is one of the famous Dubai landmark. Why? Because this mosque offered a guided tour everyday at 10am. The fee only AED10, the registration start from 9.45am  and close at 10.05am. For your info, Jumeirah Mosque is one of 2 mosque in UAE that opened to non-muslim, 1 more is at Abu Dhabi, which is Sheikh Zayed Grand Mosque. 


Jumeirah Grand Mosque

4.    Burj Arab
(To get here: Ride X28 bus from where you arrive at Jumeirah Mosque, go out after the 7th stop from the Jumeirah Mosque, station called “Wild Wadi”, please do not stop at Burj Al Arab Hotel)
Jangan lupa mengambil gambar dengan bangunan yang unik ini dan salah satu hotel yang termahal di dunia. Untuk kawasan mengambil gambar yang strategik, ikut jalan melewati belakang Jumeirah Beach Hotel, belok kiri di simpang yang pertama.

Do not forget to take picture with this unique building and one of the expensive hotel in the world. For the most strategic places to take picture, go backward past the Jumeirah Beach Hotel, turn left at the first road.


Burj Al Arab
 
5.    Dubai Museum & Fort Al Fahidi

(To get here, ride X28 back to Al-Jafiliya Metro station, using metro, stop at Al Fahidi Station, around 6 minutes, AED 2.30)
Daripada stesyen Al-Fahidi, anda perlu berjalan lebih kurang 10 minit ke Dubai Museum. Anda boleh bertanyakan dengan orang sekitar untuk ke museum ini. Di sepanjang perjalanan, akan melewati kawasan kedai yang menjual barangan ciplak yang berkualiti tinggi beserta dengan kedai emas. Tiket masuk ke Dubai Museum adalah AED3. Untuk melihat kawasan Fort Al-Fahidi adalah percuma. Fort Al-Fahidi adalah salah satu kawasan bersejarah dan Menara disitu dibina pada tahun 1791 untuk mempertahankan bandar dari ancaman luar.

From the Al-Fathidi station, you need to walk around 10 minutes to Dubai Museum. You can ask around to get to this museum. Along the way, you will pass the shop that sells high quality fake branded items and gold shops. Entrance fee to Dubai Museum is AED3. Entrance to Fort Al-Fahidi area is free. Fort Al-Fahidi is one of the histrocal places and one of the tower been built around 1971 to defend the city against invasion.


Al Fahidi Souk
Dubai Museum
Dhow Boat - Tradition wooden ship Bur Dubai

Al Fahidi Fort
Local restuaurant in front of Dubai Museum

Sila berada di lapangan terbang 2 jam sebelum keberangkatan anda disebabkan lapangan terbang di Dubai adalah salah satu yang tersibuk di dunia. Sudah tentunya anda tidak mahu terlepas penerbangan anda bukan. Diharapkan guide ini membantu. Enjoy Dubai ya!

Please be at the airport 2 hours before your flight because Dubai airport is one of the busiest airport in the workd. Of course you do now want to miss your flight. Hope this guide helps. Enjoy Dubai!

With my fans in Dubai. Enjoy!

11 October 2015

Review: Jetstar Airways - Is it fun?


Aku berpeluang untuk terbang dengan menggunakan pesawat A320 Jet Airways, dari Singapura ke Kuala Lumpur. Ini adalah pertama kali aku terbang dengan menggunakan airlines ini.

I got a chance to fly with flight A320 by Jet Airways from Singapore to Kuala Lumpur. This was my first time to fly using this budget airlines.


Apa yang aku boleh katakan, Jet Airways adalah sangat ringkas. Pakaian seragam krew kabin mereka adalah kasual.Di dalam pesawat seolah-olah menaiki pesawat AirAsia dengan kerusinya yang berwarna hitam.

What I can say is, Jet Airways is a simple airlines.  Their cabin crew’s uniform is casual. In the flight, it seem I was in AirAsia flight because the chairs are black in colour.


Semua menu makanan panas adalah halal tetapi untuk penerbangan ini, masakan panas tidak disediakan kerana masa penerbangan yang singkat kurang daripada satu jam. Jadi aku hanya membeli sandwich sebagai ulas perut sebelum tiba di Kuala Lumpur.

All the hot meals are Halal, but for this flight, the hot meals were not available because it was a short flight less than 1 hour. So, I just ordered a sandwich as my light meal for my stomach before I reached Kuala Lumpur.


Bagi harga makanan, harganya adalah 3 kali ganda daripada harga pesawat Malaysia mereka menggunakan matawang Singapore Dollar.

For the meal price, it was 3 times from the Malaysia flight, because it was using the Singapore Dollar.


Alhamdulillah, perjalanan adalah lancar! Adakah penerbangan ini seronok? Ia hanyalah penerbangan biasa sahaja.

Alhamdulillah, it was a smooth journey! Is it fun? Well, it was a normal flight.

 






06 October 2015

Myanmar Backpacking Video

   No comments     
categories: ,
 

This is my backpacking video during my trip in Myanmar. Happy watching!

09 September 2015

Terbang dengan iFly Singapore

   1 comment     
categories: 



Anda ingin terbang?
You want to fly?

Jika anda berkunjung ke kota keriangan Sentosa di Singapura, jangan lupa untuk meletakkan "iFly Singapore" di dalam senarai kunjungan anda.
If you are going to the theme park of Sentosa in Singapore, do not forget to put "iFly Singapore" in your bucketlist

iFly adalah salah satu activity yang seakan "Skydiving" tetapi tanpa risiko untuk terjun dari atas langit, sesuai untuk orang yang gayat tetapi ingin merasa terbang seperti burung di awan-awangan. Anda akan terbang di dalam terowong angin yang terbesar di dunia ini.
iFly is one of the activity similar to the "Skydiving" but without a risk to jump from the sky, and suitable for Acrophobia but want to fly like a bird in a sky. You will fly inside the biggest wind tunnel in the world. Awesome!

iFly Singapore terletak di "Beach Station" iaitu di stesen yang terakhir untuk Sentosa Ekspress. Anda juga boleh menempah jadual melalui laman web mereka iaitu di iFly Singapore dan terus membuat bayaran.
iFly Singapore is situated at the "Beach Station" which is the last station for the Sentosa Ekspress. You can book your schedule at their official website which is iFly Singapore and make the immediate payment.
Sebenarnya iFly Singapore telah lama menjadi impian aku. Trip Singapore lepas tak sempat hendak mencuba aktiviti ini. Disebabkan aku mempunyai banyak masa di Singapura pada kali ini (30 hari), aku mencuri sedikit masa untuk aktiviti ini.
Actually, iFly Singapore had been in my bucketlist for a long time. My last Singapore trip I did not had time to do this. Because I have more time in Singapore during this time (30 days), I spent a little time for this activity.

Pendaftaran dan bayaran secara online dilakukan dua jam sebelum. Nasib baik jadual tidak penuh. Aku mendaftar untuk terbang pada jam 9.30 malam. Jadi anda haruslah check-in satu jam sebelum jadual anda terbang untuk taklimat dan video keselamatan.
Registration and payment is done online 2 hour before my schedule time. Luckily the schedule not full. I booked for fly at the 9.30pm schedule. You must check-in at the counter 1 hour before your flying time for briefing and safety video.

Di laman web iFly, anda bolehlah memilih untuk terbang sebanyak 2 kali atau 4 kali. Aku mengambil pakej terbang sebanyak 2 kali iaitu berharga 119SGD. Sekali terbang lebih kurang 1 minit. Jadi 2 sesi anda akan terbang 2 minit.
At the iFly web, you can choose to fly for 2 times or 4 times. I took the package for flying 2 times for 119SGD. 1 flying session is about 1 minute. So 2 flying session means you will be flying for 2 minutes.

Berbaloi ke tidak dengan harga tu? Terpulanglah. Bagi aku, tak rugi aku nak cuba walaupun agak mahal. Sekali cukuplah kan. Selesai sesi 2 kali terbang, instructor akan menawarkan harga terbang EXTRA berharga 40SGD, tetapi kali ini dia akan bawak kita terbang tinggi.
Is it the price worth it? It is depends on you. For me, I feel worth it even though it was expensive. At least I tried once. After flying for 2 times, the instructor will offer you for the EXTRA flying session for 40SGD, but this time he will flying with you at very high. So much fun!

Aku boleh dikatakan seorang yang gayat, tetapi semasa terbang bersama iFly, memang gayat takda lah rasanya. Kalau banyak duit, nak je aku terbang banyak kali, seronok ok!
I am admitted that I am one of the Acrophobia, but when I flew with iFly, my fear does not felt. If I rich, I really want to fly many time. Really fun ok!

Sepanjang sesi bersama iFly, tiada camera dibenarkan. Jadi anda bolehlah membeli gambar ataupun video selepas selesai sesi anda terbang.
During the flying session, no camera allowed. So, you need to buy the photos and videos after your flying session done.

Ini abam nak payung video abam terbang...
Here is my flying videos for the last session...
  

17 May 2015

Myanmar 1.0 - Episode 10 - Mandalay, Sunrise at U-Bein Bridge

 


Dah cecah tengah malam. Semua mengucapkan selamat malam kerana semua ada agenda masing-masing pada awal pagi dan iolz kena bangun jam 5 pagi untuk pergi melihat matahari terbit dan memulakan misi menjelajah Mandalay. 

Tepat jam 4.30 pagi iolz dah bangun. Terima kasih kepada handphone nokia iolz yang masih guna ringtone polyphonic. Cuma itu jer yang dapat buat iolz bangun. Kalau samsung ataupun handphone zaman sekarang, memang susah nak bangun. Mungkin ringtone yang tidak sesuai. Semakin lena dibuatnya. Iolz pun taktau kenapa diaorang buat alarm guna suara sungai-sungai & cengkerik.




Iolz buat apa yang perlu pagi itu. 10 minit sebelum jam 5 pagi, iolz dah terpacak kat lobby di bawah. Sepatutnya termasuk iolz, 4 orang yang akan ikut trip sunrise ini. 5 minit kemudian, 2 sekawan dari China muncul, prempuan. Cuma tunggu sorang lagi awek Korea. Setahu iolz awek Korea tu sama bilik dengan iolz, dan iolz tengok tadi dia memang lagi tidur. 

Dah jam 5, awek korea tersebut tak muncul-muncul, jadi anak owner pergi kejutkan dia di bilik. Tetapi anak owner bagitau kita orang yang awek korea tersebut kurang sihat dan tidak dapat ikut kami pada pagi itu. Jadi maksunya 15,000 kyat di bahagi dengan 3 orang sahaja untuk trip sunrise. 




Weolz memulakan perjalanan. Rupanya tak guna taksi pun, weolz guna van GH tersebut. Drivernya adalah owner GH itu sendiri. Hahaha. Pandai ko cari duit kan. Sewaktu weolz berhenti semasa lampu isyarat, tetiba van kami terserempak dengan John & Amy yang menunggang motorsikal. Mereka pun hendak pegi melihat sunrise. 

Owner tersebut menegur John dan menyuruh John mengekori van weolz. Dia kenal John sebab pagi tadi John mintak arah macam mana nak pegi ke U-Bein Bridge. 

Untuk aktiviti sunrise dan sunrise, semuanya berlaku di U-Bien Bridge. Situ memang cantik. Ada jugak yang hendak melihat dari Sagaing Hill, tetapi uolz kena tahan stamina yer, Sagaing Hill tu memang tinggi nak naik tangga. 




Hendak ke U-Bien Bridge rupanya sangat jauh jugak. Iolz tak boleh tahan sebab masih lagi mengantuk, memanglah tidur di dalam van sambil dibuai mimpi indah. Sesampai weolz di U-Bien Bridge, hari masih lagi gelap. Tapi iolz terus cepat-cepat mengambil tempat yang sesuai untuk mengambil gambar sebab iolz tadi tempat ini akan dipenuhi dengan pelancong lain. 

Mula-mula iolz tak tau sangat nak cop tempat kat mana, iolz jalan kat atas jambatan tu sampai kat tengah tapi iolz tengok ramai yang berkumpul kat bawah jambatan. Jadi iolz patah balik dah ikut serta orang lain. 

Matahari mula memunculkan, permandangan gelap bercampur dengan cahaya matahari terbit ini sungguh indah. Cantik sekali. Uolz boleh menyewakan bot untuk pergi ke tengah sungai dan mengambil gambar dari situ. Tapi bagi iolz, di tepi jambatan itu dah cukup, gamba pun dah menarik. Tipsnya untuk sunrise, sila berkumpul dekat dengan pokok tunggal yang takda daun kat situ.

Of course iolz tidak akan melepaskan untuk berselfie, di dalam iolz memegang monopod, undur punya undur, tetiba satu kaki iolz terjatuh masuk ke dalam satu lubang. Mula-mula iolz agak takut sebab takut lubang tersebut adalah lubang tempat tinggal reptilia. 

Bila iolz angkat kaki iolz, iolz nampak kaki iolz kekuningan... Haiiyooooo... Taikkk uolzzz..... Makk gelii.... Terus pengsan dan guling-guling masuk sungai. Tetiba teringat kisah Pak Pandir yang slalu diceritakan semasa di sekolah dahulu. Kisah Pak Pandir berjalan dan tetiba terserempak dengan benda kuning, jadi dia cuit dan rasa benda kuning tersebut lantas dia berkata “Ohw, taik rupanya, nasib baik aku tak pijak”…. Errkkkk



Di dalam iolz mencuci kaki iolz ala2 cover-cover sebab tak nak orang tengok, sempat lagi mata iolz melihat sekeliling kot-kot ada yang memerhati gelagat iolz. Haiyo, iolz dahla vogue, kaki penuh taik uolzzz….. matilaaa terus suey hidup 40 malam. Ini mesti sumpahan mak enon yang dengki dengan iolz travel ala-ala backpacker yang ada crown.

Dah cuci kaki iolz, tapi masih lagi rasa-rasa geli, *ewww*, iolz gigihkan lagi untuk mengambil gambar sehinggalah matahari muncul sepenuhnya.

Bila dah habis fenomena matahari terbit, iolz pun basuh lagi kaki tapi kali ini ala-ala cover macam puteri mahu bersantai di tepi tasik. Ko mampu? 



Bila iolz dah rasa puas ambik gambar yang banyak, iolz lihat jam 7.15 pagi. Jadi iolz pun pergi balik ke van weolz. Yang lain belum Nampak kelibat, jadi iolz pun sempat lagi posing-posing duck face di sekitar.

Dalam beberapa minit, 2 China dolls tu sampai, jadi weolz pun mula balik ke GH weolz, tapi dalam van tu nasib baik lah tak bau busuk kaki iolzz…. Hahahha

Sampai kat GH 10 minit lagi jam 8 pagi, iolz terus masuk bilik, mandi bunga sebab jam 8.30 pagi iolz ada lagi tour 3 cities. Tersangatlah gigih…

Bersambung....