11 May 2010

Backpacking: Day1: Singapore (Day1)

   No comments     
categories: 
Date: 10 May 2010

1.Before bertolak ke airport

Before aku bertolak ke airport pagi tadi, bangun lewat! huh.....! sbb tido nyenyak setelah car accident... aku pegi office my father dekat MJC sana... print & photostat my tiket, insurance, passport and segala2 yg penting

Pegi ambil gamba passport! SNAP SNAP! in case diperlukan time di oversea. Untuk visa ka apa ka, jadi kelab ka...hehehe

Tukar currency, pegi Satok, firstly pegi MAYBANK, tanya kat costumer service lelaki yang gemok itu, tetapi dia menjawab dgn sangat kurang ajar, costumer service la sangat. aku tanya ada tukar MYR to SGD tak. Tapi voicenya bernada tinggi, terus aku blahhh! .. Terus aku pegi CIMB plak. Pegi costumer service counter, very the polite and professional. Tak macam Maybank ituu... Dier ckp diorang xda forex... sampai dia suruh pegi RHB lagi gitu.... Thumbs up for CIMB Costumer Service counter at Satok. The middle women yang pakai spec itu...

Dekat RHB, SGD no stock. Only USD.. so aku pun tukar lah USD... seberapa kerat jerrrkkk!!

Sempat pegi buat NAME CARD lagi.... ala-ala carik connection time travel kan, boley la ckp, this is my card. Card itu haruslah ada email, Facebook, no phone aku, YM, Skype, CS addrees aku... alamat blog aku... hehehhee

aku balik-balik rumah dah jam 2.00 petanggg... erkkk! aku kena pegi airport dlm 2.30.... dekat kuasa bulan, aku letak2 je ape yang patut dalam backpack aku itewwwww.......

2. Airport & In flight
Tiger Airways, warna kuning uniform diorang. Ni lah first time aku naek tiger airways. Oklah, Macam airasia. Tapi airasia punya seat lebeh selesa... leather seat, but tiger airways seat kureng sket... tapi Kuching-Singapore sekejap jeee... 1jam 15minit begituu jeee... Makanan pun dijual mcm Airasia.. but ada seating....! (airasia free seat)...

Aku just impress dekat flight attentand diorang. Cara diorang bercakap impressive, bukan nada yang kita slalu dgr dlm flight MAS ataupun Airasia. Tak tau nak gambarkan macam mana. Rugi aku tak rakam!.

3. Welcome to Singapore
Touch down Singapore dalam jam 6ptg lebey-lebey... dekat budget terminal. Not bad laaaa... aku risau je imegresen clearance. manalah tau ada masalah passport ke kan. Alhamdulliah, semua berjalan lancar. Im offficially in Singapore guys!
Manalah luggage akuu?
Immegresen clerance at Budget Terminal


4. Journey to the hostel
From budget terminal, ada free shuttle bus ke Terminal 2. Terminal 2 ada train untuk ke bandar-bandar utama. Tiket from airport to Bugis station RM2.60... change your money to smaller one at the counter. Tapi bagus, ada orang memang kerja dia guide-guide orang yang tak tahu sgt pakai mesin tiket itu... Bravo2!! gewd service....!!

Dari Changi Station, Tukar train kat Tanah Merah, kluar train sebelah kiri tau... then naeklah train sampai la ke Bugis station... Sampai kat Bugis station, train tu mcm di dalam Bugis Junction, jalan-jlan kejap kat area tu, ramai gak org...
MRT: Changi station... huge!

Ok,,,pastu kluar dari Bugis station, pegi bus station opposite Bugis station.... dekat Bugis street itu. Ambik Bus... Bus service very good lah!! memang ada route mcm naek train. very convienience lah! Sim Lim Square for S$1... only 2 stops..

From Sim Lim Square, walk to perak road for check in to the hostel. Aku dah reserve awal2 hostel kat hostelworld.com. Sampai aku ada gold card lagi, so aku tak dikenakan charge kalo aku nak tempah hostel2 kat dunia nieee....

5. Footprint Hostel
Nice hostel, so many people... but kinda like the environment. Walaupun kunci aku patah dan terlekat di dalam pintu itu, servisnya bagus sekali..hehehe.... aku tinggal dalam bilik 12katil, ntah sape2 dlm tu... ewww..... aircond mcm tak fuction punn... hehehe... but oklah..so far so good.. nih lah first time aku tinggal kat hostel....!

The hostel situated kat Little India. India? yes, the name memang describe tempat nih!!... very the mumbai... tetiba aku check tiket fligh aku betul ke aku sampai kat Singapore not India... hehehe

So, aku letak beg aku kat bilik, pasang cadar bantal & katil and aku main wi-fi dulu, sent sms to my parents using skype.. (murah!..aku dah top-up for USD10.. setiap msg ke HP cuma USD0.097 sahaja setiap msg. Daripada aku sent guna HP, tapi nombor yg sampai kat HP orang ada nombor HP aku.... best kan?) Facebook harus diupdate!

6. Bugis street
OMG!!... this street is awesomeee.... Murah murah! murah!!! nasib baek aku on shoestring (exception Burger King yg aku makan tadi!) Memang murah... bestttt...... macam petaling street, but more grand, ada aircond lagii........ Godek-godek kat area nih, then kol 10 banyak kedai2 dah nak tutup, so gua blah dulu.... then jalan-jalan sekeliling Little India

Fridge Magnet... aku dah beli .. 4 for $10..

Bugis street...the largest in Singapore... is it? dont knoww

At bus station opposite Bugis Junction

Murah gil-bab! best gile-gila...sabar...!

Anting-anting... 8 for S$10...murah gila... maybe takde orang nak beli kot

Shopping Paradise

Nampak tak Buger King tu... disitu la menggemuk kan badan dan lari dari budget! haha..yg penting aku puas! ...pergh...double mushroom!! yummy

Musim Durian kah?

7. End of Day1
Very tired. Update my FB and my CS. Also my blog. Upload all the photos in Picasa....


Perbelanjaan aku hari ini:
S$2.60 ($1 will return if u return the card, Changi Station to Bugis station)
S$1.00 (Bus, Bugis station to Sim Lim Square)
S$10.80 (Hostel for one night, Footprint Hostel)
S$20.00 (Deposit hostel, will be return!)
S$1.00 (Small mineral water)
S$7.50 (Burger King set, double mushroom) --> perbelanjaan tidak perlu!
S$10.00 (Souvenier, Fridge Magnet, 4units)
S$1.60 (Pandan bun from 7E)
S$4.00 (Hair & Body Shampoo)
S$1.60 (Laundry beg)
S$1.50 (Big Mineral Water)
$41.60 Overall (Excluding hostel deposit)

0 comments:

Post a Comment

Do not forget to add me on Instagram @mytravellicious . Thank you!