10 May 2010

Backpacking: Day -ve1 (Kuching)

   No comments     
categories: 
Today is 9th May 2010

9th May... Happy birthday to my lovely kakak... and also my lovely niece, Norel....

Tomorrow I will be starting my journey to Singapore, Vietnam and Cambodia. Terlalu banyak cabaran yang perlu aku tempuh 1 hari sebelum aku berangkat pergi. Adakah ini petanda-petanda baik atau buruk?

Entahlah....

Chapter1: Shopping untuk keperluan traveling
Banyak benda yang perlu aku bawak. Dengan hanya sebuah bag-packing yang ala-ala mendaki bukit itu, 50L+10L yang sengat gedabak besarnya malah lebih besar dari aku... hahha.

The first thing yang aku nak beli adalah SANDAL. Inilah aku menyebabkan aku dalam delima, whether aku nak bwk hanya sandal or hanya kasut or both of it. Akhirnya aku membawak kedua-duanya. Tetapi majornya aku hanya menggunakan sandal, kasut for in case ada member2 nak bawak pegi tempat yg memerlukan sepatu adidasku.. Akhirnya aku membli sandal Adidas yang new arrival itu berharga RM179..harap2 boleh tahan lasak...

Second things, alat2 grooming. Sememangnya memang alat2 grooming aku cukup, tapi aku just nak bawak saiz yang comey-comey sahaja... kalo boleh 100ml setiap tu jee... enough... tak nak berat2....

3rd things... Ubat-ubatan...if you are going to backpack, do not forget ubat-ubatan... in case la... yang perlu ada seperti Panadol solution, diaflam, minyak angin, Plaster, antiseptic, sanitizer...penutup mulut.... semuanya lengkap...

4th... buku-buku guide perlu...map perlu belii.... tapi sesiapa nak canggih, gunalah GPS... hehehe.. beli kat MPH.... dalam beratus2 jugak aku belanjaaa...duit lagiii....

Chapter 2: Dugaan
Terlalu banyak dugaan semalam dimana selepas aku balik dari shopping, aku telah officially terlibat dalam car accident.

Bushhhhh!!, bunyi kereta Dmax Isuzu aku. Aku melanggar kereta Hilux. Sama-sama... chisss... memang salah aku... scrath kreta ituu.... so aku bayar cash ngan org tu dlm RM250 (selepas tawar-menawar). Kesian betul aku ngan kreta aku ni, rak sampai 6bln, scratch sana-sini...sodeh!

Selepas dari kemalangan itu, mood aku terus downnnnnn..... memang downnn.... aku yang tau aku nak balik and i wanna be aloneee..

AKu balik rumah, terus aku baring atas lantai depan ruang tamuu... sebab "nyawaku gik beliang bah" first time accident.

Lalu aku terfikir... should I go for tomorrow... ? terus aku xda mood untuk packing, sesungguhnya aku memang tidak packing pun sampailah 20minit lagi nak pegi ke airport...

Chapter 3: Petunjuk baik?
Di dalam aku berperasaan sangat2 down (yalah, duit maok pakey melancong diberik ngan orang cina nok ku lantak tek!) dan dalam aku fikir2 should sik aku pegi, ....tut tut tut tut...
aku serahkan dgn flow.... manalah tau ada petanda-petanda baik yg aku sepatutnya pegi....

So, dalam 1jam jugaklah aku baring menelentang di ruang tamu. Sampailah mood aku bertambah baik, so aku onkan Tv aku, (sememangnya sudah lama aku tidak menonton tv! ntahlah, download lebih bagus). Terus terbukak movie kat HBO....

Movie apa tu? Lara Crofttt..... Tomb Raider... whuttt daaaaaaaa.... (dalam hatiku)... why? why?... dahla tengah-tengah scene si Lara nak pegi ke Cambodia, ke Angkor Wat... Memang kebetulan. Sebab aku memang akan traveling kat situu!

So dalam hatiku... this issit!! I will do it... this is the sign... (duhal sign nya tek crita tomb raider)!! tp dalam bersemangat2, mataku pun dah ngantok.. memang packing bukan hobiku (paling malas, suka last2 minit)

last-last, aku pun tetidoo and will wake up for the day im travellingg...

to be continue....

0 comments:

Post a Comment

Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you!